648
Ο Νότης Μηταράκης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 | ERT/WebTV

Μηταράκης: «Μία εβδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 09:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/02/2020, 18:50
Ο Νότης Μηταράκης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1
|ERT/WebTV

Μηταράκης: «Μία εβδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 09:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/02/2020, 18:50

Εξι ημέρες. Τόσες πέρασαν από τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με κάθε επίσημο τρόπο ότι η επίταξη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μάλιστα (εδώ), γαιών για να γίνουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ήταν το τέλος μιας διαδικασίας διαλόγου, διαμηνύοντας ότι δεν υπήρχε άλλος χρόνος για συζήτηση. Αλλά τώρα βρέθηκε λίγος χρόνος ακόμα και ξανανοίγει ο διάλογος!

Ηταν 11 Φεβρουαρίου όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωνε ότι «το πρόβλημα (με τους πρόσφυγες-μετανάστες στα νησιά) πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις», έκανε λόγο για «εξαντλητικό διάλογο» που είχε προηγηθεί των επίμαχων ΠΝΠ και ξεκαθάριζε πως αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να διαιωνίζεται.

Και είναι 17 Φεβρουαρίου, που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε μέσω της εκπομπής «Από τις έξι…» της δημόσιας τηλεόρασης «πάγωμα» των επιτάξεων ώστε να ξαναγίνει διάλογος!

Ωστόσο, προκειμένου να μη φανεί ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή αναδίπλωση της κυβέρνησης υπό το βάρος των αντιδράσεων των κατοίκων στα νησιά, και αφού, όπως ανέφερε το Mega, υπήρξε και σχετικό… τηλεφώνημα από το Μαξίμου στο οποίο του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την πρωτοβουλία του, ο κ. Μηταράκης το «μάζεψε»: λίγο μετά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο κ. Μηταράκης προχώρησε σε διευκρινήσεις, μέσω social media και αυτή τη φορά δεν ανέφερε τη λέξη «πάγωμα», αλλά επίμαχη η διατύπωση αντικαταστάθηκε από τη φράση «μία εβδομάδα προθεσμία».

View this post on Instagram

Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών

A post shared by Νότης Μηταράκης (@nmitarakis) on

Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Μηταράκης είχε πει συγκεκριμένα: «Παγώνω τις επιτάξεις».

Σε διάλογο μάλιστα που είχε με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, κάλεσε κάτοικους και φορείς να συνεργαστούν για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Δώστε μας εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι οι επιτάξεις «παγώνουν» μέχρι και τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με τους φορείς των νησιών έως την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων.

Ο υπουργός είπε ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια «αναγκαστική ενοικίαση» των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Εξήγησε, δε, ότι οι διαδικασίες για να γίνουν συμβάσεις με κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες των υπό επίταξη εκτάσεων θα έπαιρναν χρόνο, ενώ τώρα θα εισπράττουν τα ενοίκια μέσω της διαδικασίας της αναγκαστικής ενοικίασης.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως δεσμεύεται ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και πως δεν θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που θέτει στους ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί την Πέμπτη στο Βερολίνο για να συζητήσει με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τη γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου.

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πρότεινε στον κ. Μουτζούρη να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο, όταν ο πρώτος επιστρέψει από το Βερολίνο και ο δεύτερος από τις Βρυξέλλες, ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία του διαλόγου.

Χαρίτσης: «Το μπάχαλο συνεχίζεται»

Σε κάθε περίπτωση αυτό το πισωγύρισμα της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε από τις τοποθετήσεις του κ. Μηταράκη, προκάλεσε την αναμενόνενη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, που δήλωσε:

«Με περισσή βιασύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε εν μία νυκτί την επίταξη εκτάσεων στα νησιά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το Κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ενώ βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παγώνουν την ΠΝΠ προφασιζόμενοι το διάλογο με τους νησιώτες, τους ίδιους που έχουν εδώ και 7 μήνες αγνοήσει και αφήσει στη μοίρα τους.

» Αντί να προχωρήσουν επιτέλους στην αποσυμφόρηση των νησιών, πετάνε το μπαλάκι στην τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώντας την σε μία μόλις εβδομάδα να υποδείξει χώρους για τις κλειστές δομές. Να υλοποιήσει, δηλαδή, το αυταρχικό και αδιέξοδο σχέδιο που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι ως κυβέρνηση.

» Αφού τόσο καιρό τα έριχναν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χωρίς αιδώ, η κυβέρνηση μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες. Το μπάχαλο συνεχίζεται».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...