3584
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανάμεσα στο ζεύγος Χανκς-Γουίλσον στο ίσως καλύτερο και απολαυστικότερο σημείο της βραδιάς στον Λευκό Οίκο |

«Μπαϊντενόπουλος», «Ελλην Μενέντεζ» και.. Κόκοτας στην «επιστροφή» της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 13:57
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανάμεσα στο ζεύγος Χανκς-Γουίλσον στο ίσως καλύτερο και απολαυστικότερο σημείο της βραδιάς στον Λευκό Οίκο
|

«Μπαϊντενόπουλος», «Ελλην Μενέντεζ» και.. Κόκοτας στην «επιστροφή» της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 13:57

Με Σταμάτη Κόκοτα,  Τομ Χανκς και «γεύση» από Οσκαρ, αλλά και Τζο… Μπαϊντενόπουλο και τον «Ελληνα Μπόμπ Μενέντεζ», η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (σ.σ. η ελληνική και η ιρλανδική κοινότητα στις ΗΠΑ είναι οι μόνες που απολαμβάνουν το σχετικό «προνόμιο») επέστρεψε μετά από τρία χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο ξεχώρισαν:

♦ η ερμηνεία του γνωστού τραγουδιού του αείμνηστου Σταμάτη Κόκοτα, «Μια παρένθεση και μόνο» (σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και του Νίκου Βρεττού) από την πολιτογραφημένη Ελληνίδα (όπως και ο σύζυγός της, Τομ Χανκς), Ρίτα Γουίλσον, με τους προσκεκλημένους να χτυπούν ρυθμικά παλαμάκια στο άκουσμα της μελωδίας,

♦ η αναφορά του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει οι ψηφοφόροι στο Ντέλαγουερ (στο οποίο άλλωστε είχε αναφερθεί και κατά τη συνάντηση που είχε πέρυσι με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη)

♦ και εκείνη στον «Ελληνα» γερουσιαστή Μενέντεζ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λέει χαριτολογώντας: «Εχουμε έναν κύριο που κάθεται εκεί που νομίζω ότι πρέπει να είναι Ελληνας», «υποχρεώνοντας» το πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας να σηκωθεί από τη θέση του καταχειροκροτούμενος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εισήλε στην αίθουσα της δεξίωσης μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη μεταστροφή του κλίματος που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η αναθέρμανση πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και τον τερματισμό της παράνομης κατοχής στην Κύπρο).

Στην εκδήλωση συνοδευόταν από την αδελφή του, Βάλερι, η οποία διατηρεί στενή σχέση με την Ελλάδα και μάλιστα είχε παραβρεθεί το προηγούμενο βράδυ στο κλειστό δείπνο που είχε διοργανώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον προεδρικό ξενώνα (Blair House) για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, και όχι από τη σύζυγό του, Τζιλ.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, η Τζιλ Μπάιντεν δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς βρισκόταν στο Τενεσί, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε σε σχολείο της πολιτείας.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες ομιλίες και αμέσως μετά το «Μια παρένθεση και μόνο» από τη Ρίτα Γουίλσον, τη συνέχεια του… προγράμματος ανέλαβε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος εξαίροντας τις φωνητικές ικανότητες της ηθοποιού και κάνοντας χιούμορ για τον σύζυγό της, Τομ Χανκς:

«Το ταλέντο σου είναι εκπληκτικό, αλλά το μόνο πράγμα που με ανησυχεί είναι το γούστο σου στους άνδρες», είπε αστειευόμενος και το ίδιο ευδιάθετος, συνέχισε την πλάκα λέγοντας:

«Ανησυχώ λιγάκι γιατί η αδελφή μου (Βάλερι) κάθεται δίπλα στον Τομ Χανκς»!

