463
O χάρτης του νέου «οράματος» Ερντογάν και των ανδρείκελών του στην Τουρκία | Τwitter /@akdenizpolitik

Jerusalem Post: Στρατιωτική σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ αν γίνουν πράξη τα περί ΑΟΖ με Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 16:10
O χάρτης του νέου «οράματος» Ερντογάν και των ανδρείκελών του στην Τουρκία
|Τwitter /@akdenizpolitik

Jerusalem Post: Στρατιωτική σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ αν γίνουν πράξη τα περί ΑΟΖ με Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 16:10

Πιο κοντά σε μία στρατιωτική σύγκρουση θα φέρει Τουρκία και Ισραήλ η πραγμάτωση του νέου «ονείρου» του Ταγίπ Ερντογάν για συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τα Παλαιστινιακά εδάφη (δηλ. τη Χαμάς) κατά το πρότυπο του τουρκολιβυκού μνημονίου, προειδοποιεί η Jerusalem Post.

Κάνοντας αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Yeni Safak για την εφαρμογή «μοντέλου Λιβύης» από το καθεστώς Ερντογάν σε βοήθεια των Παλαιστινίων αλλά με βασικό σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ, η Jerusalem Post γράφει:

«Το μοντέλο βασίζεται σε συμφωνία που προώθησε η Τουρκία στη στριμωγμένη από τους αντιπάλους της κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να στείλει σύρους μισθοφόρους και drones στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.

»Το σενάριο που προωθείται από το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους δια θαλάσσης.

»Αυτό θα έβαζε το Ισραήλ και την Τουρκία σε πορεία στρατιωτικής σύγκρουσης».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς και ένα δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα»

Στόχος της Τουρκίας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι να αγνοήσει τους ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τμήματα υποθαλάσσιων περιοχών για έρευνες και να δημιουργήσει μια τουρκική «γαλάζια πατρίδα» που καλύπτει όλη τη Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο, τα ελληνικά νησιά και τώρα την περιοχή κοντά στο Ισραήλ – μία εξέλιξη χωρίς προηγούμενο σε διεθνείς ή ναυτικούς νόμους και κανόνες.

Αυτό, ωστόσο, υπενθυμίζεται,  «δεν εμπόδισε την Τουρκία, με τη στήριξη της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης (σ.σ. δηλ. του Τραμπ), να στείλει το ναυτικό της με “ερευνητικά σκάφη” για έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα».

Εξηγώντας τις προθέσεις της Τουρκίας, η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο Ερντογάν είναι να τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, διαιρώντας φαινομενικά τη θάλασσα και δημιουργώντας ένα διάδρομο, ο οποίος  αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό  της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να χτίσουn  Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος.

«Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Κύπρος (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα κυριαρχίας γύρω τους.

»Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά συνδέεται με αυτά.

Η Κύπρος έχει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει συμφωνίες και διατηρούν καλές σχέσεις», καταλήγει το δημοσίευμα της Jerusalem Post για τα όνειρα των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διακρατικές συμφωνίες και τα πολυμερή σχήματα που ήδη έχουν εκκολαφθεί προς απογοήτευση της Αγκυρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...