352
Ο στολίσκος των τουρκικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αγκυρα περιμένει και έξι νέα, γερμανικής κατασκευής, υποβρύχια κατηγορίας 214, παρόμοια με τα δικά μαςπ | .

Der Spiegel: Οι Πράσινοι θέλουν να μπλοκάρουν την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2020, 16:35
Ο στολίσκος των τουρκικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αγκυρα περιμένει και έξι νέα, γερμανικής κατασκευής, υποβρύχια κατηγορίας 214, παρόμοια με τα δικά μαςπ
|.

Der Spiegel: Οι Πράσινοι θέλουν να μπλοκάρουν την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2020, 16:35

Οι Πράσινοι στη Γερμανία  επιχειρούν να μπλοκάρουν την παράδοση νέων γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να σταματήσουν τις παραδόσεις υποβρυχίων στην Τουρκία που απορρέουν από την συμφωνία του 2009 και θα φέρουν το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο και σε  σχετική ψηφοφορία.

«Οι Πράσινοι», έγραψε το Spiegel, «θέτουν υπό πίεση την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε σχέση με αμφιλεγόμενες εξαγωγές όπλων» και, με το δεδομένο και των νέων προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, θα επιδιώξουν να σταματήσουν την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

«Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το οποίο οι Πράσινοι ενέκριναν εσωτερικά την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε το περιοδικό.

Το Spiegel θύμισε επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ήδη, εδώ και κάποια χρόνια, περιορίσει  σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στην  Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα και με το economico.gr, συνεχίζεται κανονικά η παράδοση εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια κατηγορίας 214 (τύπου “Παπανικολής”) από την Thyssenkrupp Marine Systems.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δικαιολογούσε διαχρονικά τις παραδόσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις συναφθείσες συμβάσεις. Επιπλέον, το επιχείρημα είναι πως τα γερμανικά υποβρύχια δεν χρησιμοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενες βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποστολές της Τουρκίας, όπως αυτή στη Συρία, ή εναντίον της αντιπολίτευσης στη χώρα» σημείωσε το Spiegel, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα η διαμάχη στη Μεσόγειο έχει αλλάξει την κατάσταση.

«Τα υποβρύχια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας»

«Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα στη διαμάχη για συγκεκριμένες περιοχές που είναι ενδιαφέρουσες λόγω των κοιτασμάτων κάτω από τη θάλασσα, τα υποβρύχια θα ήταν τουλάχιστον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκεί», υπογράμμισε το περιοδικό.

Το Spiegel φιλοξένησε και δήλωση της ειδικής των Πρασίνων σε θέματα Ασφαλείας Κάτια Κέουλ, που σημείωσε ότι «είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια, την ώρα που ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί στρατιωτικά την εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα του».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, τέλος, ότι και το αριστερό κόμμα Die Linke καθώς και τμήματα του SPD απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...