286
Ο υπουργός Εξωτερικών (φωτογραφία αρχείου) | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Κοτζιάς: «Ανω», «Βόρεια» και «Νέα» Μακεδονία τα ονόματα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 23:47
Ο υπουργός Εξωτερικών (φωτογραφία αρχείου)
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Κοτζιάς: «Ανω», «Βόρεια» και «Νέα» Μακεδονία τα ονόματα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 23:47

Την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό δεν έχουν «ναυαγήσει» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Παράλληλα είπε ότι εκτιμά πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει εκ νέου πρόοδος.

«Τώρα που πρέπει να τελειώνουμε, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Εχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» έως ότου να υπάρξει συνολική συμφωνία.

Ο κ. Κοτζιάς απέφυγε να αποκαλύψει το επικρατέστερο όνομα, όμως παραδέχτηκε ότι οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι: το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Δηλαδή, από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την πως το 2006 είχε αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes.

«Δεν κάνω εγώ δημοσιογραφία», είπε ο Νίκος Κοτζιάς. «Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το “Μακεδονία-Σκόπια” το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το “Μακεδονία-Σκόπια” ως ονομασία για το εξωτερικό και “Μακεδονία” για το εσωτερικό», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...