520
|

Πλατεία Συντάγματος: μέρα πρώτη

Πλατεία Συντάγματος: μέρα πρώτη

Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες στη πλατεία Συντάγματος. Το ραντεβού είχε δοθεί από τη προηγούμενη μέρα μέσω facebook, από το group των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα». Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, γύρω στους είκοσι χιλιάδες έλληνες χρήστες είχαν γίνει μέλη στο group ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν δεκάδες άλλα groups που καλούσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν στις κεντρικές πλατείες διαφόρων πόλεων της χώρας.

Η παρουσία του κόσμου στη πλατεία Συντάγματος ξεπέρασε οποιαδήποτε προσδοκία. Ήδη από τις έξι το απόγευμα είχαν μαζευτεί περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων στη πλατεία και στους γύρω δρόμους. Μπροστά από τη Βουλή, χιλιάδες κόσμος, χωρίς καμία κομματική- συνδικαλιστική ταυτότητα ή πανό, φώναζε συνεχώς ρυθμικά «κλέφτες, κλέφτες» αλλά και άλλα συνθήματα εναντίων όλων των πολιτικών ενώ ο κόσμος αντιδρούσε έντονα κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιος από τα παράθυρα της Βουλής.

«Σήμερα, νομίζω πως ήρθε η ώρα μου και εμένα να διαμαρτυρηθώ όπως πρέπει» μας λέει ο Λουκάς Κ., τεταρτοετής φοιτητής στη Πάντειο. Ο Λουκάς μας εξήγησε πως ο λόγος που συμμετείχε στη συγκέντρωση ήταν πως «δεν επρόκειτο για μία κομματική διαμαρτυρία» καθώς επίσης γιατί πίστευε πως «δεν θα συνέβαιναν  επεισόδια», τα οποία, για εκείνον, «δεν έχουν και κανένα απολύτως νόημα». Σε ερώτηση αν θα ήθελε να διαδηλώσει και τις επόμενες μέρες απάντησε πως «θα ήθελε ακόμα και να διανυκτερεύσει αν είναι να γίνει κάτι καλό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και κόσμος μεγαλύτερης ηλικίας:  «όλοι εκείνοι οι πολιτικοί που τριάντα χρόνια τώρα έχουν κλέψει τα πάντα, ζητάνε από εμάς να ζήσουμε σαν είλωτες και εκείνοι να συνεχίσουν να κλέβουν. Και σαν να μη φτάνει αυτό, μας λένε διαρκώς πως αν αντιδράσουμε, θα πεινάσουμε. Ε, φτάνει πια με αυτή την ιστορία» μας είπε η  Μαριλένα Σ., 52 χρονών, ιδιωτική υπάλληλος. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαίρομαι που υπάρχει τόσος κόσμος σήμερα στο Σύνταγμα. Επιτέλους αισθάνομαι ότι δεν είμαι η μόνη που δεν αντέχει άλλο αυτή τη κατάσταση».

Μέχρι τις εννέα το βράδυ είχαν παραμείνει περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες διαδηλωτές στη πλατεία. Περίπου εκείνη την ώρα ξεκίνησε και η πρώτη συνέλευση των «Αγανακτισμένων», κοντά στο συντριβάνι, με τους συγκεντρωμένους να συζητούν τη κατάσταση της ελληνικής κοινωνία, τις αλλαγές που έχει φέρει στις ζωές τους η κρίση αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους. Αρκετές τοποθετήσεις αφορούσαν το σχεδιασμό μίας μόνιμης παραμονής των διαδηλωτών στη πλατεία Συντάγματος τις προσεχείς ημέρες. Μεταξύ άλλων προτάθηκαν: η εγκατάσταση σκηνών για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν, ένα ηλεκτρονικό και διαδικτυακό δίκτυο για να καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου, συνεχείς παρουσίες με εναλλασσόμενες βάρδιες ενώ ξεχώρισε μία τοποθέτηση που καλούσε τον κόσμο να μεταφέρει μέρος της ιδιωτικής του ζωής –όπως κουζινικά σκεύη, βιβλία, κ.α.- στην “πόλη” που σκοπεύουν να δημιουργήσουν στο Σύνταγμα.

Μέχρι τις δύομιση το βράδυ, η Συνέλευση συνεχιζόταν χωρίς καμία διακοπή από περίπου εξακόσια άτομα. Το ραντεβού δόθηκε για σήμερα, στις έξι το απόγευμα, ενώ έχει προγραμματιστεί συνέλευση των συγκεντρωμένων στις εννέα το βράδυ. Η Πέμπτη είναι το μεγάλο στοίχημα των διαδηλωτών αφού σε περίπτωση που η προσέλευση του κόσμου είναι ίδια ή μεγαλύτερη με εκείνη της Τετάρτης, τότε οι «Αγανακτισμένοι» θα ανέβουν επίπεδο και θα μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για το κίνημα της «25ης Μαΐου». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News