676
Ο Μπέρνι Σάντερς αγκαλιά με την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ στην τελευταία προεκλογική ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ | REUTERS/Mike Segar

Ο Σάντερς προηγείται, ο Μπλούμπεργκ ανεβαίνει, ο Μπάιντεν τι διάολο κάνει;

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 09:38
Ο Μπέρνι Σάντερς αγκαλιά με την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ στην τελευταία προεκλογική ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ
| REUTERS/Mike Segar

Ο Σάντερς προηγείται, ο Μπλούμπεργκ ανεβαίνει, ο Μπάιντεν τι διάολο κάνει;

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 09:38

O Μπέρνι Σάντερς έχει την αύρα του θαλερού ριζοσπάστη που κερδίζει ακόμα και τους νέους, όπως τη διάσημη νεοϋορκέζα βουλευτή Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, η οποία ανέβηκε μαζί του στη σκηνή στην τελευταία ομιλία του στο Νιου Χάμσαϊρ πριν τις κάλπες. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει το χρήμα –αγνοεί τις πρώτες προκριματικές εκλογές και ρίχνει τόσα λεφτά στη διαφήμιση μέσα σε έναν μήνα που δεν είχε ρίξει η Χίλαρι Κλίντον ολόκληρο το 2016! Ο Πιτ Μπούτιτζιτζ  έχει τους εναλλακτικούς, μετριοπαθείς του Κέντρου, αλλά ακόμα και τον Κέβιν Κόστνερ που τον προλόγισε στην ομιλία του στο Εξετερ. Ο Τζο Μπάιντεν τι διάολο έχει;

Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει όχι μόνο μετά την ήττα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ στις εκλογές της Αϊόβα –εκεί άλλωστε το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί ακόμα μια εκκρεμότητα, αν και είναι σαφές ότι ο Σάντερς πήρε την πρωτιά στις ψήφους και ο Μπούτιτζιτζ την πρωτιά στους εκλέκτορες– αλλά και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις: ο Μπάιντεν δεν τραβάει.

Χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήχθη από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του Reuters: το ποσοστό της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μετά και το αποτέλεσμα στην πρώτη εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών για την επιλογή του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στην Αϊοβα, όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση, ενώ αντίθετα, το ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Μάικλ Μπλούμπεργκ βρίσκεται σε άνοδο.

Σε αυτή τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την Πέμπτη ως τη Δευτέρα, μόλις το 17% μεταξύ των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν, ποσοστό μειωμένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες από παρόμοια έρευνα την περασμένη εβδομάδα, πριν από την ψηφοφορία στην Αϊοβα, την πρώτη της διαδικασίας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης που συγκεντρώνει ο Μπάιντεν σε δημοσκόπηση των Ipsos και Reuters, αφότου μπήκε στην κούρσα, πέρυσι τον Απρίλιο.

Ο Τζο Μπάιντεν κουβαλάει πίτσες λίγο πριν από προεκλογική εκδήλωση στον Λόντοντερι του Νιου Χαμσάιρ. Πρέπει να περάσει ότι είναι «ένας από εμάς» ώστε να ανεβούν τα ποσοστά του (Reuters)

Πρώτος σε προτιμήσεις αναδείχθηκε ο Μπέρνι Σάντερς (20%, +1%), ενώ τρίτος κατ’ αυτήν την έρευνα κατατάσσεται ο Μπλούμπεργκ, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου πρακτορείου ειδήσεων και άλλοτε δήμαρχος της Νέας Υόρκης (15%, +6%). Το 11% τάχθηκε υπέρ της γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν, το 8% υπέρ του Πιτ Μπούτιτζιτζ, πρώην δημάρχου της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνας και μεγάλης έκπληξης της Αϊοβα, το 5% υπέρ του επιχειρηματία Άντριου Γιανγκ και το 2% υπέρ της γερουσιαστού Εϊμι Κλόμπουτσαρ.

O Πιτ Μπούτιτζιτζ, έκπληξη των εκλογών της Αϊόβα, στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση πριν τις εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ. Στο πλευρό του ο σύζυγός του, Τσάστεν (Reuters)

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη και σταθερή πλέον υποχώρηση του ποσοστού του Μπάιντεν, που ως πολύ πρόσφατα θεωρείτο το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Κάποιοι τώρα έσπευσαν να θυμηθούν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο ο Μπάιντεν συνυπήρξε αρμονικά στον Λευκό Οίκο για οκτώ χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σπάνιο πολιτικό bromance, έχει αποφύγει ως τώρα να μιλήσει για την υποψηφιότητα του φίλου του…

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου, στα αγγλικά, σε όλες τις ΗΠΑ, σε δείγμα 952 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων 556 οι οποίοι δήλωσαν είτε Δημοκρατικοί ή ανεξάρτητοι. Εχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±5%.

Διαβάστε τη δημοσκόπηση του Ipsos εδώ

Η έρευνα αυτή δημοσιοποιήθηκε την ημέρα που ο Μπέρνι Σάντερς και ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, με πολλαπλές εμφανίσεις τους, την εκστρατεία τους ενόψει της ψηφοφορίας της Τρίτης στο Νιου Χαμσάιρ, δεύτερο πεδίο της εσωκομματικής μάχης. Φαβορί και σε αυτή την εκλογική θεωρείται ο 78χρονος Σάντερς. «Αυτό που θα γίνει εδώ θα έχει τεράστιες συνέπειες», προειδοποίησε ο γερουσιαστής, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, μία εβδομάδα έπειτα από το φιάσκο, το χάος το οποίο κυριάρχησε στη διαδικασία καταμέτρησης στην Αϊοβα, που αμαύρωσε την πολυαναμενόμενη έναρξη της εκλογικής χρονιάς για τους Δημοκρατικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...