326
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε φωτογραφία από τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 28/11 στο υπουργείο με τον ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ | INTIMEnews

Δένδιας: Αγεωγράφητη απόπειρα το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 17:48
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε φωτογραφία από τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 28/11 στο υπουργείο με τον ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ
|INTIMEnews

Δένδιας: Αγεωγράφητη απόπειρα το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 17:48

Την ώρα που στη Λιβύη οι αντίπαλες παρατάξεις ερίζουν για τη νομιμότητα της υπογραφής της χώρας στο μνημόνιο με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλέξανδρος Γεννηματάς, διεμήνυσαν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν δύνανται να παράξουν έννομα αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον ολλανδό ομόλογό του ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε  «τελείως αδόκιμη» και «παντελώς αγεωγράφητη» κάθε συζήτηση για τον καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης», παρατήρησε ο κ. Δένδιας, ενώ θέλησε να σημειώσει πως η χώρα μας είναι έτοιμη να αποστείλει πρεσβευτή στη Λιβύη, όταν όμως οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ξεκαθάρισε πως «η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών», καθώς «μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα».

«Επιπλέον», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Στη Λιβύη εν τω μεταξύ, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ επιβεβαίωσε  την υπογραφή του  μνημονίου συνεννόησης με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα, χωρίς να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες.

Στην ανατολική Λιβύη οι αρχές του Λιβυκού Εθνικού Στρατού υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που μάχονται την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ- Σάρατζ ανακοίνωσαν πως η συμφωνία με τον Ερντογάν είναι παράνομη.

Σε ανακοίνωσή της, η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις επιτροπή του κοινοβουλίου που εξελέγη και εδρεύει από το 2014 στην ανατολική Λιβύη, αποκάλεσε το μνημόνιο που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, «κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης» και απειλή για «την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...