266
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Με 43% από την πρώτη Κυριακή για πενταετή θητεία

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 16:45

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Με 43% από την πρώτη Κυριακή για πενταετή θητεία

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 16:45

Αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ, με την κατάργηση της απλής αναλογικής (δηλ. του «Κλεισθένη») και την τοποθέτηση του πήχη εκλογής από την πρώτη Κυριακή στο 43%, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης για την «πρώτη θεσμική μεταρρύθμιση» του έτους.

Στην κατεύθυνση της υλοποίησης μία ακόμη προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε του βασικούς άξονες του νέου εκλογικού νόμου για δήμους και περιφέρειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» στο φύλλο της Παρασκευής 29/1, το  όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο «κλείδωσε» στο 43% και το όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια καθορίστηκε στο 3%, όπως και στις βουλευτικές εκλογές, ενώ άλλη μία ανατροπή είναι η επιστροφή της πενταετούς θητείας για δημάρχους και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

Το νομοσχέδιο αναμένεται στη δημόσια διαβούλευση στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου με στόχο να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.

Μπαίνει «οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Στέλιου Πέτσα, εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών με «με μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%, οπότε οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά», ενώ προς συρρίκνωση βαίνουν τα υπερμεγέθη συμβούλια.

Στη σχετική τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός έφερε το παράδειγμα της Αθήνας μιλώντας για περιορισμό των δημοτικών συμβούλων σε 41 από 49 και των περιφερειακών σε 71 από 101.

Καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση των συνδυασμών τίθεται η 30ή Ιουνίου, ενώ παρελθόν θα αποτελέσει η «τρίτη» κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών Αρχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...