1028
Ο Πάνος Καμμένος εξομολογείται στον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας | Υοutube

Αυτογνωσία Καμμένου: «Οι συνθήκες δεν ευνοούν την επιστροφή μου στην πολιτική»

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 11:19
Ο Πάνος Καμμένος εξομολογείται στον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας
|Υοutube

Αυτογνωσία Καμμένου: «Οι συνθήκες δεν ευνοούν την επιστροφή μου στην πολιτική»

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 11:19

Ηταν ένας Πάνος Καμμένος όπως θα τον περίμενε κανείς. Χειμαρρώδης, αποκαλυπτικός για μια σειρά από θέματα που θυμήθηκε τώρα –δηλαδή από τα Ιμια ως τη διαπραγμάτευση του 2015– και εντυπωσιακά αδυνατισμένος. Ο πρώην υπουργός Αμυνας βρέθηκε απέναντι στον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», η οποία ήταν όπως συνήθως διανθισμένη με τις συνήθεις στιγμές δημοσιογραφικής αβρότητας. Και μίλησε για όλους και για όλα, αλλά κυρίως για τον εαυτό του: τη διαδρομή του στην πολιτική μέχρι σήμερα, τη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, την πτώση του (μαζί με το κόμμα του, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που εξαφανίστηκαν από το πολιτικό πεδίο πριν καλά καλά γίνουν οι εκλογές του περασμένου καλοκαιριού), αλλά και το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής.

Ερωτηθείς σχετικά, δεν απέκλεισε την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά τώρα –όπως είπε– οι συνθήκες δεν το ευνοούν…

«Αυτή τη στιγμή κάνω αγρανάπαυση. Θεωρώ πως τώρα δεν μπορώ να προσφέρω κάτι στην πολιτική ζωή. Αλλά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι ένας ζωντανός οργανισμός και δεν αποκλείεται αν οι συνθήκες το απαιτήσουν να ενεργοποιηθεί και πάλι. Εύχομαι να μη χρειαστεί. Οι συνθήκες τώρα δεν ευνοούν την επιστροφή μου», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ διέψευσε τα περί δημιουργίας νέου κόμματος.

«Ισχύει η δήλωση που κάναμε πριν τις εκλογές», υπενθύμισε, εννοώντας την απόφαση μη καθόδου των ΑΝΕΛ στις εκλογές. «Τώρα πια», είπε ο Πάνος Καμμένος, οι ΑΝΕΛ «μπορούν απελευθερωμένοι από όσους τους πρόδωσαν, να προχωρήσουν σε διαδικασίες με τους ανθρώπους που έχουν, με στόχο την εθνική συμφιλίωση».

Οσο για την απόφαση αποχώρησής τους από τον εκλογικό στίβο, υποστήριξε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες ήταν το παράπονο του τρίτου γιου του για όσα υπέμενε στο σχολείο λόγω του πατέρα του:

«Ο τρίτος μας γιος, ο Νικόλας, κάποια στιγμή, ξέρετε πώς είναι τα πράγματα στην εφηβεία, τα παιδιά έχουν εκρήξεις. Κάποια στιγμή που τσακωθήκαμε γυρίζει και μου λέει “δεν έχεις το δικαίωμα να με βάζεις να πηγαίνω στο σχολείο και να απολογούμαι γιατί έκανες το ένα ή το άλλο”. Και αυτό με επηρέασε πολύ. Διότι, πράγματι, τα παιδιά ενός πολιτικού δυστυχώς παίρνουν, αν θέλετε, και το βάρος, το οποίο δεν έχεις δικαίωμα από κάποια στιγμή και πέρα να το επιβάλεις σε νέα παιδιά».

Ο πρώην συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο επιστροφής στη Νέα Δημοκρατία, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι παραμένει Καραμανλικός! Αλλωστε κληθείς να τοποθετηθεί με μία φράση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον χαρακτήρισε «αγαπημένο ηγέτη της Ελλάδος».

«Παραμένω Καραμανλικός. Δεν έχει σχέση η ΝΔ που εγώ υπηρέτησα με αυτή που υπάρχει σήμερα με τα στοιχεία από το ΛΑΟΣ. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσω πίσω», απάντησε στη σχετική ερώτηση που του έγινε για το κατά πόσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια επιστροφής του στη ΝΔ (μετά και τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Οι «Μακεδονομάχοι» και η Συμφωνία των Πρεσπών

