358
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε το εάν τα χαμόγελα θα συνεχιστούν μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ | EPA/VASSIL DONEV

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»; Οριστικοποιείται το ραντεβού Ζάεφ – Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 18:04
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε το εάν τα χαμόγελα θα συνεχιστούν μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ
|EPA/VASSIL DONEV

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»; Οριστικοποιείται το ραντεβού Ζάεφ – Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 18:04

Το μήνυμα εστάλη το απόγευμα της Τετάρτης από την κρατική ΕΡΤ: θέμα ωρών το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Λίγο νωρίτερα, ο ιστότοπος tanea.gr είχε προεξοφλήσει ότι το αργότερο έως την Πέμπτη θα υπάρξουν νεότερα, βασιζόμενος στο άτυπο τελεσίγραφο που έχει ορίσει ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ για απάντηση προς τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμις, και βεβαίως προς τον κ. Τσίπρα.

Η τελευταία δήλωση του Ζόραν Ζάεφ, που κρατούσε ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως είναι θέμα ημερών το τηλεφώνημα στην Αθήνα και πως θα επικοινωνήσει όταν είναι έτοιμος.

Στο τραπέζι είναι όσα «κλείδωσαν» στην τελευταία συνάντηση που είχαν ο Νίκος Κοτζιάς με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με tanea.gr, το όνομα στο οποίο καταλήγει ο Ζάεφ είναι το «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς φαίνεται να έχουν αποκλειστεί άλλες προτάσεις, ακόμη και αυτή της «Nova Makedonija».

Εφόσον η σκοπιανή κυβέρνηση κάνει δεκτή την πρόταση, τότε θα είναι erga omnes, αλλά με μια διαφοροποίηση: θα δίνεται στην ΠΓΔΜ η δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου, ίσως δύο ετών, προκειμένου να προχωρήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες, καθημερινές αλλαγές – από τις ταμπέλες στους δημόσιους χώρους μέχρι τα διαβατήρια, κ.λπ.

To ότι δρομολογούνται εξελίξεις επιβεβαίωσε και η πλευρά που διαφωνεί με τη συμφωνία στα Σκόπια, το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα ο Αντόνιο Μιοσόσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του VMRO-DPMNE, με ανάρτησή του στο facebook, ανέφερε ότι «την Πέμπτη ή την Παρασκευή στη Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία». Επικαλούμενος «διπλωματικές πηγές» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρεται στο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, με κύριο συντονιστή τον σύμβουλο του σκοπιανού πρωθυπουργού Μπόγιαν Μαρίτσιτς.

«Από διπλωματικές πηγές: Την Πέμπτη ή την Παρασκευή (αυτής της εβδομάδας) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας για την υπογραφή της Συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας Δημοκρατία της “Μακεδονίας”. Ο κύριος συντονιστής αυτής της συνάντησης υπογραφής της συμφωνίας είναι ο Μπόγιαν Μαρίτσιτς, σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...