1081
Ο Ζακ Εφρον σε σκηνή του θρίλερ επιβίωσης «Gold» που γυρίζεται στη Νότια Αυστραλία | Facebook / Zac Efron

Αυστραλία: Θυμός γιατί οι σταρ έχουν καλύτερη μεταχείριση στο lockdown

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 07:05
Ο Ζακ Εφρον σε σκηνή του θρίλερ επιβίωσης «Gold» που γυρίζεται στη Νότια Αυστραλία
|Facebook / Zac Efron

Αυστραλία: Θυμός γιατί οι σταρ έχουν καλύτερη μεταχείριση στο lockdown

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 07:05

Η ιστορία ξεκίνησε με τον Ζακ Εφρον, που πήγε να μείνει προσωρινά στην Αυστραλία. Ακολούθησαν ο Μάρκ Γουόλμπεργκ, ο Ματ Ντέιμον και δεκάδες άλλοι celebrities. Πρόσφατα, εμφανίστηκε και η Τζούλια Ρόμπερτς, η οποία πρόκειται να γυρίσει στην Αυστραλία το «Εισιτήριο για τον Παράδεισο», με τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Εν μέσω πανδημίας το μισό Χόλιγουντ κατέφυγε στην Αυστραλία, γράφει η Φράνσις Μάο στο BBC, θεωρώντας την ειδυλλιακή χώρα χωρίς Covid. Πράγματι η ζωή είναι ωραία σε μια χώρα που έχει εξαλείψει τον ιό σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε οι άνθρωποι απολαμβάνουν ελεύθερα παραλίες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Ωστόσο οι περισσότερες διάσημες αφίξεις οφείλονται σε επαγγελματικούς λόγους. Το επόμενο σίκουελ του «Thor» δεν είναι η μοναδική ταινία που γυρίζεται στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση έχει δελεάσει τις παραγωγές με φορολογικές ελαφρύνσεις, έτσι μια πληθώρα σταρ έχει κατακλύσει τη χώρα, ιδιαίτερα το Σίδνεϊ, που το «αποκαλούν Αυστράλογουντ», όπως δήλωσε στο BBC ένας ντόπιος δημοσιογράφος:

Ο Ιντρις Ελμπα εμφανίζεται σε μια συναυλία. Η Νάταλι Πόρτμαν κάνει τα ψώνια της  σε ένα μπακάλικο στην παραλία του Μποντάι. Ο Κρις Πρατ κάνει πάρτι σε ένα ξενοδοχείο. Και ο Ζακ Εφρον τρώει για μεσημεριανό μπάρμπεκιου σε ένα κορεατικό εστιατόριο στην Τσάινα Τάουν.

Οι πρωταγωνιστές του «Thor» Κρις Χέμγουορθ, Ιντρις Έλμπα και Ματ Ντέιμον σε πάρτι στο Σίδνεϊ (Instagram)

Το «βιβλίο επισκεπτών» περιλαμβάνει επίσης τους Awkwafina, Εντ Σίραν, Τζέιν Σέιμουρ, Μελίσα ΜακΚάρθι, Μισέλ Γιε, Πόλ Μέσκαλ, Ρίτα Ορα, Ρον Χάουαρντ, Τάικα Γουατίτι, Τέσα Τόμσον, Τίλντα Σουίντον, Τομ Χανκς και  Αλαν Σούγκαρ.

Αυστραλοί σταρ, όπως οι Νικόλ Κίντμαν Κιθ Ουρμπαν, Κάιλι και Ντάνι Μινόγκ, και Ρόουζ Μπερν επέστρεψαν επίσης στην πατρίδα. Το ίδιο και η Ισλα Φίσερ με τον βρετανό σύζυγό της Σάσα Μπαρόν Κοέν.

Αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ενα χρόνο μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας, τουλάχιστον 40.000 Αυστραλοί εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι στο εξωτερικό. Μία ομάδα έκανε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Καμία άλλη χώρα δεν εμπόδισε την επιστροφή των πολιτών της με αυτόν τον τρόπο», λέει στο BBC η Σαμπρίνα Τιάσα, η οποία γύρισε από το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πέρυσι η αυστραλιανή κυβέρνηση επέβαλε στις διεθνείς αφίξεις ένα «ανώτατο όριο ταξιδιωτών», με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εστιών. Ετσι συχνά σε πτήσεις προς την Αυστραλία, επιτρέπεται η μεταφορά μόνο 40 επιβατών. Το κόστος αυξήθηκε με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα σε επιβάτες επιχειρήσεων και πρώτης θέσης.

Οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Αυστραλία κοστίζουν από 3.000 – 15.000 δολάρια Αυστραλίας (1.940 – 9.700 ευρώ) αναγκάζοντας πολλούς να ξοδεύουν αποταμιεύσεις και συνταξιοδοτικά εφάπαξ. Στο ποσό, εξάλλου, πρέπει να προστεθεί και η υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την άφιξη, που κοστίζει 3.000 δολάρια Αυστραλίας ανά άτομο.

Οι Νικόλ Κίντμαν και Μελίσα ΜακΚάρθι πρωταγωνιστούν στη σειρά «Nine Perfect Strangers» που γυρίστηκε στην Αυστραλία (Instagram)

Αεροπορικό εισιτήριο σε τιμή προ πανδημίας είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί. Ωστόσο ακόμα και με εισιτήριο, μπορεί να σε βγάλουν από μια πτήση την τελευταία στιγμή αν θεωρηθεί υπερβολικά γεμάτη. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει οργανώσει περισσότερες από 100 πτήσεις επαναπατρισμού, συμπεριλαμβανομένων 20 πτήσεων φέτος. Αλλά είναι δεκάδες χιλιάδες οι Αυστραλοί, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, και ο θυμός για την έλλειψη κυβερνητικής βοήθειας αυξάνεται.

