318
|

Σε ΕΛΠΕ, Total, ExxonMobil οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2018, 09:54

Σε ΕΛΠΕ, Total, ExxonMobil οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2018, 09:54

Ενα ακόμη βήμα προς την τελική ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα δύο, πολλά υποσχόμενα, θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης έγινε με την ανάδειξη της κοινοπραξίας των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) με τις Τotal και ΕxxonMobil  ως επιλεγέντες αιτούντες.

Οι σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη δημοσιεύθηκαν στη «Διαύγεια» και η επόμενη φάση, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα «τρέξει» άμεσα, μέσα στον Ιούλιο, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής Αξιολόγησης της Εταιρείας με την κοινοπραξία επί του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των συμβάσεων μίσθωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους και η έγκρισή τους από τον υπουργό πριν κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι συμβάσεις των παραχωρήσεων των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης να έχουν ολοκληρωθεί από τη Βουλή μέχρι το φθινόπωρο ή το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους.

Tα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 20% στο επιχειρηματικό σχήμα με την Total και την ExxonMobil, οι οποίες διατηρούν ποσοστό 40% η κάθε μία, με τη γαλλική εταιρεία σε ρόλο operator και με ποσοστό 50% στο επιχειρηματικό σχήμα με την ισπανική Repsol. H είσοδος των τριών μεγάλων πολυεθνικών, ExxonMobil, Total και Repsol ανοίγει μια νέα σελίδα σε επενδυτικό και γεωπολιτικό επίπεδο που αναβαθμίζει τον χάρτη υδρογονανθράκων της χώρας και αναμένεται να δρομολογήσει άμεσα εξελίξεις σε θέματα ΑΟΖ με τις χώρες νοτίως της Κρήτης. Η απόδοση σχεδόν 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα δυτικά της Κρήτης στη γαλλοαμερικανική κοινοπραξία TOTAL – ExxonMobil αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη απόφαση για την εκμετάλλευση των οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή.

Εξελίξεις εν τω μεταξύ αναμένονται και με την έκδοση της αντίστοιχης απόφασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ Ιωάννη Μπασιά, σύντομα θα υποβληθεί στον υπουργό εισήγηση για τον ορισμό επιλέγοντος αιτούντος και για την εν λόγω περιοχή, για την οποία έχει καταθέσει προσφορά η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Repsol.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...