485
Ο καταδικασθείς ως διευθύνων την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» χαμογελαστές σε φωτογραφία του 2018 - Οπως όλα δείχνουν ,με το που πάρει το αποφυλακιστήριο στα χέρια του, θα κάνει Πάσχα σπίτι του στην Πεύκη | Aris Oikonomou/SOOC

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Πού βασίστηκε η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 15:28
Ο καταδικασθείς ως διευθύνων την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» χαμογελαστές σε φωτογραφία του 2018 - Οπως όλα δείχνουν ,με το που πάρει το αποφυλακιστήριο στα χέρια του, θα κάνει Πάσχα σπίτι του στην Πεύκη
| Aris Oikonomou/SOOC

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Πού βασίστηκε η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 15:28

Με διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018, δυνάμει άρθρων του Ποινικού Κώδικα του 1950, ο οποίος κυρώθηκε στη δημοτική με το Προεδρικό Διάταγμα 283/1985, αποφασίστηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας η υφ όρων απόλυση του καταδικασθέντος σε κάθειρξη 13 ετών ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σημειώνεται ότι την ημέρα του βουλεύματος ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν βρισκόταν στη φυλακή, καθώς το τελευταίο διάστημα παρέμενε σε κέντρο αποκατάστασης λόγω προβλημάτων υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Συνυπολόγισαν επίσης τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου.

Σύμφωνα με τον νόμο που έλαβε υπόψη το Δικαστικό Συμβούλιο,  σε περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως εν προκειμένω, ο κρατούμενος μπορεί να αιτηθεί την απόλυση του εφόσον έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ ορίζονται και επιπλέον ευεργετήματα σε περιπτώσεις ζητημάτων υγείας και νοσηλείας.

Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι «για τη χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί πάντως στον κατάδικο η υφ’ όρον απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της ποινής που του επιβλήθηκε».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου ορίζεται μεταξύ άλλων ότι:

«Μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ο) έτους της ηλικίας του καταδίκου, κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο (2) ημέρες εκτιόμενης ποινής. Αν ο κατάδικος εργάζεται, κάθε ημέρα απασχόλησης υπολογίζεται ως επιπλέον μισή ημέρα εκτιόμενης ποινής. Αν για τους κατάδικους αυτούς προκύπτει από άλλες διατάξεις ευνοϊκότερος υπολογισμός, εφαρμόζονται εκείνες».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, στις 22 Οκτωβρίου 2020. Η προσωρινή του κράτηση για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης άρχισε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και έληξε με άρση της προφυλάκισης στις 20 Μαρτίου 2015, έχοντας συμπληρώσει 18 μήνες.

Η πραγματική έκτιση της ποινής συμπληρώνεται στις 30 Απριλίου 2032, ενώ το 1/3ο της ποινής συμπληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2023 .

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας υπολόγισε ότι  ο Νίκος Μιχαλολιάκος – ο οποίος σημειωτέον τον Μάρτιο του 2022 είχε εισαχθεί και νοσηλευθεί σε ΜΕΘ λόγω Covid και ακολούθως, όπως προαναφέρθηκε, είχε μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στους Αγίους Αναργύρους όπου και παρέμενε έως σήμερα- έχει μέχρι τη σύνταξη του βουλεύματος, πραγματική έκτιση 4 χρόνια, 9 μήνες και 8 ημέρες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι 18 μήνες κράτησης καθώς και η πλασματική έκτιση, λόγω ηλικίας, που προσδιορίστηκε στα 3 χρόνια και 25 μέρες.

Οι δικαστές δεν δέχθηκαν τη θέση του εισαγγελέα ότι ο 67χρονος κατάδικος δεν έχει μεταμεληθεί και ότι δεν πρέπει να απολυθεί ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων.

Κατά του βουλεύματος που χορήγησε την υφ’ όρον απόλυση, έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας, εντός συγκεκριμένου ορίου ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...