409
Ο Τσακ Φίνι, «Τζέιμς Μποντ της φιλανθρωπίας», λόγω της μυστικής φιλανθρωπικής του δράσης | Reuters

Δώρισε 8 δισ. δολάρια και το φχαριστήθηκε ο «Τζέιμς Μποντ της φιλανθρωπίας»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2020, 18:22
Ο Τσακ Φίνι, «Τζέιμς Μποντ της φιλανθρωπίας», λόγω της μυστικής φιλανθρωπικής του δράσης
|Reuters

Δώρισε 8 δισ. δολάρια και το φχαριστήθηκε ο «Τζέιμς Μποντ της φιλανθρωπίας»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2020, 18:22

Για τα δεδομένα του, ο Τσακ Φίνι έμεινε απένταρος.

Απο μια αμύθητη περιουσία άνω των οκτώ δισ. δολαρίων, 0 89χρονος επιχειρηματίας κράτησε στον τραπεζικό του λογαριασμό μόλις δυο εκατ. δολάρια «για την σύνταξη του ίδιου και της γυναίκας του», όπως είπε.

Και πλέον, στη δύση της ζωής του, όλα τα υπόλοιπα χρήματα – που είχε συγκεντρώσει με κόπους και ιδρώτα δεκαετιών, από το 1960 μέχρι σήμερα – τα διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ηταν, άλλωστε, κάτι που το είχε υποσχεθεί ο ίδιος απέναντι στον εαυτό του, από τότε που, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ίδρυσε μαζί με τον Ρόμπερτ Μίλερ την αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Duty Free Shoppers, που έχει κατακτήσει τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του πλανήτη.

Ο ίδιος, ακόμη και όταν είδε την επιχείρησή του να γιγαντώνεται, δεν μεγαλοπιάστηκε.

Ο Αμερικανός, ιρλανδικής καταγωγής, Κροίσος συνέχισε να ακολουθεί έναν λιτό κι απέριττο τρόπο ζωής και τελικά κατάφερε να κάνει πράξη την υπόσχεσή του, δωρίζοντας το ιλιγγιώδες ποσό των οκτώ δισ. δολαρίων σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και πανεπιστήμια ανά την υφήλιο μέσω του ιδρύματος του, Atlantic Philanthropies.

Και όπως επισημαίνει και το περιοδικό Forbes στο πορτρέτο που του αφιερώνει, ως φιλάνθρωπος δημιούργησε το σλόγκαν «Giving While Living», δηλαδή «δίνε όσο ζεις», προκειμένου να μοιράσει την περιουσία του προτού αφήσει την τελευταία του πνοή.

«Μάθαμε πολλά. Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος. Νιώθω πολύ καλά που το είδα να ολοκληρώνεται. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι. Και για όσους αναρωτιούνται για το Giving While Living: Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει», είπε ο Φίνι στο Forbes, το οποίο ήταν το πρώτο που τον βάφτισε «Τζέιμς Μποντ της Φιλανθρωπίας»,  λόγω της μυστικής, παγκόσμιας φιλανθρωπικής του δράσης.

«Ενώ πολλοί ζάπλουτοι φιλάνθρωποι στρατολογούν στρατιά υπευθύνων δημοσίων σχέσεων για να διασαλπίσουν τις δωρεές τους, ο Φίνι κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να αποκρύπτει τις δικές του», γράφει στο αφιέρωμά του ο δημοσιογράφος του περιοδικού, Στίβεν Μπερτόνι.

«Ο άνθρωπος που συγκέντρωσε μια αμύθητη περιουσία πουλώντας είδη πολυτελείας σε τουρίστες και αργότερα δημιούργησε την εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων General Atlantic, ζει πλέον σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο, η λιτότητα του οποίου παραπέμπει σε δωμάτιο πρωτοετούς φοιτητή σε πανεπιστημιακό κοιτώνα. Όταν τον επισκέφθηκα πριν από λίγα χρόνια, στους τοίχους κρέμονταν φωτογραφίες φίλων και συγγενών τυπωμένες σε εκτυπωτή inkjet», σημειώνει ο Μπερτόνι, καταλήγοντας με νόημα:

«Στο λιτό, ξύλινο τραπέζι του σαλονιού του βρισκόταν μόνο μια μικρή τιμητική πλακέτα που ανέφερε: “Συγχαρητήρια στον Τσακ Φίνι για τις φιλανθρωπικές δωρεές των οκτώ δισ. δολαρίων”. Και κάπως έτσι, ο Φίνι, από ζάμπλουτος Κροίσος, έγινε ξανά ένας κοινός θνητός… »

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...