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Καμμένος επέμεινε ότι μόνο σημείο διαφωνίας του με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Την κυβέρνηση δεν μπορούσα να τη ρίξω. Οι άνθρωποι οι δικοί μου με είχαν “πουλήσει” από πριν. Εκανα μεγάλη προσπάθεια να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Μου έλεγαν και ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας πως τα Σκόπια δεν θα τηρούσαν τη Συμφωνία και δεν θα φτάναμε στην υπογραφή. Αλλά τελικά και στην υπογραφή φτάσαμε και τα Σκόπια δεν τηρούν τη Συμφωνία, γι’ αυτό τον λόγο λέω πως είναι μια άκυρη συμφωνία», παρατήρησε για να πετάξει και το «καρφί» του για τη ΝΔ:

«Εγώ έφυγα από την πολιτική σκηνή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και οι “Μακεδονομάχοι” τελικά την τίμησαν. Η συμφωνία μου με τον Τσίπρα έγινε πάνω στην κρίση. Ο Τσίπρας ήταν Αριστερός αλλά δεν ήταν ΠΑΣΟΚ. Τηρήσαμε όλα όσα είχαμε συμφωνήσει από την αρχή εκτός από τις Πρέσπες».

«Με σκάσανε»

«Με σκάσανε», είπε ο πρώην υπουργός, με ένα μειδίαμα να διαγράφεται στο πρόσωπό του, στην αναφορά του για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.

«Ποτέ δεν ήμουν έτσι αδύνατος. Πέρασα μια μικρή περιπέτεια με την υγεία μου και αποφάσισα να τα αλλάξω όλα. Εκανα ένα χειρουργείο που με βοήθησε να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου, 28 χρόνια στη Βουλή και επτάμισι χρόνια υπουργός, ιδίως στο υπουργείο Αμυνας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και στην κυβέρνηση μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα σε μια περίοδο δύσκολη, ήταν μια περίοδος που μόνο τον εαυτό σου δεν μπορούσες να κοιτάξεις και την οικογένειά σου.

»Εκανα μια διόρθωση, μια χειρουργική επέμβαση, και αφαίρεσα ένα μεγάλο κομμάτι από το στομάχι μου, οπότε αυτό με βοήθησε να χάσω κάποια κιλά και να αλλάξω τη ζωή μου» συνολικά, εξομολογήθηκε για την εντυπωσιακή αλλαγή στην εμφάνισή του.

Τι συνέβη στα Ιμια

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Καμμένος είπε ότι όταν ανέλαβε τα ινία του υπουργείου Αμυνας έψαξε να βρει τι συνέβη την τραγική νύχτα των Ιμίων το 1996 και ιδίως αν το ελικόπτερο βλήθηκε από τουρκικά πυρά, υποστηρίζοντας πως «η τότε ηγεσία είχε φροντίσει να εξαφανίσει τα στοιχεία».

«Είμαι πεπεισμένος ότι δέχθηκαν πυρά», τόνισε, για να συμπληρώσει: «Θα σας πω, όμως, κάτι συγκλονιστικό, διότι ήρωες είναι αυτοί που πέφτουν στο καθήκον. Ακουσα με μεγάλη προσοχή τις συνομιλίες που είχαν. Οταν ανέφεραν στη φρεγάτα μας και στο κέντρο επιχειρήσεων ότι είχαν πρόβλημα με το ελικόπτερο, τους πρότειναν οι Τούρκοι που υπέκλεπταν τη συνομιλία από την τουρκική φρεγάτα να προσνηωθούν στην τουρκική φρεγάτα και αρνήθηκαν. Αποφάσισαν να πέσουν. Ο Βλαχάκος, ο Καραθανάσης και ο Γιαλοψός. Μάλιστα, του έδωσε άδεια και η ελληνική πλευρά να προσνηωθεί στην τουρκική φρεγάτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ποτέ δεν ήταν γκρίζα ζώνη τα Ιμια. Ούτε θα είναι. Οταν πηγαίνει εκεί ο υπουργός Αμυνας και καταθέτει στεφάνι εκεί ακριβώς που έπεσαν οι ήρωες, είναι επίδειξη σημαίας. Τις σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας. Πήγαινα με το ελικόπτερο ακριβώς πάνω από τα Ιμια. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έγινε κατάθεση στεφάνων εκεί που έπεσαν οι ήρωες», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Ενδιαφέρον έχουν και όσα είπε για το 2015 και την περίφημη «περήφανη διαπραγμάτευση» στην οποία συμμετείχε με εκείνες τις περιβόητες απειλές ότι θα τα κάνουμε «Κούγκι» κ.λπ. Ο κ. Καμμένος τώρα θυμήθηκε ότι για όλα έφταιγε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο μάλιστα κατηγόρησε ότι «είχε συμφωνήσει» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit με αντάλλαγμα να μας δώσουν 80 δισ. ευρώ! Τότε, είπε ο κ. Καμμένος, παρενέβησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ και ο κ. Τσίπρας κράτησε τη χώρα εντός ευρωζώνης, αλλά έφερε και ένα νέο μνημόνιο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...