«Εχεις κάτι να πεις Τομ;», ρώτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στον διάσημο ηθοποιό. «Τομ έλα εδώ. Ελα εδώ. Ελα εδώ. (Χειροκροτήματα.) Δεν έχω συνηθίσει να κάνω παρέα με τους νικητές των βραβείων Οσκαρ, αλλά έχουμε ένα εδώ, οπότε θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ και τους δύο. Πραγματικα το εννοώ. Ευχαριστώ που βρίσκεσαι εδώ», του είπε και εκείνος με τη σειρά του, του απάντησε πως μπορεί να μην είναι Ελληνας, «αλλά είχα την λογική να παντρευτώ μία Ελληνίδα».

Προσωπικοί δεσμοί

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη διαχρονική στήριξη που  έχει από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, από τότε που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, στο Ντέλαγουερ.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλη την κοινότητα. Πραγματικα το εννοώ. Είναι το μόνο πράγμα για την ελληνική κοινότητα που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια – και έχουν περάσει 50 χρόνια. Μισώ να το παραδεχτώ ότι είναι τόσο μεγάλο, αλλά είναι αφοσίωση, αφοσίωση, αφοσίωση», επανέλαβε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν. «Και σας λέω, νομίζω ότι η αδερφή μου και εγώ, και η οικογένειά μου και εγώ το έχουμε επιστρέψει, αλλά ήσουν απίστευτα, απίστευτα πιστή. Ευχαριστώ πολύ για όλα. (Χειροκροτήματα.)  Και κάτι ακόμα: Η κοινότητα -και το ξέρουν, οι άνθρωποι που έχουν εμπλακεί βαθιά-  ήταν μαζί μου σε καλές και πολύ κακές στιγμές. Από την άποψη της προσωπικής απώλειας, από την άποψη της πολιτικής απώλειας, πάντα μου σταθήκατε, ήσασταν πάντα εκεί για μένα. Και θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω προσωπικά για αυτό, και το εννοώ πραγματικά. Σημαίνει πολλά», είπε κοιτάζοντας τη Ρίτα Γουίλσον και απευθυνόμενος στη συνέχεια στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, πρόσθεσε:

«Και, ξέρετε, πάτερ, δεν αστειεύομαι με την αγάπη μου για την εκκλησία και το πόσο κοντά είναι. Σας ευχαριστώ λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ.

Η εκδήλωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας δεν είχε πραγματοποιηθεί με τη καθιερωμένη της μορφή τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς το 2020 είχε αναβληθεί, λόγω της έναρξης της πανδημίας. Το 2021 είχε διοργανωθεί μια ψηφιακή εκδήλωση, ενώ το 2022 είχε κριθεί σκόπιμο να μετατοπιστεί για τον Μάιο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σε προσωπικό τόνο για τους στενούς δεσμούς του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, μια σχέση που πάει πίσω πολλές δεκαετίες, καθώς ξεκίνησε όταν αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση γερουσιαστή στο Ντέλαγουερ σε ηλικία μόλις 29 ετών. Από τότε και σε κάθε βήμα της πολιτικής του διαδρομής, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν βρεθεί στο πλάι του. Και δεν παρέλειψε να μνημονεύσει πολλές φορές και τον εκλιπόντα πρώην γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνη – μέντορά του για τα ελληνικά θέματα.

Παντού αντίκριζε φιλικά πρόσωπα, αναφερόμενος προσωπικά στον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο, στους λομπίστες Αντι και Μάικ Μάνατο, και στον Ντένις Ασάνις, πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ.

Στενοί πολιτισμικοί δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στα αρχαιοελληνικά ιδεώδη, τα οποία ενέπνευσαν τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας. Με αυτό το σκεπτικό, εξήγησε ότι θεωρεί ιδιαίτερα ταιριαστό το γεγονός ότι ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον η Δεύτερη Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία την ίδια μέρα που γιορτάστηκε η επέτειος της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

«Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είπε “γνώθι σαυτόν”. Για να γνωρίσουμε, λοιπόν, αληθινά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας – πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα για να την κατανοήσουμε πραγματικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας και του έθνους μας (…) έτσι, σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτήν την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία».

