682
Αντονι Γκίντενς: «Η εργατική τάξη θα εξαφανιστεί, αφού σύντομα θα αντικατασταθεί στην παραγωγή από τα ρομπότ» | CreativeProtagon/EPA/Shutterstock

Αντονι Γκίντενς: «Η εργατική τάξη θα εξαφανιστεί!»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2020, 20:35
Αντονι Γκίντενς: «Η εργατική τάξη θα εξαφανιστεί, αφού σύντομα θα αντικατασταθεί στην παραγωγή από τα ρομπότ»
|CreativeProtagon/EPA/Shutterstock

Αντονι Γκίντενς: «Η εργατική τάξη θα εξαφανιστεί!»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2020, 20:35

Το τι περιμένει απο το μέλλον το δηλώνει επιγραμματικά, με ένα απόφθεγμα μάλλον σιβυλλικό: «Ζούμε σε έναν κόσμο με μεγάλες ευκαιρίες και με μεγάλους κινδύνους. Τα επόμενα 20 με 30 χρόνια ίσως είναι η πιο κρίσιμη περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία».

Μιλάει ο κοινωνιολόγος Αντονι Γκίντενς, πρώην διευθυντής του London School of Economics, διανοούμενος που για μπούσουλά του έχει τη νέα σοσιαλδημοκρατία (τη φιλελεύθερη Κεντροαριστερά τύπου Μπλερ και Κλίντον, Σρέντερ και Πρόντι). Τη νέα πρόοδο του κόσμου τη βλέπει ο Γκίντενς να προκύπτει από τον συνδυασμό της οικολογικής «πράσινης επανάστασης» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Ολα τα παραπάνω προκύπτουν από συνέντευξη που έδωσε ο 82χρονος Αγγλος στην ιταλική Repubblica (στον Ενρίκο Φραντσεσκίνι).

Η περίοδος μετά την πανδημία θα είναι κρίσιμη, ίσως η κρισιμότερη από καταβολής κόσμου, σε κοινωνικό επίπεδο θα απαιτηθεί συνδυασμός πολιτικών, βασισμένων στην οικολογία («πράσινη επανάσταση») και στην «καταπολέμηση των ανισοτήτων»: αυτός θα είναι «ο νέος προοδευτισμός». Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό θα καταστεί «μία άνευ προηγουμένου πρόκληση» και δεν θα επιτρέπει προβλέψεις για το μέλλον: ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για τη διεθνή πολιτική.

Ο Γκίντενς χαρακτηρίζει την πανδημία «πρώτη ψηφιακή πανδημία στην Ιστορία». Λέει ότι όλοι οι προφήτες προφητεύουν και ότι οι προφητείες τους κυκλοφορούν παντού, ωστόσο «κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα ισχύει αύριο». Τονίζει τη σημασία του Διαδικτύου στην καραντίνα όλων μας τις προηγούμενες ημέρες. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, θεωρεί ο Γκίντενς, θα είναι σοβαρή απειλή όσον αφορά την παγκόσμια δημόσια υγεία. Τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου τις θεωρεί το υπ’ αριθμ. 2 σημαντικότερο θέμα του πλανήτη. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ταυτίζεται με τον Μακρόν, λέει, επειδή «για την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας».

O Αντονι Γκίντενς με τον Μπιλ Κλίντον (Τwitter)

Ο Γκίντενς ασφαλώς επιθυμεί η πανδημία να «αναζωογονήσει την ΕΕ», όπως λέει, όμως δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «μπορεί και να την καταστρέψει». Παραδέχεται ότι «τα ποσά που προτείνονται για να βοηθήσουν τα κράτη που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι τεράστια», αλλά εξαρτά την ομαλή για την Ενωση συνέχεια από το τι θα συμβεί στην Ιταλία. «Αν η Ιταλία πνιγεί, θα πνιγεί και η ΕΕ». Καταδικάζοντας τον Σαλβίνι, δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνεται «πώς θα μπορούσε η Ιταλία να βγει από το ευρώ χωρίς καταστροφικές συνέπειες». Και επαναλαμβάνει την πίστη του: «Ελπίζω να μη συμβεί» λέει με έμφαση, εννοώντας βέβαια την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ.

Σε γενική ερώτηση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κράτους κατά την πανδημία (και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομία), ο Γκίντενς απαντά με όντως αποκαλυπτικό τρόπο, πολύ… ειδικά, για τις ΗΠΑ συγκεκριμένα: «Ο Τζο Μπάιντεν ήρθε κοντά στις θέσεις του Μπέρνι Σάντερς υπέρ μιας μεγάλης αύξησης των δημοσίων δαπανών με στόχο την ελάττωση των ανισοτήτων. Αν γίνει πρόεδρος, τότε νομίζω ότι θα το κάνει, και ότι η πολιτική του θα επηρεάσει και άλλες χώρες προς την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο, πιστεύω ότι το βάρος της ελεύθερης επιχείρησης θα παραμείνει θεμελιώδες, στις ΗΠΑ όπως και αλλού. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την επιστροφή στις κεντρικές οικονομίες ή σε κάποια μορφή παλιομοδίτικου σοσιαλισμού».

«Ποια εργατική τάξη; Να τα ρομπότ!»

Ο Γκίντενς είπε στον Φραντσεσκίνι και μία πολύ βαριά κουβέντα: «Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και η εισαγωγή της στην παραγωγή θα εξαφανίσει την εργατική τάξη. Η εργατική τάξη, η βάση της ιδέας της σοσιαλδημοκρατίας, πρόκειται λοιπόν να εξαφανιστεί. Ο συγκεντρωτισμός και ο σοσιαλισμός της δεκαετίας του ’70 (σ.σ.: εννοεί τις εργατικές κατακτήσεις στη Δύση) δεν είναι η συνταγή για το μέλλον». Τα ερμηνευτικά εργαλεία που χρειάζεται ο αναγνώστης για να καταλάβει στο σημείο αυτό τη λογική του Γκίντενς είναι η «αλματώδης τεχνολογική πρόοδος» και η «ψηφιακή επανάσταση».

Στο τέλος της συνέντευξής του ο «σοσιαλδημοκράτης με αριστερές αξίες» Γκίντενς λέει ότι, παρά την υγειονομική κρίση, μείζον θέμα για τη Γη παραμένει η «κλιματική αλλαγή». Τον ενοχλούν τα πυρηνικά και το «άγνωστο» που συνιστά ο υπερπληθυσμός. Λέει: «Ο 19ος ήταν ο αγγλικός αιώνας, ο 20ός ήταν ο αμερικανικός, τώρα έχουμε εισέλθει στον ασιατικό αιώνα, στον οποίο πρωταγωνιστεί μία αυταρχική χώρα, η Κίνα, απειλώντας κιόλας με έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο τις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Αλλά και οι ευκαιρίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...