414
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ | skaitv.gr/live

Αποκάλυψη Αποστολάκη: Φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα Ιμια

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 10:54
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ
|skaitv.gr/live

Αποκάλυψη Αποστολάκη: Φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα Ιμια

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 10:54

Την ύπαρξη περιστατικών που θα μπορούσαν να φτάσουν σε καταστάσεις σαν και αυτές στα Ιμια το 1996 αποκάλυψε ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, εξηγώντας ότι χρειάστηκε να ενημερώσει και τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε δηλώσεις την Πέμπτη στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ ο κ. Αποστολάκης έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ιμια».

Εξήγησε ότι «δεν εξαρτιόταν μόνο από το γιατί ξεκινούσαν. Αν εμείς αντιδρούμε στις προκλήσεις και δημιουργούμε κλιμάκωση, το σημείο φτάνει στα όρια και μετά ίσως είναι χειρότερο να κάνεις πίσω»

Οπως ακόμη αποκάλυψε όσα συνέβαιναν στο Αιγαίο αποτελούσαν αφορμή για τηλεφωνήματα στον τέως πρωθυπουργό. «Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Τσίπρα για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «δεν ξέρω πόσες φορές κοιμήθηκα».

Όταν συζητούσε με τον ομόλογό του υπουργό Χουλουσί Ακάρ, είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λύσουν πολιτειακά θέματα.  «Είπα ότι εγώ έχω αναλάβει να προασπίσω έναν χώρο που κατά το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτός. Οποιαδήποτε παραβίαση θα πρέπει να την προασπίσω».

Για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς είπε ότι «είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Το δείχνουν από τον τρόπο που κινούνται και από τις θέσεις που παίρνουν.

» Θέλουν να έχουν λόγο στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ ότι για να τους αντιμετωπίσουμε θέλει συνεχή πίεση, όχι μόνο προς τους Τούρκους, αλλά να εξασκούμε όλα τα διπλωματικά μας εργαλεία. Η πίεση δεν πρέπει να σταματάει».

Πρόσθεσε, σε μια αναφορά στον χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις, ότι «οι Τούρκοι δεν κρύβονται, δεν ζωγράφισαν έναν χάρτη τυχαία. Τα μηνύματα που περνάνε είναι και για το εσωτερικό τους, αλλά και για την κοινή γνώμη».

Επισήμανε δε ότι «δεν είναι σοφό από μεριάς τους να ξεκινήσει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα και ένα θερμό επεισόδιο.  Βέβαια, όλα αυτά που συζητάμε είναι όλα υποθέσεις. Αν εμείς δεν κάνουμε λάθη και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με σύνεση και ψυχραιμία δεν θα γίνει τίποτα».

Σε ό,τι αφορά την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο τέως υπουργός είπε ότι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και ότι αυτό «οφείλεται στο προσωπικό και στον επαγγελματισμό του και στη δύναμη και την πίστη που έχουμε για να είμαστε έτοιμοι για την αποστολή μας».

Η Τουρκία, συνέχισε, «έχει επενδύσει πολλά χρήματα στον εξοπλισμό. Εμείς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Είμαστε ισχυροί και στη θάλασσα και στην αεροπορία και ο στρατός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν χρειαστεί μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά», διαβεβαίωσε.