Ακολούθως εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει η σύγχρονη ελληνοαμερικανική κοινότητα και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τη προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης:

«Με απλά λόγια, ως σύμμαχοι και εταίροι και φίλοι, έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν είμαστε απλώς κληρονόμοι της δημοκρατίας, είμαστε οι πρωταθλητές της. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και τον χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ξέρετε, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα την τύχη να δω αυτό το θάρρος και τον χαρακτήρα στη πράξη. Το βλέπω στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ανέκαθεν υπερασπιζόταν την κοινωνική δικαιοσύνη και τα πολιτικά δικαιώματα».

Συλλυπητήρια για την τραγωδία των Τεμπών και προσευχή για τον Πάπα Φραγκίσκο

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, στέλνοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Ηταν ένα τραγικό, τραγικό ατύχημα, και βρίσκονται στις προσευχές μας. Και η Τζιλ και εγώ, και ο αμερικανικός λαός, λυπηθήκαμε βαθιά από αυτή την τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε αστειευόμενος ότι ο Πάπας Φραγκίσκος του έχει διαμαρτυρηθεί γιατί κάνει το σταυρό του με ορθόδοξο τρόπο. Ωστόσο, στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να καλέσει τους παρευρισκόμενους να προσευχηθούν για την υγεία του Ποντίφικα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην προσωπική σχέση που διατηρεί τόσο με τον Πάπα Φραγκίσκο όσο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους οποίους χαρακτήρισε τις πιο χριστόμορφες προσωπικότητες που έχει γνωρίσει.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει στην ομιλία του τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αγάπη και την στήριξη που έχει δείξει στον ελληνισμό κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας πολιτικής πορείας του. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σθεναρή υποστήριξη στην αμιγώς πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία χαρακτήρισε μια αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία που έχει η προάσπιση της διεθνούς τάξης που στηρίζεται σε κανόνες.

«Κύριε Πρόεδρε, είστε ο ηγέτης αυτού του μεγάλου έθνους και ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, όπου βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της φάλαγγας για την ελευθερία. Και είμαστε εδώ για να σας πούμε σήμερα, ότι δεν στέκεστε μόνοι σας. Σας ευχαριστώ για το κουράγιο σας να μιλήσετε και να κάνετε αυτό που είναι δίκαιο και αληθινό. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας για την Ελλάδα και την Κύπρο και για τον Ελληνισμό όπου και αν βρίσκεται. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες (…) Είμαστε μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, όπως και οι ήρωες του 1821 εμπνεύστηκαν από αυτούς του 1776».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας Μπάιντεν στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο:

Θα πρέπει να ξεκινήσω εξηγώντας γιατί αυτή μπορεί να είναι η πρώτη Ελληνοαμερικανική εκδήλωση που η γυναίκα μου, Τζιλ, δεν είναι μαζί μου.

Αλλά είναι κάτω στο Τενεσί με τις οικογένειες — εκείνων που σκοτώθηκαν στην απαίσια επίθεση. Και ζήτησε συγγνώμη που δεν μπόρεσε να είναι μαζί σου.

Αλλά επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι η αδερφή μου, η Valerie, βρίσκεται μαζί μου, οπότε έχω το καλύτερο μέρος της οικογένειας μου. Ήμουν τρία χρόνια μεγαλύτερος από την Val, και τώρα είμαι 20 χρόνια μεγαλύτερος από την Val. (Γέλιο.)

Πήγαμε μαζί στο ίδιο πανεπιστήμιο. Αποφοίτησα; αποφοίτησε με άριστα. Αυτό δεν είναι αστείο. (Γέλια.) Διαχειριζόταν κάθε εκστρατεία μου από τότε που ήμουν στο γυμνάσιο και — αλλά — έτσι, ούτως ή άλλως, θέλω να αναγνωρίσω την αδερφή μου, που είναι το καλύτερο μέρος της οικογένειας.

