229
«Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», γράφει ένα από τα κεντρικά πανό των υποστηρικτών του δικαιώματος στην άμβλωση που διαδήλωσαν, ακόμη μία φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Ουάσιγκτον, την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ | REUTERS/Evelyn Hockstein

Δικαστήριο του Τέξας μπλόκαρε την απαγόρευση των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 16:14
«Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», γράφει ένα από τα κεντρικά πανό των υποστηρικτών του δικαιώματος στην άμβλωση που διαδήλωσαν, ακόμη μία φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Ουάσιγκτον, την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Δικαστήριο του Τέξας μπλόκαρε την απαγόρευση των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 16:14

Οι κλινικές του Τέξας θα μπορέσουν ξανά να παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης μέχρι και την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, προσωρινά έστω, αφότου πολιτειακό δικαστήριο εμπόδισε την επαναφορά της απαγόρευσης που ίσχυε για δεκαετίες πριν από την απόφαση εναντίον Ρόου εναντίον Γουέιντ το 1973.

Ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Κεν Πάξτον, είχε προειδοποιήσει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών άμβλωσης θα μπορούσαν να διωχθούν σύμφωνα με νόμο του 1925, ωστόσο μετά την προσφυγή ομάδων για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε δικαστήριο της κομητείας Χάρις, εξεδόθη προσωρινή διαταγή υπέρ τους.

Ο Μαρκ Χέρον από το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα μίλησε για «νίκη». «Κάθε ώρα που η άμβλωση είναι προσβάσιμη στο Τέξας αποτελεί και μια νίκη», δήλωσε.

Νέα ακρόαση επί της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με τους Times.

Το Τέξας είναι μια από αρκετές Πολιτείες της χώρας όπου βρίσκεται σε ισχύ ένας νόμος που έχει σχεδιαστεί για να απαγορεύσει γρήγορα τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να καταργήσει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ, τη νομολογία που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο (περισσότερα εδώ).

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για μια «χλιαρή» αντίδραση απέναντι στις εξελίξεις, απέρριψε την έκκληση της βουλευτή των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ να επιτρέψει τη χρήση ομοσπονδιακών εδαφών για υπηρεσίες αμβλώσεων. Μια τέτοια κίνηση θα είχε «επικίνδυνες συνέπειες», σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...