724
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία. Αριστερά, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι | REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: «Χασάπης ο Πούτιν – αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2022, 18:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2022, 22:01
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία. Αριστερά, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: «Χασάπης ο Πούτιν – αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2022, 18:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2022, 22:01

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέβασε και άλλο τους τόνους της ρητορικής του κατά του ρώσου προέδρου Πούτιν, αποκαλώντας τον «χασάπη», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της ότι θα επικεντρωθεί στην «πλήρη απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

Ο Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι θεωρεί πως το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους, είναι μια «ιερή δέσμευση», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη της Συμμαχίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Πούτιν «βασίζεται στη διαίρεση, στο να μπορέσει να διαχωρίσει την ανατολική από τη δυτική πτέρυγα  του ΝΑΤΟ» εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν έχει καταφέρει να το πράξει.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία».

Ο Τζο Μπάιντεν με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα | REUTERS/Evelyn Hockstein

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία, έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οπως διευκρίνισε ο Ντούντα, αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, του υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.

Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.

Αργότερα, σε ομιλία του στη Βαρσοβία, ο Μπάιντεν έκανε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ότι π πόλεμός του εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα.

«Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα λαμπρότερο μέλλον, ριζωμένο στη δημοκρατία και τις αρχές, την ελπίδα και το φως, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τις δυνατότητες. Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Μπάιντεν ενώπιον ενός πλήθους στη Βαρσοβία.

Ο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Βαρσοβία (Slawomir Kaminski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

«Αυτός ο πόλεμος αποτελεί ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, που διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα του, ένωσε τη Δύση, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, που δεν επιδίωξε ποτέ την πτώση της Ρωσίας.

Επιπλέον, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε προς τους Ρώσους, για να τους πει ότι «ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός μας».

«Επιτρέψτε μου να πως αυτό, εάν μπορείτε να με ακούσετε. Εσείς, ο λαός της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ούτε ότι αποδέχεστε ότι νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί σφυροκοπούνται από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην Ουκρανία, ωστόσο απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Μόσχα: «Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ».

Αμηχανία στον Λευκό Οίκο: Δεν το εννοούσε ο πρόεδρος

♦ Τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στενεύουν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. «Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters, σχολιάζοντας τα όσα εκστόμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αμηχανία υπήρξε και στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε σήμερα ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...