Και θέλω — (χειροκρότημα) —

Και, Αρχιεπίσκοπε, θέλω να πω ότι το έχω — ανακάλυψα ότι οι δύο πιο χριστόμορφες φιγούρες που έχω γνωρίσει ήταν η Παναγιότητά Του και ο Πάπας, και είναι φίλοι. Και έχουν μιλήσει – αυτός είναι – ο Πάπας μου μίλησε για τη φιλία. Και ο Πάπας είναι άρρωστος τώρα, οπότε κάντε μια επιπλέον προσευχή για αυτόν. Αλλά εξακολουθεί να αναρωτιέται γιατί, ως Ρωμαιοκαθολικός, ευλογώ τον εαυτό μου με αυτόν τον τρόπο.

(Ο Πρόεδρος αρχίζει να κάνει το σημείο του σταυρού.) (Γέλια.) Ξέρετε, έχω πάει — έχω τριγυρίσει — και για όλα φταις. (Γέλιο.)

Εγώ — (γέλια) — όλοι νομίζετε ότι κάνω πλάκα. Δεν είμαι. Όχι πραγματικά. Ήταν ένα — πού είναι ο John Sarbanes; Είναι εδώ?

ΜΕΛΟΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟΥ: Πήγε να ψηφίσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, πήγε να ψηφίσει; Λοιπόν, ο πατέρας του Τζον Σαρμπάνη, ο Πολ, ήταν — δύσκολο να τον πιστέψω, αλλά ήταν μικρότερος από εμένα σε αρχαιότητα, αλλά ο παιδαγωγός μου. Ο Πολ ήταν ένας λαμπρός τύπος, και οφείλω στον Πολ όλα όσα ξέρω για την Ελλάδα και τη συμμετοχή στην — βαθιά εμπλοκή για τόσα χρόνια. Και — αλλά ήθελα να πω ένα γεια στον Τζον.

Κοιτάξτε, είναι υπέροχο να καλωσορίζουμε όλους εσάς στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουμε τα 202 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας και όλες τις μεγάλες συνεισφορές που έχουν κάνει οι Έλληνες και οι Ελληνοαμερικανοί στη χώρα μας.

Ο κόσμος οφείλει μεγάλο χρέος στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της επαναστατικής ιδέας της δημοκρατίας — και ήταν επαναστατική εκείνη την εποχή — που συνεχίζει να αποδίδει για τους ανθρώπους μέχρι σήμερα.

Στην πραγματικότητα, νωρίτερα σήμερα, συνδιοργάνωσα τη δεύτερη διεθνή Σύνοδο Κορυφής των Δημοκρατικών — για τη Δημοκρατία. Και οι δημοκρατίες και τα έθνη σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να δεσμευτούμε στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Και αυτό έγινε νωρίτερα σήμερα. Είναι λοιπόν υπέροχο που έχουμε όλους εσάς εδώ αυτήν την ιδιαίτερη μέρα.

Σεβασμιώτατε, είναι — είναι τιμή να σας ξαναβλέπω και τόσους πολλούς εκπροσώπους της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η Ρίτα Γουίλσον τραγουδά Σταμάτη Κόκωτα. Φωτογραφία Hellas Journal
Θέλω επίσης να καλωσορίσω τον Πρέσβη της Ελλάδας και της Κύπρου και τον δικό μας Πρέσβη στην Ελλάδα, τον Γιώργο Τσούνη. Γιώργο που είσαι; (Χειροκρότημα.) Εκεί είναι.

Και, παρεμπιπτόντως, υπάρχει ένας πολύ σημαντικός Ρεπουμπλικανός στις προηγούμενες κυβερνήσεις, την εποχή που αγαπούσαμε πολύ ο ένας τον άλλον. (Γέλια.) Εξακολουθώ να το κάνω. Πώς είσαι φίλε; Χαίρομαι που σε βλέπω, Τομ. (Χειροκρότημα.) Τομ Κορολόγος.

Ο Τομ κι εγώ περάσαμε πολλές ώρες μαλώνοντας και μετά δίνοντας τα χέρια. Σωστά, Τομ; Χαίρομαι που σε βλέπω φίλε. Είναι υπέροχο να σε βλέπω.

