277
Ο δημόσιος χώρος της ΕΕ δεν προσφέρεται για αναγνώριση προσώπου από μηχανήματα Τεχνητής Νοημοσύνης | Shutterstock

ΕΕ για Τεχνητή Νοημοσύνη: Η αναγνώριση προσώπου δεν αφορά τον δημόσιο χώρο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2023, 14:34
Ο δημόσιος χώρος της ΕΕ δεν προσφέρεται για αναγνώριση προσώπου από μηχανήματα Τεχνητής Νοημοσύνης
|Shutterstock

ΕΕ για Τεχνητή Νοημοσύνη: Η αναγνώριση προσώπου δεν αφορά τον δημόσιο χώρο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2023, 14:34

Η Ευρωβουλή ενέκρινε σε πρώτη φάση ένα κείμενο γνωστό ως «νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης», που ρυθμίζει την ανάπτυξη και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τη σύνταξη του νέου νόμου εργάστηκαν επί δύο χρόνια οι αρμόδιοι τομείς στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν η Τεχνητή Νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση προσώπων σε δημόσιο χώρο, και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο του από πολιτικής απόψεως. Μάλιστα, χαρακτηρίζει αυτή τη δυνατότητα «πρακτική της Τεχνητής Νοημοσύνης που πρέπει να απαγορευθεί».

Ετσι, η Ευρώπη θα προστατεύσει τα ατομικά δικαιώματα και τον ιδιωτικό βίο, ιεραρχώντας τα υψηλότερα από την «ασφάλεια», χωρίς να σταματήσει την καινοτομία και την πρόοδο. Πρόκειται για αναθεωρημένο κείμενο, καθώς το προηγούμενο περί Τεχνητής Νοημοσύνης, με ημερομηνία 21 Απριλίου 2021, άφηνε περισσότερα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά την παρακολούθηση των πολιτών.

Η χρήση σε δημόσιο χώρο βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης σε πραγματικό χρόνο ήταν ανεκτή στο παλιό κείμενο «για λόγους εννόμου τάξεως». Τώρα οι εξαιρέσεις που επιτρέπονται αφορούν μόνο «τη διερεύνηση σοβαρού εγκλήματος», οπωσδήποτε συντελεσμένου, και ισχύουν για «την ανάλυση βίντεο και μόνο με δικαστική εντολή».

Οποιοσδήποτε τύπος αναγνώρισης προσώπου γίνεται σε πραγματικό χρόνο και σε δημόσιο χώρο θεωρείται απαγορευμένος επειδή καταπατά τις ελευθερίες των ανθρώπων και «συγχρόνως μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση της αέναης επιτήρησης». Αυτό που σκοπεύουμε να αποφύγουμε, έγραψε η Repubblica, είναι το ενισχυμένο από την Τεχνητή Νοημοσύνη Big Brother τύπου Clearview AI.

Η βάση δεδομένων αυτής της αμερικανικής εταιρείας, η οποία έχει αναγάγει την αναγνώριση προσώπου σε βασική δουλειά της, περιέχει 30 δισεκατομμύρια πρόσωπα συλλεγέντα άνευ αδείας από διάφορα σάιτ και πλατφόρμες όπως το Facebook. Το κείμενο περί Τεχνητής Νοημοσύνης θα έρθει στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...