1204
O Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή | Aris Oikonomou/ SOOC

Είστε υπεύθυνοι για τα Τέμπη – Είστε υπεύθυνοι για το Μάτι: Τελευταίες αψιμαχίες στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 18:24
O Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή
|Aris Oikonomou/ SOOC

Είστε υπεύθυνοι για τα Τέμπη – Είστε υπεύθυνοι για το Μάτι: Τελευταίες αψιμαχίες στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 18:24

O Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στη Βουλή —επρόκειτο να εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά η ομιλία του ματαιώθηκε λόγω του θανάτου της Βαρβάρας Μπαζιάνα, μητέρας της συντρόφου του Μπέτυς— για να δώσει ένα προεκλογικό κοινοβουλευτικό σόου για την τραγωδία των Τεμπών. Ενα σόου που δεν έμεινε αναπάντητο, από τον Αδωνι Γεωργιάδη…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες» για τη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου και ότι «δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα».

Η ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα μέτρα στήριξης των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την πληγή που πριν ένα μήνα άνοιξε στα Τέμπη. Με σεβασμό και ευαισθησία. Γιατί η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή. Δεν κλείνει για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Δεν κλείνει για κανένα μας», είπε ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ τόνισε πως «η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος μετατρέπεται σε πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αυτήν την απαίτηση έχουν «σήμερα οι οικογένειες που πενθούν», «οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για μέρες σε όλες τις πόλεις και αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», τονίζοντας πως υπάρχει «χρέος να δώσουμε χώρο στο φως και στην αλήθεια».

«Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Και στο τέλος της ημέρας, αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν. Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους».

«Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί, και σε αυτό το τραγικό συμβάν, στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία. Απέναντι στην αλήθεια. Απέναντι στην ευθύνη. Απέναντι στη δικαιοσύνη», σχολίασε.

Μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση —ήρθε μέσω του κ. Γεωργιάδη, υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ.

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων δεν επιτρέπει καβγά και εργαλειοποίηση για πολιτικούς λόγους», είπε ο κ. Γεωργιάδης, παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως -όπως είπε- οφείλει απαντήσεις στα όσα «αδιανόητα» και «εξωφρενικά» καταλόγισε στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας με αιχμή το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ο ελληνικός λαός δεν πάσχει, όμως, από αμνησία, ούτε έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από την άλλη, την προηγούμενη φοβερή τραγωδία στο Μάτι και το σόου που έκανε το ίδιο βράδυ ο κ. Τσίπρας και το σόου που έκαναν οι υπουργοί του λίγες ημέρες μετά. Το να έρχεται ο κ. Τσίπρας και να λέει αυτό στη Βουλή, ενώ έχουμε νεκρούς στα Τέμπη, δείχνει όχι μόνον την υποκρισία του, δείχνει το μέγεθος της υποτίμησης του ελληνικού λαού και της μνήμης του».

Είπε εξάλλου ότι το «να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης είναι εξωφρενικό», αντικρούοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, ζήτησε αμέσως συγγνώμη γι’ αυτό που συνέβη και ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε σε λίγες ώρες από το δυστύχημα. Απεναντίας, ο κ. Τσίπρας, στην τραγωδία στο Μάτι, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από κανέναν, κανένας υπουργός του δεν παραιτήθηκε και στις συνεντεύξεις Τύπου έλεγαν ότι όλα τα έκαναν τέλεια και οι μόνοι που έφταιγαν ήταν οι κάτοικοι.

«Είναι δυνατόν ο Τσίπρας να κατηγορεί τον Μητσοτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης;» διερωτήθηκε και επισήμανε ότι ακόμη και το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα είναι μια έμπρακτη συγγνώμη του κράτους. Ξεκαθάρισε ότι «κανένας μας δεν πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα μπορεί να ισοφαρίσουν τον πόνο των ανθρώπων. Τίποτα δεν μπορεί να ισοφαρίσει την απώλεια του παιδιού», ωστόσο, ανέφερε, ότι αφού το κράτος δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω -«μακάρι να μπορούσαμε»- αυτό είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε σε ανθρώπινο επίπεδο σήμερα, για να δείξουμε ότι έχουμε πλήρη ενσυναίσθηση του τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι.

