276
Το σκουλαρίκι έχει μήκος μόλις 4 εκατοστά | REUTERS/Ammar Awad

Χρυσό ενώτιο της ελληνιστικής εποχής βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 15:31
Το σκουλαρίκι έχει μήκος μόλις 4 εκατοστά
|REUTERS/Ammar Awad

Χρυσό ενώτιο της ελληνιστικής εποχής βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 15:31

Eνα χρυσό ενώτιο, που πιστεύεται ότι είναι άνω των 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή κοντά στην τοποθεσία των αρχαίων εβραϊκών ναών στην Ιερουσαλήμ, με τους ισραηλινούς αρχαιολόγους να κάνουν λόγο για μια σπάνια ένδειξη της ελληνιστικής επιρροής.

Το σκουλαρίκι έχει μήκος 4 εκατοστά, είναι στρογγυλό και η άκρη του είναι διαμορφωμένη σε κεφαλή κριαριού.

Ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων νότια του Ορους του Ναού, όπου σήμερα βρίσκεται το τέμενος Αλ-Ακσα.

Υπάλληλος της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων φορά το αρχαίο σκουλαρίκι (REUTERS/Ammar Awad)

Η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε πως η τεχνική του κοσμήματος συμπίπτει με την τεχνική των κοσμημάτων της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου (3ος ή αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.), μεταξύ της κατάκτησης της Ιερουσαλήμ από τον Μέγα Αλέξανδρο και της εβραϊκής επανάστασης, την οποία αφηγούνται στη Βίβλο τα βιβλία των Μακκαβαίων.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος βρίσκει ένα χρυσό ενώτιο από την ελληνιστική εποχή στην Ιερουσαλήμ» είπε ο Γιουβάλ Γκαντό, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ο οποίος συμμετείχε στην ανακάλυψη.

Κοσμήματα με παρόμοια τεχνοτροπία έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, είναι όμως εξαιρετικά σπάνια στο Ισραήλ.

Η ανασκαφή γίνεται σε σημείο κοντά στα τείχη της Ιερουσαλήμ (REUTERS/Ammar Awad)

Τέτοια κοσμήματα μπορεί να φορούσαν εύποροι άνδρες ή γυναίκες της εποχής εκείνης και ο ιδιοκτήτης του θα ήταν πιθανόν είτε ένας Ελληνας που ζούσε στην Ιερουσαλήμ είτε κάποιος ντόπιος «εξελληνισμένος εβραίος», δήλωσε ο αρχαιολόγος στο Reuters.

«Το συνδέουμε με άλλα πράγματα και ίσως να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την Ιερουσαλήμ, πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν εδώ πραγματικά» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...