482
Η Σκάρλετ Γιόχανσον κατακρίνεται επειδή συμφώνησε να υποδυθεί έναν τρανς άνδρα | Charley Gallay/Getty Images for Disney

Μπορεί η Σκάρλετ να γίνει τρανς άνδρας;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2018, 12:52
Η Σκάρλετ Γιόχανσον κατακρίνεται επειδή συμφώνησε να υποδυθεί έναν τρανς άνδρα
|Charley Gallay/Getty Images for Disney

Μπορεί η Σκάρλετ να γίνει τρανς άνδρας;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2018, 12:52

Εντονη κριτική δέχεται η Σκάρλετ Γιόχανσον επειδή στη νέα ταινία «Rub & Tug» θα υποδυθεί έναν τρανς άνδρα- όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times. 

Ο ρόλος της βασίζεται σε ένα υπαρκτό άτομο, τον Ντάντε «Τεξ» Γκιλ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε ως Τζιν Γκιλ και διατηρούσε αλυσίδα κέντρων μασάζ, τα οποία στην πραγματικότητα αποτελούσαν βιτρίνα για πορνεία και άλλες παράνομες διακινήσεις στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Σύμφωνα με τη νεκρολογία που δημοσιεύθηκε στην τοπική αμερικανική εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette, ο Ντάντε, ο οποίος πέθανε το 2003, αυτοπροσδιοριζόταν ως άνδρας και ζητούσε να τον αποκαλούν «κύριο Γκιλ». Το δημοσίευμα επέμεινε να χρησιμοποιεί παρόλα αυτά το θηλυκό γένος, σημειώνοντας: «για χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυρία Γκιλ διαχειριζόταν μία αλυσίδα από ινστιτούτα μασάζ ως βιτρίνα για ένα δίκτυο πορνείας, ενώ παράλληλα επέμενε ότι ήταν άντρας».

scarlet2
Στην ταινία «Under the skin» η Σκάρλετ Γιόχανσον είχε υποδυθεί ένα εξωγήινο και θελκτικό πλάσμα (Imdb)

Πολλοί χρήστες στα social media επέκριναν τη διάσημη ηθοποιό για την απόφασή της να αποδεχθεί τον ρόλο, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να δοθεί σε έναν transgender άνδρα. «Υπάρχουν πραγματικά τόσοι πολλοί trans ηθοποιοί που θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

scarlett
Μπορεί η Σκάρλετ να ενσαρκώσει την εμβληματική μορφή «Ντάντε»; (Twitter)

Η Γιόχανσον είχε δεχτεί κριτική και για τον ρόλο της στην ταινία του 2017 «Το φάντασμα στο κέλυφος», επειδή ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ήταν γραμμένος για άτομο ασιατικής καταγωγής, στη συνέχεια όμως προσαρμόστηκε στα δεδομένα και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά της Σκάρλετ.

Ο Ρούπερτ Σάντερς που σκηνοθέτησε «Το φάντασμα στο κέλυφος», πρόκειται να σκηνοθετήσει και τη νέα ταινία. Ορισμένοι στο Διαδίκτυο κάνουν λόγο για μία σειρά κακών επιλογών από την 33χρονη ηθοποιό.

Κάποιοι χρήστες διερωτήθηκαν και για τους επόμενους ρόλους που μπορεί να επιλέξει η Γιόχανσον. «Τι θα ακολουθήσει; Μήπως η Σκάρλετ Γιόχανσον θα υποδυθεί τον Μπαράκ Ομπάμα;», έγραψε κάποιος.

Πάντως, υπήρξαν και αρκετοί που την υπερασπίστηκαν, τονίζοντας ότι δεν καταλαβαίνουν τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει και υποστηρίζοντας ότι η δουλειά του ηθοποιού είναι να αναλαμβάνει ρόλους που διαφέρουν από αυτό που είναι ο ίδιος στην πραγματική του ζωή.

Εκπρόσωπος της Γιόχανσον μετέφερε ένα σχετικό σχόλιο της ηθοποιού, στο οποίο έκανε αναφορά σε άλλους εξαιρετικούς συναδέλφους της, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν υποδυθεί με μεγάλη επιτυχία trans άτομα. «Πες σε όσους έχουν πρόβλημα με τον νέο μου ρόλο, ότι μπορούν να απευθυνθούν στους εκπροσώπους των Τζέφρι Τάμπορ, Τζάρεντ Λέτο και Φελίσιτι Χόφμαν για κάποιο σχετικό σχόλιο» ήταν η αποστομωτική απάντησή της.

Και η αλήθεια είναι, ότι το κακό με την πολιτική ορθότητα και το τεράστιο άγχος να μην πληγούν οι μειονότητες, πολλοί φτάνουν στο άλλο άκρο, ισοπεδώνοντας ακόμα και το δικαίωμα τόσο ταλαντούχων ηθοποιών να θέλουν να δοκιμαστούν σε πραγματικά απαιτητικούς, ενδιαφέροντες και κόντρα ρόλους. Η Γιόχανσον θα μπορούσε να εφησυχαστεί παίζοντας στη μία αισθηματική ταινία μετά την άλλη, κι όμως εξακολουθεί να ρισκάρει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...