458
Δύο ισπανοί λεγεωνάριοι φροντίζουν έναν Μαροκινό που κατέρρευσε στην αμμουδιά εξαντλημένος | REUTERS/Jon Nazca

Κρίση στα σύνορα Αφρικής-Ευρώπης: 6.000 μετανάστες σε μία ημέρα στην ισπανική Θέουτα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 16:39
Δύο ισπανοί λεγεωνάριοι φροντίζουν έναν Μαροκινό που κατέρρευσε στην αμμουδιά εξαντλημένος
|REUTERS/Jon Nazca

Κρίση στα σύνορα Αφρικής-Ευρώπης: 6.000 μετανάστες σε μία ημέρα στην ισπανική Θέουτα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 16:39

Συναγερμός έχει σημάνει στην ισπανική κυβέρνηση από τη Δευτέρα, την ημέρα που 6.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο κατέφθασαν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το Μαρόκο.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα» και χαρακτήρισε το γεγονός «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη».

«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη στην πόλη και στα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σάντσεθ, που μετέβη στη Θέουτα και στη Μελίγια, τον άλλο ισπανικό θύλακα, που βρίσκεται στο βόρειο Μαρόκο. Η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Ο Σάντσεθ σε δηλώσεις του την Τρίτη, στη Μαδρίτη, πριν αναχωρήσει για τη Θέουτα

Στο μεταξύ, ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαριάσκα ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 μετανάστες.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μαριάσκα ανακοίνωσε «την επιστροφή (στο Μαρόκο) 2.700 ανθρώπων που είχαν εισέλθει τις τελευταίες ώρες παράνομα στη χώρα μας».

Μαροκινοί περνούν τον φράκτη που χωρίζει το Μαρόκο από την Ισπανία

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ισπανία έχει στείλει 200 επιπλέον αστυνομικούς στη Θέουτα για να ενισχύσουν τους 1.200 αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα με το Μαρόκο.

Την Τρίτη κι άλλοι μετανάστες έφτασαν στη Θέουτα, προερχόμενοι από το Μαρόκο.

Μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν κολυμπώντας ή πεζή κατά μήκος της παραλίας, παρά την ανάπτυξη τεθωρακισμένων και ενισχύσεων των δυνάμεων της τάξης στην ισπανική πλευρά.

Ισπανοί λεγεωνάριοι και τεθωρακισμένα στην παραλία της Θέουτα, ενώ από την άλλη πλευρά του φράκτη στέκονται Μαροκινοί, που θέλουν να περάσουν στην Ισπανία

Οι αφίξεις συνεχίζονται, «αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του χθεσινού (Δευτέρα)», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ενώ το Ραμπάτ είναι κομβικός σύμμαχος της Μαδρίτης στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχουν δηλητηριασθεί μετά την υποδοχή από την Ισπανία, στα τέλη Απριλίου, του αρχηγού των αυτονομιστών σαχραουί του Μετώπου Πολισάριο, του Μπραχίμ Γάλι, προκειμένου να νοσηλευθεί για Covid-19. Η απόφαση αυτή της Μαδρίτης προκάλεσε τον θυμό του Ραμπάτ.

Ενας ισπανός λεγεωνάριος καθοδηγεί τους μετανάστες που φτάνουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή με βάρκες από το Μαρόκο

Ο ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος ματαίωσε ένα ταξίδι του στο Παρίσι εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, δήλωσε ότι «προτεραιότητά» του είναι να «ξαναφέρει την ομαλότητα στη Θέουτα» και υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» εκ μέρους της κυβέρνησης «για να διασφαλισθεί η ασφάλεια» των κατοίκων της Θέουτα.

Η ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συρροή των μεταναστών και κάλεσε το Μαρόκο να εμποδίσει τις «άτακτες αναχωρήσεις» από την επικράτειά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...