197
Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημερώνει τους δημοσιογράφους | Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Ουάσινγκτον προς Λουκασένκο: Μη διανοηθείς να βοηθήσεις τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 11:15
Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημερώνει τους δημοσιογράφους
|Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Ουάσινγκτον προς Λουκασένκο: Μη διανοηθείς να βοηθήσεις τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 11:15

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Λευκορωσία ότι θα αντιμετωπίσει άμεσα και αυστηρά αντίποινα, αν επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Με τον ίδιο τρόπο που δηλώσαμε σαφώς στη Ρωσία ότι θα πληρώσει ακριβά» μια ενδεχόμενη εισβολή, «τις τελευταίες μέρες είπαμε επίσης σαφώς στη Λευκορωσία ότι, αν δώσει άδεια για τη χρήση του εδάφους της για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, θα υποστεί γρήγορα και αυστηρά αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

«Αν μια εισβολή ξεκινήσει από τη Λευκορωσία, αν οι ρώσοι στρατιώτες στρατοπεδεύσουν μόνιμα στο έδαφός της, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε επίσης να αναθεωρήσει τη στάση του στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας», προειδοποίησε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος στη Λευκορωσία, που θα επέτρεπε ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη χώρα, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και την Πολωνία.

Ακόμα, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ρωσο-λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που ανακοινώθηκαν από τη Λευκορωσία βρίσκονται «πολύ πέραν του φυσιολογικού» και μπορεί να προμηνύουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία που παραμένει μια από τις πιο κοντινές συμμάχους της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News