234
|

Μπαμπάδες με άδεια τοκετού 14 ημερών μετ’ αποδοχών

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 09:59

Μπαμπάδες με άδεια τοκετού 14 ημερών μετ’ αποδοχών

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 09:59

Αδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών θα μπορούν να παίρνουν πλέον οι μπαμπάδες, σύμφωνα με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» την Πέμπτη. Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι πατέρες δικαιούνται μόνο δύο μέρες.

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί δύο ημέρες πριν από τον τοκετό και 12 ημέρες μετά, τμηματικά ή όλες μαζί, εντός ενός μηνός.

Επίσης, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, αυξάνεται από τέσσερις σε έξι μήνες και για τους δύο γονείς η γονική άδεια ανατροφής, η όποια μέχρι σήμερα δίνεται μόνο στις μητέρες.

Από τους έξι μήνες, οι τέσσερις θα είναι άνευ αποδοχών και οι δύο πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ. Και αυτή η άδεια θα δίνεται ολόκληρη ή τμηματικά μέχρι τη συμπλήρωση του όγδοου έτους του παιδιού.

Προωθούνται ακόμα ρυθμίσεις όπως προστασία νέων μπαμπάδων κατά της απόλυσης, δύο μήνες από τον τοκετό για το πρώτο παιδί, τέσσερις για το δεύτερο και έξι για κάθε επόμενο, αλλά και πέντε εργάσιμες μέρες ετησίως άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα παιδιού, αδελφού συζύγου ή συντρόφου.

Τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στον εργασιακό νόμο, είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας στη γέννηση του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter, o επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης (δείτε τη κάτω).

Το νέο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News