506
Τα απομεινάρια ενός νεκρού δέντρου σε ένα ξεραμένο χωράφι της Νέας Νότιας Ουαλίας | REUTERS / David Gray

Ανθρωποι, ζώα και σπαρτά ψήνονται από την ξηρασία στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 18:53
Τα απομεινάρια ενός νεκρού δέντρου σε ένα ξεραμένο χωράφι της Νέας Νότιας Ουαλίας
|REUTERS / David Gray

Ανθρωποι, ζώα και σπαρτά ψήνονται από την ξηρασία στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 18:53

H πολυπληθέστερη Πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, παραδόθηκε πια στην επίμονη και καταστροφική για τις σοδειές ξηρασία, όπως επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Αυτήν τη δυσάρεστη είδηση μετέδωσε το δίκτυο BBC.

Ο παρατεταμένα ξηρός χειμώνας ευθύνεται για το φούντωμα του φαινομένου που χαρακτηρίζεται «η χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της Ανατολικής Αυστραλίας».

Ανεβασμένος στην καρότσα του φορτηγού, ο αγρότης Ας Γουίτνεϊ ταΐζει τα γελάδια του με μεταφερμένο από μακριά και χρυσοπληρωμένο σανό στο σεληνιακό τοπίο της Νέας Νότιας Ουαλίας (REUTERS / David Gray)

Η Νέα Νότια Ουαλία ήταν μία εύφορη περιοχή -τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι παρήγε το 25% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της Αυστραλίας-, αλλά τώρα ζει τον εφιάλτη: την Τετάρτη 8 Αυγούστου ανακοινώθηκε επισήμως ότι πλέον είναι καθ’ ολοκληρίαν ξηρή. (Το 23% της Πολιτείας κηρύχθηκε σε κατάσταση «ακραίας ξηρασίας», ενώ το υπόλοιπο μέρος της σε κατάσταση «ξηρασίας» ή «επηρεασμένο από ξηρασία».)

Το κεντρικό κράτος αλλά και οι τοπικές Πολιτειακές Αρχές έχουν ήδη εκταμιεύσει ως έκτακτη χρηματοδότηση των πληττομένων περί τα 430 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Απόγνωση αγροτών και κτηνοτρόφων

«Περιμένουμε όλοι μας να βρέξει για τους αγρότες μας!» – με αυτήν την έκφραση δηλώνει την ανησυχία του αλλά και την ελπίδα του ο υπουργός Βιομηχανίας της τοπικής κυβέρνησης Νάιαλ Μπλερ.

Ταμιευτήρας ύδατος που μοιάζει με σεληνιακό κρατήρα στο ξεραμένο χωράφι του αγρότη Μέι Μακίον (REUTERS / David Gray)

Οι αγρότες διηγούνται οδυνηρές ιστορίες καταστροφής καλλιεργειών και ζωικού κεφαλαίου εξαιτίας του σοβαρότατου προβλήματος λειψυδρίας και της αδυναμίας τους να ταΐσουν τα ζώα τους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της κεντρικής κυβέρνησης Μάλκολμ Τέρνμπουλ δείχνει να συμμερίζεται τον πόνο τους λέγοντας ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξοδέψει μια περιουσία μεταφέροντας σανό για τα κοπάδια τους με φορτηγά σε πανάκριβα δρομολόγια.

«Είμαστε σαν φυλακισμένοι» παραπονείται ο αγρότης από την Κουίνσλαντ Ασλει Γκαμλπ. «Κυκλοφορούμε επειδή πρέπει να κυκλοφορούμε. Είναι καταθλιπτική η κατάσταση»…

Ο αγελαδοτρόφος Ντέιβιντ Γκράχαμ δήλωσε στο BBC ότι σε αυτούς τους σκληρούς καιρούς το έχει πάρει απόφαση πως η κατάσταση απαιτεί αλληλεγγύη, κάτι που επιτυγχάνεται, όπως λέει, στην κονότητα όπου αυτός ζει. Παρά ταύτα, η κατάθλιψη σαρώνει στην ύπαιθρο και οι αυτοκτονίες πληθαίνουν σε σχέση με τις αστικές περιοχές, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται ορισμένοι φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία, σαν τον όμιλο Sane Australia.

Υπάρχει παρελθόν ανομβρίας

Βάσει του αρχειακού υλικού, αυτή η περιοχή της Αυστραλίας έζησε το δεύτερο ξηρότερο φθινόπωρο στην ιστορία της, με τις βροχοπτώσεις να καταγράφονται 57 χιλιοστά κάτω από τον μέσον όρο. Σε κάποιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας σημειώθηκαν τον Ιούλιο λιγότερα από 10 χιλιοστά βροχής, ενώ οι συνθήκες αναμένεται να είναι πιο ξηρές απ’ ό,τι συνήθως και κατά τους επόμενους μήνες.

Οι γειτονικές Πολιτείες, όπως το Κουίνσλαντ και η Βικτόρια, αντιμετωπίζουν και αυτές συνθήκες ξηρασίας.

Την περασμένη Κυριακή ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ προειδοποίησε ότι όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε «χώρα ξηρασίας». Ομως η όλη κατάσταση δεν ξεπερνά ακόμη τη λεγόμενη ξηρασία της χιλιετίας, που καταγράφηκε στην Αυστραλία από το 1997 ως το 2005 και θεωρείται η πιο καταστροφική, καθώς προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο 50% της καλλιεργήσιμης γης της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...