1280
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους στη συνέντευξή Τύπου της Δευτέρας | INTIMEnews

Απογευματινά χειρουργεία: Από €300 έως €2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2024, 13:53
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους στη συνέντευξή Τύπου της Δευτέρας
|INTIMEnews

Απογευματινά χειρουργεία: Από €300 έως €2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2024, 13:53

Την άμεση υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη Τύπου για τον εκσυγχρονισμό της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και την οργάνωση και λειτουργία του νέου συστήματος που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις πολύμηνες αναμονές (όπως αναφέρθηκε αυτή τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά).

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η νέα πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων θα τεθεί σε δημόσια χρήση σε περίπου τρεις μήνες, ενω οι τιμές στα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, τα ποσά ανά κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων:

  • Πολύ μικρή: 300€
  • Μικρή: 500€
  • Μεσαία: 900€
  • Μεγάλη: 1.200€
  • Βαριά: 1.600€
  • Εξαιρετικά βαριά: 2.000€

Οπως ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου. Θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με το κόστος.

Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Αυτή η κατηγοριοποίηση θα καθορίζει και το κόστος το οποίο θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Γεωργιάδης: Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ – δεν νομιμοποιούμε το «φακελάκι»

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι’ αυτό φροντίζουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Υγείας.

Επισημαίνοντας ότι τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούσαν εξαρχής προτεραιότητά του, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε για τη λειτουργία τους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας:

«Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου».

«Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα […] Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε», ξεκαθάρισε, απαντώντας στην κριτική που δέχεται για την εισαγωγή των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

Οπως είπε, τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στην λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες», αντέτεινε, για να εξηγήσει καταληκτικά:

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική. Ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. Ομως για να γίνει ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ».

Αναφερόμενος τέλος  στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι σε τρεις μήνες η λίστα αυτή θα δημοσιοποιηθεί έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. «Αυτό – εκτίμησε- θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Σήμερα σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά, εκ των οποίων 44.459 (ποσοστό 43%) 0-4 μήνες, 31.954 (31%) 4-12 μήνες και 26.221 (26%) πάνω από έναν χρόνο.

Ιδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ, παρατήρησε ο υπουργός Υγείας, από τότε όμως που θεσπίστηκαν, υπογράμμισε, ο μέσος χρόνος αναμονής για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ έπεσε στο 1/3.

Τα απογευματινά χειρουργεία εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα Υγείας και σημαίνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα υπηρεσιών, επεσήμανε με τη σειρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Και αναφορικά με την αναμονή, εξήγησε για τη λειτουργία του νέου συστήματος:

«Κάναμε εκκαθάριση, το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε έξι μήνες με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Τώρα περιμένουν 102.000 περιστατικά με το 57% που αντιστοιχεί σε 58,175 ασθενείς να περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Τα πιο πολλά περιστατικά περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι χρόνο αναμονής».

Σε ό,τι αφορά το είδος των επεμβάσεων, το 18% του συνόλου είναι για καταρράκτη και ακολουθούν η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και χολοκυστεκτομή με 7%.

Μεταξύ άλλων διευκρινίστηκε επίσης, ότι οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο.

Οπως προαναφέρθηκε, οι επεμβάσεις διακρίνονται σε έξι κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά) με το αντίστοιχο κόστος να κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Οπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά μέσο όρο τα απογευματινά χειρουργεία  θα κοστίζουν 800 ευρώ σε σχέση με με τα 3.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό,

«Οσα περιστατικά είναι στη λίστα πάνω από τέσσερις μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετική αναφορά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο briefing της Δευτέρας:

Λίστες Χειρουργείου τηρούνται σε όλα τα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας. Η κατάσταση του χρόνου αναμονής στις χώρες τις Ευρώπης, ποικίλει ανάλογα τη χώρα. Σε ορισμένες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία, ο χρόνος αναμονής του πολίτη για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες κατά μέσο όρο.

Μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου εξασφαλίζονται:

* Διαφάνεια

* Διασφάλιση Ποιότητας

* Διασφάλιση Υγείας

* Προσβασιμότητα

* Αποτελεσματικότητα

* Συντονισμός Περίθαλψης

Για την αντιμετώπιση, τόσο των καθυστερήσεων όσο και τη βελτίωση της λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου το Υπουργείο Υγείας προέβη σε στρατηγικές αποφάσεις.

Οι λύσεις βασίστηκαν σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος στη διασφάλιση της ορθής τήρησης της Λίστας Χειρουργείου και στη συνεχή παρακολούθηση της. Ο δεύτερος, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της με προτεραιότητα την πλήρη ψηφιοποίηση της.

Για την εύρυθμη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό της Λίστας Χειρουργείων θεσμοθετήθηκε η νέα Ψηφιοποιημένη Ενιαία Λίστα και θα είναι σε πλήρη ισχύ εντός των επόμενων εβδομάδων.

Με στόχο την μείωση των αναμονών για χειρουργική επέμβαση, ξεκινά με άμεση εφαρμογή η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων. Με αυτόν τον τρόπο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Να τονίσουμε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου. Θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με το κόστος.

Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Αυτή η κατηγοριοποίηση θα καθορίζει και το κόστος το οποίο θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τα απογευματινά χειρουργεία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...