Το ταξίδι της επιστροφής της Μάργκαρετ και του Ντέιβιντ Σπάρκς ακυρώθηκε τρεις φορές πριν καταφέρει τελικά το ζευγάρι των 70χρονων συνταξιούχων να επιβιβαστεί σε μια σπάνια πτήση επαναπατρισμού τον περασμένο μήνα. Εκαναν διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ξέσπασε η πανδημία και εγκλωβίστηκαν εκεί για σχεδόν έναν χρόνο: «Οι άνθρωποι είναι τόσο αγχωμένοι και φοβισμένοι που πληρώνουν όσο-όσο για να γυρίσουν πίσω. Αλλά ως συνταξιούχοι, πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε πολύ και σκληρά το κόστος», δήλωσε η κυρία Σπαρκς στο BBC νωρίτερα φέτος.

Στα γκρουπ του Facebook, Αυστραλοί αποκλεισμένοι στο εξωτερικό συμβουλεύουν ο ένας τον άλλον να έχουν συνεχώς έτοιμες τις αποσκευές τους. Και να αφήνουν «το κινητό ανοικτό όλη τη νύχτα» για να μην χάσουν πιθανή αναγγελία κάποιας έκτακτης πτήσης: «Να είστε έτοιμοι για αναχώρηση με ειδοποίηση 24-48 ωρών» γράφει κάποιος.

Εκατοντάδες έχουν κάνει αναρτήσεις ζητώντας βοήθεια. Θέλουν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να φροντίσουν ασθενείς ή ετοιμοθάνατους συγγενείς, επειδή έχουν χάσει δουλειά ή σπίτι, ή επειδή το τίμημα του χωρισμού από τους αγαπημένους τους έχει γίνει αφόρητο.

Συζήτηση για τα δικαιώματα

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους οι πολίτες έχουν δικαίωμα επιστροφής, πράγμα που συνήθως εφαρμόζεται σε περιπτώσεις προσφύγων. Η ομάδα «Stranded Australians Abroad» υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ζητώντας να παρέμβει. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά χωρίς παρόμοιο αυστραλιανό νόμο.

Η αυστραλή ηθοποιός Ισλα Φίσερ επέστρεψε στην πατρίδα της με τον βρετανό συζυγό της Σάσα Μπαρόν Κοέν (Instagam)

Ο Μπεν Σαούλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ λέει ότι μια ακραία περίπτωση, π.χ. «ένας Αυστραλός που καταλήγει άπορος», θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το ανώτατο όριο ταξιδιωτών είναι άσκοπα τιμωρητικό. Άλλοι ειδικοί λένε ότι οι συνεχιζόμενοι οικογενειακοί χωρισμοί παραβιάζουν τα δικαιώματα ενός παιδιού.

Η Αυστραλία θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο για να κάνει τα πράγματα πιο δίκαια, υποχρεώνοντας τις αεροπορικές εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα σε ευάλωτους πολίτες, υποστηρίζει ο καθηγητής Σαούλ. Η κυβέρνηση, πάλι, υποστηρίζει ότι το κόστος του επαναπατρισμού εξαρτάται από τις αεροπορικές εταιρείες.

Διαφορετική μεταχείριση για τους πλούσιους

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πιο ευέλικτες πολιτικές για όσους κλείνουν εισιτήρια πρώτης θέσης, υποστηρίζουν οι επικριτές της. Τον Ιανουάριο μείωσε κατά το ήμισυ το ανώτατο όριο ταξιδιωτών, επικαλούμενη την απειλή της βρετανικής μετάλλαξης. Αλλά μετά από μερικές ημέρες επέτρεψε το ταξίδι σε περισσότερους από 1.700 παίκτες του τένις, παράγοντες και άλλους, που είχαν σχέση με το Australian Open.

Ακόμη, ενώ η καραντίνα σε ξενοδοχείο είναι υποχρεωτική για όλους, πολλοί σταρ κατάφεραν να εξαιρεθούν.  Η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Εντ Σίραν έκαναν μαζί την καραντίνα τους σε ένα πολυτελές ράντσο έξω από το Σίδνεϊ. Οι Ντέιμον, Κίντμαν και Ντάνι Μινόγκ πήραν επίσης έγκριση για καραντίνα σε ιδιωτικούς χώρους.

Η Μελίσα ΜακΚάρθι εξηγεί γιατί αγαπάει την Αυστραλία

Τον περασμένο Ιούλιο, ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Αλαν Σούγκαρ πέταξε με εισιτήριο πρώτης θέσης για να γυρίσει μια τηλεοπτική εκπομπή. «Ηταν μια εξαιρετική εμπειρία», έγραψε στο Twitter, έχοντας ταξιδέψει μόνο με ιδιωτικό τζετ στο παρελθόν.

Την ίδια εβδομάδα, Αυστραλοί είχαν στρατοπεδεύσει στο Χίθροου μη μπορώντας να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους. Μια φωτογραφία παιδιών, που κοιμόντουσαν στο πάτωμα του τέρμιναλ, έγινε viral. Δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε, έγραφε η μητέρα τους στην λεζάντα. Τελικά η επιστροφή τους εξασφαλίστηκε λίγο αργότερα.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, λοιπόν, στην Αυστραλία. Εχετε ακόμη αμφιβολία ότι ισχύουν παντού;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...