442
Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψηφιότητα των Πρασίνων για την καγκελαρία της Γερμανίας | REUTERS/Annegret Hilse/Pool

Μπέρμποκ: Εγώ στον αγώνα και ο σύζυγός μου στο σπίτι

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 19:28
Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψηφιότητα των Πρασίνων για την καγκελαρία της Γερμανίας
|REUTERS/Annegret Hilse/Pool

Μπέρμποκ: Εγώ στον αγώνα και ο σύζυγός μου στο σπίτι

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 19:28

Η αρχηγός των Πρασίνων της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ μίλησε στο λαϊκό φύλλο της πατρίδας της, στην Bild, για ορισμένα σημαντικά πράγματα λέει η ιταλική Repubblica παρουσιάζοντας το θέμα. Το μεγάλο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών media για την Μπέρμποκ έγκειται στο γεγονός ότι η δημοφιλία των Πρασίνων δεν έχει μεν πιάσει ταβάνι αλλά εξελίσσεται ανοδικά, αν πιστέψει κανείς τα γκάλοπ.

Αν το φαινόμενο της πολιτικής ανόδου της συνεχιστεί μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου, τότε δεν αποκλείεται να πρασινίσει η καγκελαρία στο Βερολίνο όντως, λένε οι γνωρίζοντες τα γερμανικά πράγματα. Τέλος πάντων, το μήνυμα της Bild είναι ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» να το δούμε και αυτό: καγκελάριο της Γερμανίας μία οικολόγο.

Στην Μπέρμποκ που καλωσόρισε την Bild για τη συνέντευξη ντυμένη με σκουρόχρωμο σακάκι και με πορτοκαλί παντελόνι αλλά και με μια κάποια ειρωνεία στο χαμόγελο, όπως σχολιάζουν οι Ιταλοί, δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για διάφορα θέματα, αμιγώς γερμανικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα φορολογικά τους, αλλά και γενικού, όπως είναι η προστασία του κλίματος, η ηλιακή ενέργεια και τα αεροπορικά ταξίδια ή η ισότητα των φύλων.

H Μπέρμποκ είπε ότι όταν η προεκλογική εκστρατεία της θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τον προσεχή Αύγουστο, τότε ο σύζυγός της θα αφήσει τη δουλειά του για να αναλάβει τα οικιακά, στα οποία περιλαμβάνεται και η ανατροφή των δύο τέκνων της οικογενείας τους, σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Ο σύζυγος, είπε η σύζυγος, το έχει ήδη κάνει αυτό τα τελευταία χρόνια, όταν η πολιτική δραστηριότητα της συμβίας του έγινε ξαφνικά πιο απαιτητική. Συνεπώς ο άνθρωπος διαθέτει τη σχετική εμπειρία.

Αναφορικά με τα ζητήματα κεντρικής πολιτικής για τους Πρασίνους και μάλλον διεθνούς ενδιαφέροντος, η Μπέρμποκ είπε ότι τα αεροπορικά ταξίδια θα γίνουν πιο ακριβά επειδή οι αερομεταφορές ρυπαίνουν, όπως καταγγέλλει και η «γενιά της Γκρέτα Τούνμπεργκ», αλλά και λόγω του ότι οι Γερμανοί «είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές ως τουρίστες». Μάλιστα δεσμεύτηκε να καταργήσει εντελώς τις μικρών αποστάσεων πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών.

Ωστόσο δεν έχει μόνο βάρη το προεκλογικό σακούλι της: η Μπέρμποκ υποσχέθηκε να μειώσει το αντίτιμο των εισιτηρίων για ταξίδια με γρήγορα τρένα και να παράσχει φθηνότερη ηλιακή ενέργεια σε όλους τους Γερμανούς, υπό την προϋπόθεση ότι οι ηλιακοί συλλέκτες θα τοποθετηθούν σε ταράτσες και σε κεραμίδια νέων κτιρίων…

H Μπέρμποκ ξέρει κατά πού φυσάει ο άνεμος διατείνεται η Repubblica, μνημονεύοντας δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 61,5% των ερωτηθέντων Γερμανών απάντησε ότι θέλει αλλαγή κυβέρνησης και κάτι διαφορετικό από τον «μεγάλο συνασπισμό» των χριστιανοδημοκρατών με τους σοσιαλδημοκράτες.

Το ότι θα προτιμηθούν οι γερμανοί οικολόγοι για αυτή τη σκληρή δουλειά, του σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο δηλαδή, έστω και με κάποιο άλλο κόμμα για συνεργάτη τους, προκύπτει από αναλύσεις που ερμηνεύουν την επιθυμία των Γερμανών για «αλλαγή στην πολιτική για το κλίμα» σαν αδιαμφισβήτητη ψήφο υπέρ των Πρασίνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...