523
| Intime

Μπεκατώρου: Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και άλλα θύματα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 22:24
|Intime

Μπεκατώρου: Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και άλλα θύματα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 22:24

«Πήρα το θάρρος να μιλήσω για το περιστατικό βιασμου γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να είναι στον χώρο του αθλητισμού», τόνισε η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη από παράγοντα της ομοσπονδίας.

Οπως  διευκρίνισε στο Marie Claire, η καταγγελία που έκανε «δεν ήταν ένα ξέσπασμα ώστε να μπορέσω να κάνω τη δική μου επανάσταση στη δεδομένη χρονική στιγμή. Τώρα, χρόνια μετά, έχοντας δύο παιδιά και σκεπτόμενη ότι κάποια άλλα θα βρεθούν στη θέση μου, παίρνω το θάρρος να μιλήσω γι’ αυτό γιατί τέτοιοι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι απομακρυσμένοι από το χώρο του αθλητισμού».

Τα περιστατικό συνέβη το 1998 όταν, μαζί με την συναθλήτριά της Αιμιλία Τσουλφά προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, του 2000.

Αφού εξασφάλισαν οι αθλήτριες την πρόκριση, η Μπεκατώρου επέστρεφε στο ξενοδοχείο με έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας οπότε και έπεσε θύμα βιασμού από αυτόν.

«Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου.

» Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί. Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα.

» Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Το σκέφτομαι τώρα και πραγματικά αηδιάζω, με την έννοια ότι δεν μπορώ να διανοηθώ πώς ένας άνθρωπος που αντιπροσώπευε για μένα μία πατρική φιγούρα, λόγω ηλικίας και θέσης, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του κατ’ αυτόν τον τρόπο και δεν είχε καμία μεταμέλεια και αξιοπρέπεια». 

Η δύο φορές ολυμπιονίκης εξήγησε ακόμη ότι δεν κατάφερε να καταγγείλει τον βιασμό της γιατί ντρεπόταν. Δεν εκμυστηρεύτηκε όσα υπέστη ούτε στην συναθλήτριά της Αιμιλία Τσουλφά, γιατί θεωρούσε πως δεν θα την πίστευε κανείς και πώς θα στεκόταν εμπόδιο στην καριέρα της.

Οσο για τον παράγοντα που τη βίασε, συνέχισε να ανεβαίνει την ιεραρχία της Ομοσπονδίας.

«Είμαι σίγουρη ότι δεν μπορεί να είμαι μόνη σε αυτό, σίγουρα υπάρχουν και άλλα θύματα. Δεν ήταν άνθρωπος που ζούσε στην καθημερινότητά μας μαζί, ωστόσο είχε θέση ισχύος και εξακολουθεί να έχει, με αποτέλεσμα σε αποστολές να μπορεί να είναι παρών, να έρχεται σε επαφή με τους αθλητές…», είπε ακόμη.

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αποκαλεί την σεξουαλική κακοποίηση που περιγράφει η αθλήτρια απλώς ως «δυσάρεστο περιστατικό» και αφήνει αιχμές γιατί δεν έγινε η καταγγελία όταν συνέβη ο βιασμός.

«Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα» ανέφερε μεταξύ άλλων.