Και αν δικαιολογείτε το προσωπικό προνόμιο, όπως λέγαμε στη Γερουσία, είναι υπέροχο να βρίσκεστε εδώ με φίλους όπως ο πατέρας Άλεξ. (Χειροκρότημα.) Πατέρα, θα καταστρέψω τη φήμη σου μιλώντας. Και ο μόνος λόγος που έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος και εκλέχτηκα ήταν για να μπορέσω να σου απονείμω το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας πέρυσι. (Γέλια και χειροκροτήματα.) Ευχαριστώ, πάτερ.

Στην πραγματικότητα, πάτερ, δεν το έχω καταλάβει ακόμα — είσαι ο λόγος που με έκαναν Άρχοντα; Αυτό έγινε; (Γέλια.) Δεν — δεν ξέρω. Αλλά είστε πολύ καλός φίλος για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η οικογένειά σας επίσης ήταν υπέροχοι φίλοι μας.

Και είμαι εδώ με τον πρόεδρό μου, του Ινστιτούτου Μπάιντεν, έναν τύπο που ονομάζεται Ντένις Ασάνις, ο οποίος είναι πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ. Αλλά η πραγματική δύναμη είναι η γυναίκα του. Και σηκωθείτε και οι δύο. Θέλω να σας δουν όλοι. Αυτοί είναι από το Ντέλαγουερ. (Χειροκροτήματα.)

Και υπέροχοι φίλοι όπως ο Άντι και ο Μάικ Μανάτος. Αποτελούν μεγάλο μέρος του λόγου που οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι μου στο Ντέλαγουερ μερικές φορές με αναφέρουν ως — τον άντρα που κάθεται πίσω σου, Πατέρα, που με βοήθησε στην πρώτη μου εκστρατεία — ακριβώς πίσω σου — ήταν — το παρατσούκλι εγώ πήρα νωρίς όταν κέρδισα με 3.200 ψήφους — για τη θέση της Γερουσίας όταν ήμουν 29 χρονών είναι επειδή — άρχισε να με αποκαλεί “Τζο Μπάιντεν-όπουλος” επειδή — (γέλιο) — ω, νομίζεις ότι είναι αστεϊσμός. Δεν είναι — δεν αστειεύομαι. Είμαι εγώ; Δεν αστειευομαι. Λόγω της συντριπτικής υποστήριξης από την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Και — και ανησυχώ λίγο. Η αδερφή μου κάθεται δίπλα στον Τομ Χανκς. (Γέλια.) Αλλά, Τομ — καλώς ήρθες, φίλε. Καλως ΗΡΘΑΤΕ.

Θέλω να ξεκινήσω σήμερα αναγνωρίζοντας — (χειροκροτήματα) — όλες τις οικογένειες σε όλη την Ελλάδα — την Ελλάδα που θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ήταν ένα τραγικό, τραγικό ατύχημα, και είναι στις προσευχές μας. Και η Τζιλ και εγώ, και ο αμερικανικός λαός, λυπηθήκαμε βαθιά από αυτή την τραγωδία.

Και οι προσευχές μας συνεχίζουν να είναι με τον ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και εκείνων που αναρρώνουν από αυτά τα τραύματα.

Και σήμερα το απόγευμα, τιμούμε τη βαθιά ιστορία των ενωμένων — τα έθνη μας, είμαστε — και τιμούμε τις ζωές που κόπηκαν απότομα τον περασμένο μήνα επίσης.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είπε — και λέγεται ότι συζήτησε την απλή αλλά βαθιά σοφία. Είπε: «Γνώρισε τον εαυτό σου». “Μάθε τον εαυτό σου.”

Λοιπόν, για να γνωρίσουμε αληθινά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας — πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα για να την κατανοήσουμε πραγματικά.

Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας και του έθνους μας.