«Και θέλει ο κ. Τσίπρας να τα υποβιβάσει σε ένα θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των εθνικών εκλογών. Για εμάς, είναι ντροπή», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Απέναντι στην αναφορά του κ.  Τσίπρα στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν γίνεται ο θάνατος να είναι θυσία —μια παραπομπή στην αμφιλεγόμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη πριν από δύο εβδομάδες— , την οποία ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έγινε «με στόχο να πλήξει τον Πρωθυπουργό», δημοσιοποίησε tweet του κ. Τσίπρα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους χρυσαυγίτες που έλεγε: «Με θυσία της ζωής του, ο Παύλος Φύσσας ξεσκέπασε το δολοφονικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής».

«Εκεί ο θάνατός του μοιάζει για θυσία, λες κι ο Παύλος Φύσσας ήθελε να πεθάνει εκείνο το βράδυ» είπε ο υπουργός, σε μια μάλλον άστοχη σύγκριση του θανάτου ενός αγωνιστή που είχε στοχοποιηθεί από τους νεοναζί με παιδιά που απλώς ταξίδευαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Στο ερώτημα δε που έθεσε ο κ. Τσίπρας «αν είναι δυνατόν μια τραγωδία να είναι ευκαιρία;» αντιπαρέβαλε δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σύμφωνα με την οποία «η τραγωδία στο Μάτι είναι ευκαιρία αναστοχασμού».

«Πάρτε και τη θυσία, πάρτε και την ευκαιρία, πάρτε και την υποκρισία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίστηκε ότι «καθόλου δεν έχουν πονέσει τελικά για τα Τέμπη», διότι -όπως υποστήριξε – «αν είχαν πονέσει, όπως εμείς οι υπόλοιποι, θα ντρέπονταν να ψάχνουν και την παραμικρή λέξη για να κάνουν προπαγάνδα για να κερδίσουν ψήφους».

O Αδωνις Γεωργιάδης στην απάντησή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (Aris Oikonomou/ SOOC)

«Κανένας άνθρωπος με αληθινή ευαισθησία και ενσυναίσθηση δεν τολμάει να χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία για να κερδίσει ψήφους. Μόνο ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε και στο Μάτι εκείνο το βράδυ, χωρίς να έχει την παραμικρή ευαισθησία -γιατί ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί και το έκρυβε από τον ελληνικό λαό-, έκανε και σήμερα εδώ. Λίγη ντροπή, λίγη τσίπα. Εχουμε μια εθνική τραγωδία και κάνουμε, όλα τα κόμματα, ό,τι μπορούμε για να μην ξαναγίνει ποτέ. Με μια θλιβερή εξαίρεση. Ολοι είπαμε ότι φταίμε. Ολοι όσοι κυβέρνησαν, στο μερίδιο που τους αναλογεί. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι δεν φταίει. Ο μόνος αμόλυντος και άσπιλος που τα έκανε όλα τέλεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όταν τους λες “λέτε ότι δεν φταίτε, αλλά είχατε τέσσερις νεκρούς στους σιδηροδρόμους” και εκεί απαντούν: εκεί ήταν εκτροχιασμός, δεν ήταν σύγκρουση, άλλο αυτό. Αυτή είναι η δικαιολογία τους, λες κι αυτοί οι τέσσερις δεν είχαν ψυχή. Και οφείλω να το πω: όλοι όσοι χάνουν τη ζωή τους πρέπει να τιμώνται. Ολοι πρέπει να τιμώνται εξίσου. Και προς τους ίδιους και προς τους συγγενείς τους, πρέπει να δείχνουμε τον ίδιο σεβασμό». 

Καταλήγοντας στην απάντησή του προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Γεωργιάδης τον κατηγόρησε ότι προτάσσει τα Τέμπη γιατί νομίζει ότι αυτό τον οδηγεί σε καλύτερα πολιτικά αποτελέσματα, ενώ ξεχνάει τις δικές τους ευθύνες για όλα όσα έκαναν όταν κυβερνούσαν.

«Αυτό, όμως, είναι πολιτικά αναξιοπρεπές, φθηνό και δείχνει ότι δεν έχετε μάθει τίποτα για τον λόγο που σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου και η απάντηση θα είναι εκκωφαντική» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...