311
Σε σύντομο χρονικό διάστημα η τελική απόφαση για την αποφυλάκιση ή μη του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» | Nick Paleologos / SOOC

Εφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 16:07
Σε σύντομο χρονικό διάστημα η τελική απόφαση για την αποφυλάκιση ή μη του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»
|Nick Paleologos / SOOC

Εφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 16:07

Εφεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Νίκου Μιχαλολιάκου, άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας Νικήτας Θεολογίτης, με βασικό επιχείρημα ότι ο καταδικασθείς σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για την υφ΄ όρων απόλυσή του (αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ,ο εισαγγελέας Θεολογίτης έκρινε πως τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν αξιολόγησαν επαρκώς την αρθρογραφία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετά την καταδίκη του, βάσει της οποίας προκύπτει όχι μόνο ότι δεν πληροί τους όρους για καλή διαγωγή μετά την πράξη, αλλά και ότι είναι επικίνδυνος για την διάπραξη νέων αδικημάτων εφόσον αφεθεί ελεύθερος.

Η θέση του κ. Θελογίτη είναι αντίστοιχη με εκείνη που εξέφρασε ο αρμόδιος εισαγγελέας στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε την αίτηση του καταδικασθέντος για υφ’ όρον απόλυση, εισηγούμενος να μην γίνει δεκτή.

Στην εισήγησή του, ο εισαγγελέας έκρινε πως αν και πληροί της τυπικές προϋποθέσεις, ο καταδικασθείς αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» δεν πληροί τις ουσιαστικές, καθώς δεν υπάρχει μεταμέλεια και ηθική βελτίωση του αιτούντος. Επικαλείτο μάλιστα εκτεταμένη αρθρογραφία του μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος, δηλώνοντας ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ωστόσο, έκριναν πως με βάση το Δίκαιο, οποιεσδήποτε αμφιβολίες στο πρόσωπο του καταδικασθέντος πρέπει να λειτουργούν θετικά, ενώ δεν δέχθηκε πως η αρθρογραφία αποτελεί ένδειξη κινδύνου τέλεσης νέων πράξεων. Eκανε έτσι δεκτή την αίτηση του, διατάσσοντας την αποφυλάκισή του με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η έφεση του εισαγγελέα Εφετών Λαμίας θα εξεταστεί σε σύντομο χρόνο από το Συμβούλιο το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση για το αν ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα αποφυλακιστεί ή σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική έφεση, θα παραμείνει σε συνθήκες κράτησης έως ότου εκπνεύσει ο χρόνος έκτισης της ποινής του και ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...