Το βλέπουμε σε όλη αυτή την πόλη, από τις στήλες του Καπιτωλίου έως τις — έως τις φιγούρες που πλαισιώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, εμπνευσμένο από τη Θέμιδα, και — την Ελληνίδα θεά του δικαίου της δικαιοσύνης — του νόμου και της δικαιοσύνης. Και περισσότερο από αυτό, το νιώθουμε στην ψυχή του έθνους μας, γιατί κυβερνούμαστε ως «Εμείς οι άνθρωποι».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που βασίζεται σε μια ιδέα. Μια ιδέα. Κάθε άλλο έθνος στον κόσμο βασίζεται στη γεωγραφία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Αλλά βασιζόμαστε σε μια ιδέα — και δεν είναι υπερβολικό να το προτείνουμε — στην ιδέα ότι όλοι έχουμε δημιουργηθεί ίσοι. «Θεωρούμε ότι αυτές οι αλήθειες είναι αυτονόητες, ότι όλοι οι άνδρες [και οι γυναίκες] έχουν δημιουργηθεί ίσοι, προικισμένοι από τον Δημιουργό [μας] με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα…ζωή, ελευθερια…» Κανένα άλλο έθνος δεν βασίζεται σε μια ιδέα.

Και ήταν ουσιαστικά ελληνική ιδέα από νωρίς. Πραγματικα το εννοω. Ήταν τα ελληνικά όλα αυτά τα χρόνια πριν που ενέπνευσαν τους διαμορφωτές να πιστέψουν σε αυτή τη ριζοσπαστική ιδέα και να οικοδομήσουν — να χτίσουν ένα έθνος γύρω από αυτήν.

Χρόνια μετά την αμερικανική ανεξαρτησία, αυτή είναι η ίδια ιδέα που οι γενναίοι Έλληνες πατριώτες — να πολεμήσουν για τη δική τους ελευθερία — για τη δική τους ελευθερία επίσης, θέτοντας τις βάσεις για ένα μέλλον που θα έκανε και τα δύο έθνη περήφανα.

Έτσι, σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτήν την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Και δημοκρατία.

Σε όλη την κοινή μας ιστορία, κάθε γενιά πρέπει να εντείνει και να προστατεύσει αυτές τις αξίες από τους ηθικούς — θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας.

Ξέρετε, έμαθα στο μεταπτυχιακό και στο προπτυχιακό σχολείο για — όταν ήμουν πτυχιούχος πολιτικών επιστημών και ιστορίας — ότι η δημοκρατία έπρεπε να προστατεύεται από κάθε γενιά. Και πίστευα ότι ήταν πιο υπερβολικό από οτιδήποτε άλλο. Αλλά πρέπει να είναι κάθε γενιά. Δεν υπάρχει τίποτα αυτόματο στη δημοκρατία. Τίποτα αυτόματο.

Και το είδαμε αυτό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες — η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πολέμησαν, και οι δύο, τις δυνάμεις του φασισμού.

Το είδαμε στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο λαός μας στάθηκε ως ένας για να επικρατήσει ενάντια στον κομμουνισμό.

Και το βλέπουμε σήμερα καθώς τα έθνη μας ενώνονται για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας καθώς αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες που έκαναν οι Έλληνες και οι Αμερικανοί πατριώτες όλα αυτά τα χρόνια πριν: ελευθερία, αξιοπρέπεια — αξιοπρέπεια — αξιοπρέπεια, όχι μόνο ελευθερία — αξιοπρέπεια και της δημοκρατίας.

Με απλά λόγια, ως σύμμαχοι και εταίροι και φίλοι, έχουμε αποδείξει ξανά ότι δεν είμαστε απλώς κληρονόμοι της δημοκρατίας, είμαστε οι πρωταθλητές της. Είμαστε οι πρωταθλητές της. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και τον χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ξέρετε, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα την τύχη να δω αυτό το θάρρος και τον χαρακτήρα από κοντά.

Το βλέπω στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ανέκαθεν υπερασπιζόταν την κοινωνική δικαιοσύνη και τα πολιτικά δικαιώματα. Έχω δει τους ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να οδηγούν πάντα με καρδιά και ελπίδα. Κανένα πιο επακόλουθο, κατά την άποψή μου — κανένα πιο συνεπές από τον Paul Sarbanes, όπως είπα νωρίτερα. Ήταν ένας τύπος που — που με εκπαίδευσε.

