326
Οι δύτες χρειάστηκαν κουβάδες για να μεταφέρουν τα δεκάδες χιλιάδες νομίσματα | Italian Ministry of Culture

Δύτες βρήκαν 50.000 αρχαία νομίσματα στα ανοιχτά της Σαρδηνίας

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2023, 20:43
Οι δύτες χρειάστηκαν κουβάδες για να μεταφέρουν τα δεκάδες χιλιάδες νομίσματα
|Italian Ministry of Culture

Δύτες βρήκαν 50.000 αρχαία νομίσματα στα ανοιχτά της Σαρδηνίας

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2023, 20:43

Η παρατήρηση ενός ιταλού δύτη που είδε κάτι μεταλλικό στον βυθό κοντά στις ακτές της Σαρδηνίας οδήγησε στην ανακάλυψη δεκάδων χιλιάδων ρωμαϊκών χάλκινων νομισμάτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας τη Δευτέρα.

Αφού ο άνδρας ειδοποίησε τις Αρχές, δύτες από μια ομάδα προστασίας της τέχνης και το τμήμα υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του υπουργείου στάλθηκαν για να ερευνήσουν το σημείο. Τα νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται στο πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα, βρέθηκαν ανάμεσα σε θαλάσσια χόρτα όχι μακριά από τη βορειοανατολική ακτή του νησιού της Μεσογείου.

Η ακριβής ημερομηνία του αρχικού εντοπισμού δεν έχει γνωστοποιηθεί από το υπουργείο, αλλά ήταν κοντά στην πόλη Αρτσακένα της Σαρδηνίας. Ο αριθμός των νομισμάτων που έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς τώρα γίνεται η ταξινόμησή τους. Υπολογίζεται, σημειώνει ο Guardian, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 νομίσματα και πιθανώς έως και 50.000.

Τα αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα που ανακτήθηκαν ονομάζονται «Φόλλις» – πρόκειται για χάλκινα νομίσματα που εισήχθησαν γύρω στο 294 μ. Χ. με τη νομισματική μεταρρύθμιση του πρώην ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα τα νομίσματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ακόμη και τα λίγα νομίσματα που υπέστησαν ζημιές εξακολουθούν να έχουν ευανάγνωστες επιγραφές, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Λουίτζι Λα Ρόκα, αξιωματούχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Σαρδηνίας, χαρακτήρισε το εύρημα ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις νομισμάτων των τελευταίων χρόνων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποτελεί περαιτέρω απόδειξη του πλούτου και της σημασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς που διατηρείται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας στην περιοχή.

Η πλειονότητα των νομισμάτων βρέθηκε σε μια αμμώδη περιοχή μεταξύ της υποθαλάσσιας χλωρίδας και της παραλίας, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία κοντινών ναυαγίων, σύμφωνα με το υπουργείο.

Μια παρόμοια ανακάλυψη έγινε στο Ντέβον του Ηνωμένου Βασιλείου το 2013, όταν 22.888 τέτοια νομίσματα αναδύθηκαν από τα βάθη της θάλασσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...