524
Ο Κασάδο (στο μέσον) που συνοδεύεται από τη σύζυγό του | REUTERS/Javier Barbancho

Στροφή προς τα δεξιά με νέο ηγέτη κάνει το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 13:16
Ο Κασάδο (στο μέσον) που συνοδεύεται από τη σύζυγό του
|REUTERS/Javier Barbancho

Στροφή προς τα δεξιά με νέο ηγέτη κάνει το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 13:16

Η επιλογή ενός νέου σε ηλικία προσώπου για να ηγηθεί σε ένα ταλαιπωρημένο κόμμα δεν είναι πρωτότυπη ιδέα για να βγει από τον κύκλο της εσωστρέφειας που απειλεί να το αφήσει εκτός τροχιάς εξουσίας.

Δεν είναι όμως και ιδέα που οπωσδήποτε θα έχει επιτυχία. Το ρίσκο το έχουν πάρει πολλά κόμματα, με τελευταίο το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία.

Χθες Σάββατο εξέλεξε στην ηγεσία του τον 37χρονο Πάπλο Κασάδο σε αντικατάσταση του παραιτημένου υπό το βάρος των σκανδάλων Μαριάνο Ραχόι. Το Λαϊκό Κόμμα, λόγω των προβλέψεων του ισπανικού  Συντάγματος, με την πτώση του Ραχόι έχασε και την εξουσία υπέρ του ιστορικού του αντιπάλου, των Σοσιαλιστών του Πέντρο Σάντσεθ.

Η απάντηση του PP, του Λαϊκού Κόμματος, ήταν η στροφή προς τα δεξιά, την οποία επισημοποίησε με την εκλογή του Κασάδο.

Ο Κασάδο επικράτησε της Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, πρώην δεξί χέρι και αντιπροέδρου στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, εξασφαλίζοντας 1.701 ψήφους έναντι 1.250, μια διαφορά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

«Το PP επέστρεψε. Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε ούτε ένα λεπτό μιλώντας για εμάς. Πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για την Ισπανία ξανά», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Κασάδο μετά την ανάληψη της ηγεσίας.

Ο νέος ηγέτης ζήτησε ενότητα μετά από μια εσωτερική προεκλογική περίοδο που έδειξε τα ρήγματα στο εσωτερικό.

2018-07-21T141659Z_1831048808_RC14E631F760_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS
Ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χειροκροτεί τον νέο ηγέτη Πάμπο Κασάδο (REUTERS/Javier Barbancho)

Θεωρητικά ο Κασάδο έχει αρκετό χρόνο να ανατάξει το κόμμα και να κερδίσει, όπως υποσχέθηκε, τις εκλογές που θα γίνουν ως το 2020. Ο χρόνος που έχει μπροστά του δεν κάνει το έργο του εύκολο.

Ενας πρώτος στόχος είναι το εσωτερικό ξεκαθάρισμα, όπως έδειξε και στις δηλώσεις του.

Το PP βαρύνεται με οικονομικά σκάνδαλα και ατασθαλίες, που όχι μόνο έριξαν τον Ραχόι αλλά απασχόλησαν και τη Δικαιοσύνη που επέβαλε βαριές ποινές. «Είμαστε ένα τίμιο κόμμα», επέμενε στις δηλώσεις του ο νέος ηγέτης, «δεν υπάρχει εδώ θέση ούτε για έναν διεφθαρμένο».

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από την El Pais: Στην ομιλία του ο Κασάδο τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου αλά ελληνικά, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να παίρνει ένα μπόνους 50 εδρών -σε μια Βουλή 400 βουλευτών -για να αυξηθεί όπως είπε η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος!

Ποιος είναι ο Κασάδο

Πτυχιούχος νομικής και βουλευτής στην Παλένθια, ο Κασάδο όρισε ως σύνθημα της εκστρατείας του τη στροφή προς τα δεξιά, σε σχέση με την μετριοπαθή Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Εχει διατυπώσει σκληρές θέσεις για το ζήτημα της Καταλονίας, απορρίπτοντας κάθε διάλογο με τη Βαρκελώνη, ενώ απορρίπτει τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας, που προωθεί η Αριστερά, αντιδρά στην απελευθέρωση των αμβλώσεων και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων των επιχειρήσεων.

Δηλώνει  θαυμαστής του πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, αν και τα ισπανικά μέσα τον βλέπουν μάλλον σαν «ιδεολογικό κληρονόμο του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ»

Ακόμη, μίλησε για «δημαγωγία» σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης Σάντσεθ, που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του Aquarius μετά από συμφωνία με την Ιταλία.

Οπως σημειώνει ο Monde, δεν έχει εμπειρία σε υπουργικές θέσεις, ήταν πάντως από το 2015 εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ενώ ήταν για οκτώ χρόνια (2005-2013) πρόεδρος της νεολαίας του PP.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...