664
H φωτογραφία-ντοκουμέντο από τον χώρο κράτησης των άλλοτε ισχυρών του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας | Daily Mail

Αμερικανοί μισθοφόροι κρεμούν ανάποδα τους συλληφθέντες σαουδάραβες κροίσους

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 13:17
H φωτογραφία-ντοκουμέντο από τον χώρο κράτησης των άλλοτε ισχυρών του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας
|Daily Mail

Αμερικανοί μισθοφόροι κρεμούν ανάποδα τους συλληφθέντες σαουδάραβες κροίσους

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 13:17

Με την πλήρη κάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ, ο διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συνεχίζει την επιχείρηση – ξεκαθάρισμα στο βασίλειο με βασανιστήρια και πολύωρες εξοντωτικές ανακρίσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας που συνέλαβε πριν από μερικές εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του βασιλιά Σαλμάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τέθηκε επικεφαλής νεοσύστατης ειδικής επιτροπής κατά της διαφθοράς. Στον διάδοχο δόθηκε ανάμεσα σε άλλα η εξουσία -ως επικεφαλής της επιτροπής- να εκδίδει εντάλματα σύλληψης και απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και αμέσως εκείνος, σε μία επίδειξη δύναμης προς πάσα κατεύθυνση, διέταξε να συλληφθούν συνολικά 11 πρίγκιπες, τέσσερις νυν υπουργοί της κυβέρνησης (ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών Ιμπραχίμ αλ-Ασάφ), και δεκάδες πρώην υπουργοί.

Ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της κυβέρνησης που τέθηκαν υπό κράτηση ξεχωρίζει ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Kingdom Holding και διασημότερος εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας με δεκάδες εμφανίσεις σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και χιλιάδες αφιερώματα στον διεθνή Τύπο με αντικείμενο την πολυσχιδή επενδυτική του δραστηριότητα και τον υπερπολυτελή τρόπο ζωής του.

2017-10-27T162051Z_989077291_RC1E16C55C30_RTRMADP_3_SAUDI-ECONOMY-VISION

Ο διάδοχος του θρόνου όμως (στη φωτογραφία πάνω), δεν έμεινε εκεί αλλά προσέλαβε την διαβόητη Blackwater (νυν Academi), την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας (για την ακρίβεια εταιρεία μισθοφόρων) που έγινε ευρέως γνωστή για τις αδυσώπητες τακτικές που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ (δείτε τα βίντεο από New York Times και τη δράση της στο Ιράκ κατω).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DailyMail.com, κατά τις ανακρίσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας που τελούν υπό κράτηση, οι αμερικανοί μισθοφόροι εφαρμόζουν τακτικές «Αμπου Γκράιμπ» (της φυλακής – «κόλαση» στο Ιράκ όπου βασανίστηκαν εκατοντάδες κρατούμενοι απο τους Αμερικανούς), κρεμώντας ανάποδα και ξυλοκοπώντας τους συλληφθέντες.

Όλοι τους κρατούνται στο πεντάστερο Ritz Carlton Hotel στο Ριάντ (φωτογραφία κάτω), όπου σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται η Daily Mail, με εντολή του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τους φρουρούν οι αμερικανοί μισθοφόροι και όχι οι σαουδάραβες αστυνομικοί που τους γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Με τον τρόπο αυτό ο διάδοχος του θρόνου θέλει να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο δολιοφθοράς εκ των έσω ή επηρεασμού των δυνάμεων περιφρούρησης από τους άλλοτε ισχυρούς του βασιλείου.

466B11C500000578-5108651-image-a-2_1511384928708

Πρόσφατα η Daily Mail είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία με τους συλληφθέντες να κοιμούνται σε στρώματα, στο πάτωμα της αίθουσας χορού του Ritz Carlton.

466B38CD00000578-5092347-image-m-29_1510926741515

Η μαρτυρία όμως που επικαλείται τώρα το βρετανικό μέσο, φέρνει στο φως τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για να «σπάσει» τους συλληφθέντες. Στόχος του, να αποκαλύψει φερόμενο δίκτυο ξένων αξιωματούχων που έχουν πάρει μίζες από σαουδάραβες πρίγκιπες και στελέχη της κυβέρνησης. Ηδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ως επικεφαλής της Επιτροπής κατά της διαφθοράς έχει κατασχέσει πάνω από 194 δισ δολάρια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων καθώς και περιουσιακά τους στοιχεία..

Εκτός της Daily Mail, και οι New York Times, σε πρόσφατο δημοσίευμά τους,  επικαλέστηκαν μαρτυρίες γιατρού από νοσοκομείο του Ριάντ και ενός αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες 17 από τους κρατούμενους χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.

Η πηγή της DailyMail ισχυρίζεται ότι ο ο Μπιν Σαλμάν ξεγέλασε τον δισεκατομμυριούχο Αλ Ουαλίντ (δίνοντας του μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας) προσκαλώντας τον στο παλάτι του (Al Yamamah). Τη νύχτα πριν από τη συνάντηση, όμως, ο διάδοχος του θρόνου έστειλε αστυνομικούς για να τον συλλάβουν.

«Ξαφνικά μέσα στα μεσάνυχτα αφόπλισαν όλους σωματοφύλακές του, έκανε έφοδο η βασιλική φρουρά, τον έβγαλαν σηκωτό με τις πιτζάμες, τον φόρτωσαν σ’ ένα SUV και τον ανέκριναν σαν κοινό εγκληματία», διηγείται η πηγή. «Τον κρέμασαν ανάποδα μόνο και μόνο για να στείλουν ένα μήνυμα» προς πάσα κατεύθυνση.

Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους New York Times ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν «συμπεριφέρεται απρόσεκτα χωρίς επαρκή αντίληψη των συνεπειών που μπορεί να έχει η συμπεριφορά του, και την ενδεχόμενη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στα αμερικανικά συμφέροντα».

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ ωστόσο, χαιρέτισε τις συλλήψεις και με tweet δήλωσε πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Βασιλιά Σαλμάν και τον διάδοχο του θρόνου αναφορικά με την εν εξελίξει επιχείρηση κατά του κυκλώματος διαφθοράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...