Και πάνω από όλα, το έχω δει στον χαρακτήρα και το θάρρος εκατομμυρίων Ελλήνων μεταναστών που πάντα εμπλουτίζουν αυτό που σημαίνει να είσαι Αμερικανός.

Όπως είπα νωρίτερα, η χώρα μας οφείλει ένα χρέος — στους ιδρυτές της ελληνικής δημοκρατίας και στους πρώτους που μας δίδαξαν, «Εμείς οι άνθρωποι», να κρατάμε την εξουσία, να διαμορφώνουμε τη μοίρα μας.

Αλλά, ξέρετε, όλοι χρωστάμε πολλά σε ελληνικές οικογένειες όπως τόσες δικές σας, που άφησαν τα πάντα πίσω για να προωθήσουν αυτό το πεπρωμένο, που από γενιά σε γενιά προσπάθησαν να κάνουν το έθνος μας πιο ελεύθερο και πιο δίκαιο και σε όλους μας. χώρα έχουν πλαισιώσει τη φλόγα της ελευθερίας και την έχουν ανάψει. Και άρχισε να τρεμοπαίζει στην Αθήνα πριν από χίλια χρόνια, και τώρα καίει έντονα εδώ.

Σήμερα, ας επαναλάβουμε τη δέσμευση στη δουλειά μας.

Και, παρεμπιπτόντως, έχουμε τον επικεφαλής της –πιτροπής στην οποία προήδρευα κάποτε, της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Έχουμε έναν τύπο που κάθεται εκεί, που νομίζω ότι είναι Έλληνας — (γέλιο) — που είναι — που είναι ήπια — (χειροκρότημα) — (σηκώνεται ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ).

Και υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτόν. Ένα, είναι πιο έξυπνος από μένα. Και, δύο, είναι σκληρός. (Γέλια.) Χαίρομαι που σε βλέπω, φίλε. Ευχαριστώ που είστε εδώ.

Και, παιδιά, κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή που ο κόσμος μας βρίσκεται σε ένα — και πολλοί από εσάς με έχετε ακούσει να το λέω αυτό πριν, κυρία Πρέσβη — αλλά εμείς είμαστε — ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Θα δείτε πράγματα που θα γίνουν — τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, και τα τελευταία τρία ή τέσσερα ή πέντε χρόνια, θα καθορίσουν πώς θα είναι οι επόμενες τέσσερις ή πέντε δεκαετίες.

Διανύουμε αυτή την περίοδο κάθε πέντε ή έξι γενιές, και βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο τώρα. Ο κόσμος αλλάζει. Αλλάζει σημαντικά. Έχουμε μια ευκαιρία. Έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να είμαστε οι φύλακες της φλόγας αν το κάνουμε καλά.

Ας συνεργαστούμε λοιπόν για να δείξουμε ότι η γνώση της Αμερικής — η γνώση του εαυτού μας σημαίνει ότι εργαζόμαστε για το μέλλον υπέροχα — με μεγαλύτερη ελπίδα, ισότητα και δυνατότητες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εγώ — Ξέρω απολύτως ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Και ο πρόεδρος με άκουσε να το λέω πολλές φορές: Ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος για το μέλλον μας από όσο είμαι σήμερα. Πραγματικα το εννοω. Έχουμε μια τέτοια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για να αλλάξουμε τη φύση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε σε αυτό το ημισφαίριο και σε όλο τον κόσμο, επειδή είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρέπει να το θυμόμαστε. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει τίποτα — τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας — τίποτα — αν το βάλουμε στο μυαλό μας. Πραγματικα το εννοω. (Χειροκρότημα.) Ούτε ένα πράγμα αρκεί να το κάνουμε μαζί.

Και δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων για να το κάνω με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Καλή Ημέρα της Ανεξαρτησίας λοιπόν σε εσάς και τους φίλους σας. Ο Θεός να σας ευλογει όλους.

Και πριν ξεκινήσει η δεξίωση, σας έχουμε μια παράσταση. Και δεν πρόκειται καν να σας πω ποιος είναι. Θα πω — (γέλιο) — αλλά σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...