579
Ο Ιβάν Σαββίδης με δύο άνδρες της σωματοφυλακής του σε παλαιότερη φωτογραφία του στη Θεσσαλονίκη. Εχει προβεί σε πολλές και σημαντικές επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αποκαλύψεις: «Ανήκει» στον Ιβάν Σαββίδη και η Ξάνθη;

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 17:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/12/2019 17:50
Ο Ιβάν Σαββίδης με δύο άνδρες της σωματοφυλακής του σε παλαιότερη φωτογραφία του στη Θεσσαλονίκη. Εχει προβεί σε πολλές και σημαντικές επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αποκαλύψεις: «Ανήκει» στον Ιβάν Σαββίδη και η Ξάνθη;

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 17:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/12/2019 17:50

Ενα νέο κεφάλαιο στον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο άνοιξε μετά την αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού One Channel–ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, εφοπλιστή, εκδότη και αφεντικού των Ερυθρολεύκων– ότι ουσιαστικά ο Ιβάν Σαββίδης είναι όχι μόνο ιδιοκτήτης του Δικεφάλου του Βορρά αλλά έχει επενδύσει και στην ομάδα της Ξάνθης.

Αν κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει και μπορεί να αποδειχτεί, τότε οι δύο ομάδες, ΠΑΟΚ και Ξάνθη, κινδυνεύουν ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα καθώς η πολυιδιοκτησία ΠΑΕ απαγορεύεται. Από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ πάντως έκαναν αμέσως λόγο για «γελοιότητες» και «παραμύθια» και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Στο ρεπορτάζ του, το One Channel υποστήριξε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης ανήκουν μέσω διαφόρων εταιρικών σχημάτων στον κ. Σαββίδη, μεγαλομέτοχο και αναμορφωτή του ΠΑΟΚ.

Οι «καλές» σχέσεις του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη ήταν γνωστές, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαν υπάρξει στοιχεία και πρόσωπα που να συνδέουν επιχειρηματικά τις δύο ΠΑΕ. Και πάλι βέβαια, η ιδιοκτησία αθλητικών εγκαταστάσεων δεν συνιστά ιδιοκτησία της εταιρείας, όμως μαρτυρά έναν βαθμό επιρροής, ένα πλέγμα σχέσεων που λειτουργεί διαβρωτικά στο πρωτάθλημα.

Στο δια ταύτα. Το τηλεοπτικό δίκτυο του ομίλου Μαρινάκη ανέφερε ότι το 2018, ο Ιωάννης Καλπαζίδης, ανιψιός του κ. Σαββίδη από το Κιλκίς, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της κυπριακής εταιρείας RFA.

Η διαδρομή του χρήματος έχει ενδιαφέρον.

Η συγκεκριμένη κυπριακή εταιρεία αγόρασε την εταιρεία Vialand η οποία άνηκε στους Χρήστο Πανόπουλο και Πολυχρόνη Συγγελίδη.

Η Vialand είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Ξάνθης.

Λίγο πριν την εξαγορά, 10 εκατ. ευρώ μπήκαν σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον κ. Καλπαζίδη.

Δεν είναι σαφές αν το αντίτιμο για τις φερόμενες ως αγορασμένες από τον κ. Καλπαζίδη εγκαταστάσεις της Ξάνθης ήταν το ποσό των 10 εκατ. ευρώ ή μικρότερο.

Πάντως ο κ. Καλπαζίδης περιγράφεται ως ένας άνθρωπος του άμεσου περιβάλλοντος του κ. Σαββίδη. Εμφανίζεται εδώ και μία δεκαετία σε εταιρείες συμφερόντων του Ιβάν, όπως η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Και τώρα καλείται να αποδείξει πως είχε ο ίδιος τα 10 εκατ. ευρώ που μπήκαν στην RFA.

Η εταιρεία RFA λειτουργεί, σύμφωνα πάντα με το One Channel, ως παρένθετο πρόσωπο των συμφερόντων της οικογενείας του επιχειρηματία σε όλες σχεδόν τις «μπίζνες» του – από το ποδόσφαιρο και τα καπνά παλαιότερα μέχρι MME και εταιρείες εμφιάλωσης. Η RFA εμφανίζεται συνδεδεμένη με τον ΠΑΟΚ και την Dimera, την κυπριακή εταιρεία που αγόρασε τις μετοχές της ομάδας της Θεσσαλονίκης το 2012.

Σε κάθε περίπτωση, τα έγγραφα που παρουσίασε το One Channel δείχνουν μια ιδιοκτησιακή σύνδεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, όχι απόλυτη πάντως. Τυπικά η ιδιοκτησία των «αθλητικών εγκαταστάσεων» δεν σημαίνει και ιδιοκτησία της ΠΑΕ που φιλοξενείται σε αυτές. Είναι όμως ζήτημα ηθικής τάξεως και θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο την ήδη τρωθείσα αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος αλλά και την ίδια την ύπαρξή του. Είναι δε ενδιαφέρον ότι αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται λίγα 24ωρα πριν από τον επικείμενο –προγραμματισμένο για τις 7 Δεκεμβρίου– αγώνα του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε μια οργίλη ανακοίνωση:

«Οι γελοιότητες και τα παραμύθια του ΟΣΦΠ και των συν αυτώ παρατρεχάμενων συνεχίζονται.

Νέο αφήγημα ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθης (!!!).

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν για να τελειώνει αυτό το παραμύθι ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΠΑΕ Ξάνθη όπως επίσης και κανένα συγγενικό του πρόσωπο.

Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια με τους επαγγελματίες ψεύτες και συκοφάντες που σπιλώνουν πρόσωπα, συνειδήσεις και ομάδες.

Περιμένουμε λογικά την αυτόματη υιοθέτηση του παραμυθιού από τον ίδιο τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τις «αυθόρμητες» ενέργειές του προς τη διαλεύκανση του ζητήματος που καταγγέλει -ω εκ του θαύματος- ο Ολυμπιακός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...