493
Ο Κώστας Μπακογιάννης τον περασμένο Ιούλιο στη συνέντευξή Τύπου για τον Μεγάλο Περίπατο. Τώρα παραδέχτηκε κάποιες αστοχίες | Menelaos Myrillas / SOOC

Μπακογιάννης: Ο Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου «βγήκε και δεν βγήκε»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19
Ο Κώστας Μπακογιάννης τον περασμένο Ιούλιο στη συνέντευξή Τύπου για τον Μεγάλο Περίπατο. Τώρα παραδέχτηκε κάποιες αστοχίες
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μπακογιάννης: Ο Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου «βγήκε και δεν βγήκε»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19

Αφού παραδέχθηκε ότι ο Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου «βγήκε και δεν βγήκε», ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσουν νέα έργα για μία μόνιμη, μεγάλης κλίμακας, ανάπλαση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πρωτεύουσας, σε όλο το μήκος της, μέχρι την Ομόνοια.

«Ξεχάστε την Πανεπιστημίου όπως την ξέρατε. Πάμε για κάτι καινούργιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης σε συνέντευξή του στον Αρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όπου μίλησε για ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση και για επόμενη φάση που θα περιλαμβάνει τα μόνιμα έργα (τα οποία θα αρχίσουν μέσα στο 2021).

«Εχω φάει πάρα πολύ ξύλο για τον Μεγάλο Περίπατο», επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων που, πάντως, υπό το βάρος των αντιδράσεων για το βιαστικό και το πρόχειρο της παρέμβασης στην Πανεπιστημίου, βγήκε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα έργο πιλοτικό και προσωρινό, «ώστε να δούμε», όπως είπε, «πώς θα λειτουργήσει». Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση το βάψιμο του οδοστρώματος ή να βάλεις μία ζαρντινιέρα, παραδέχθηκε, ομολογώντας ότι όλο αυτό επρόκειτο για ένα πείραμα (με πειραματόζωα τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης…)

«Επρεπε όμως να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και κυρίως προσωρινό για να τραβήξουμε τις γραμμές του έργου, να ζωγραφίζεις δηλαδή πριν αρχίζεις να σκάβεις», εξήγησε σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις ζαρντινιέρες με τους φοίνικες και τα ξερά, πλέον, χόρτα στην Πανεπιστημίου και τα πεζοδρόμια-παγίδα μεταξύ των παλιών ορίων και του βαμμένου οδοστρώματος που δόθηκε στους πεζούς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το έργο –έστω και με την προσωρινή μορφή του– λειτουργεί, ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι, σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας, η Πανεπιστημίου πάει λιγότερο καλά, αν και όπως υποστήριξε, «κυκλοφοριακά λειτουργεί».

Στην Πανεπιστημίου ο Μεγάλος Περίπατος «βγήκε και δεν βγήκε», «αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση που μπορώ δώσω» (ακούστε την ολόκληρη εδώ από το 22′ και μετά), ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, ομολογώντας ουσιαστικά ότι το πείραμα δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο όσο περίμενε. Σκοπός, επανέλαβε, ήταν να «τρέξει» μία προσομοίωση ώστε τώρα (σ.σ. το 2021) να ακολουθήσουν τα μόνιμα έργα.

Αντίθετα, πρόσθεσε, το Σύνταγμα «πλημμυρίζει από κόσμο», μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση, καθώς προσπερνά το ότι εν μέσω νέας κρίσης κορονοϊού, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι να πλημμυρίζει μια περιοχή από κόσμο – άλλωστε υποτίθεται ότι ο Μεγάλος Περίπατος ήταν ένα project ακριβώς για να αποφεύγονται οι συνωστισμοί και να περιοριστεί ο κορονοϊός…

Η κάμπια στο γκαζόν της Ομόνοιας

Απάντηση, τέλος, έδωσε ο δήμαρχος και για το πρόσφατο κιτρίνισμα του γκαζόν στη νέα πλατεία Ομονοίας, που επίσης έτυχε «ευρείας προβολής» στα social media.

Hρθε μία κάμπια και άρχισε να το καταστρέφει το γκαζόν, με αποτέλεσμα να κιτρινίσει, εξήγησε για να προσθέσει πως υπήρχει η λύση του δηλητήριου για να εξολοθρευθεί η κάμπια ή η χρήση  βιολογικών μέσων, «να ακούσεις δηλ. τον γεωπόνο». Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο Κώστας Μπακογιάννης, να φέρουμε μία νέα νοοτροπία και να υιοθετήσουμε μία νέα λογική στα ζητήματα της πρωτεύουσας.