545
Ο δρ Χένινγκ Κάγκερμαν ανέλυσε τις προϋποθέσεις της «4ης βιονηχανικής επανάστασης» στην παραγωγή και στην εργασία κατά την εκδήλωση του Δικτύου | ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

«Πρόγευμα εργασίας» για την «4η βιομηχανική επανάσταση»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 21:53
Ο δρ Χένινγκ Κάγκερμαν ανέλυσε τις προϋποθέσεις της «4ης βιονηχανικής επανάστασης» στην παραγωγή και στην εργασία κατά την εκδήλωση του Δικτύου
|ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

«Πρόγευμα εργασίας» για την «4η βιομηχανική επανάσταση»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 21:53

«Πρόγευμα εργασίας» πραγματοποίησε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με καλεσμένο τον γερμανό καθηγητή δρα Χένινγκ Κάγκερμαν, πρόεδρο της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστήμης και Μηχανικής και διεθνή εκπρόσωπο της Πλατφόρμας Industry 4.0. Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχε και η Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, με δεδομένο ότι η οργάνωση της Πλατφόρμας Industry 4.0 στη Γερμανία ξεκίνησε από τις επιχειρήσεις της «βαριάς βιομηχανίας».

DSCN3975 (1024x768)

Η πρόεδρος του Δικτύου Αννα Διαμαντοπούλου στην εισήγησή της τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας και συνένωσης σε εθνικό επίπεδο όλων των φορέων και των δυνάμεων που επηρεάζονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει με συντονισμένο σχεδιασμό στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. «Κυβέρνηση, πανεπιστήμια, κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις, επιχειρήσεις και συνδικάτα χρειάζεται να βρεθούν σε ένα κοινό πεδίο δράσης, όπου συντονισμένα θα ετοιμάσουν το τοπίο για όλες τις επερχόμενες αλλαγές» είπε.

DSCN3976 (1024x768)

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής Μιχαήλ Στασινόπουλος, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις ιδιαίτερης βαρύτητας στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή ανέφερε «πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όλων των μεγεθών, προσαρμόζονται ήδη, ψηφιοποιούνται και μετασχηματίζουν ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν και παράγουν, κατακτώντας νέες αγορές. Κι επειδή η δομή της Ελληνικής οικονομίας στηρίζεται σε μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, θέλω να επισημάνω πως η 4η βιομηχανική επανάσταση  σε συνδυασμό με την εξειδίκευση και την συγκρότηση αλυσίδων αξίας δημιουργεί ευκαιρίες και για μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς οι τεχνολογίες αλλά και η γνώση γίνονται πιο προσιτές.»

Στην αρκετά αναλυτική τοποθέτηση του ο καθηγητής Κάγκερμαν εξήγησε στους παρευρισκόμενους πως η γερμανική πλατφόρμα Industry 4.0 ενώνει και συντονίζει σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε μια κεντρική στρατηγική για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναφέρθηκε στα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της αναφέροντας συγκεκριμένα τον αποκεντρωτικό και ευέλικτο χαρακτήρα της και την ενίσχυση της αυτονομίας και της εξατομίκευσης στην παραγωγή και στην εργασία.

DSCN3993 (1024x768)

Τόνισε την επερχόμενη αλλαγή μοντέλου στα επιχειρηματικά σχήματα, στα εταιρικά οικοσυστήματα, στους εργασιακούς χώρους, στις έννοιες του «τοπικού», του «εθνικού» και του «διεθνούς».  Ο κ. Κάγκερμαν υποστήριξε πως «όλες οι συντελούμενες αλλαγές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να παραμείνουν σε εθνικό επίπεδο αλλά μέσα από καλά οργανωμένες πλατφόρμες, θα επιφέρουν παγκόσμιες συνέργιες ανάλογα με το τεχνολογικό επίπεδο και τις ανάγκες των εμπλεκόμενων πλευρών». Ειδικά οι τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, της υγείας, της ενέργειας και των μεταφορών απαιτούν υπερεθνικές συνεργασίες και σχεδιασμό.

«Η 4η Β.Ε. αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και τη παραγωγικότητα, απαντά σε οικολογικές ευαισθησίες γιατί μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην χρήση ενέργειας κι έχει και κοινωνικές επιπτώσεις.  Εκτός από τις επιχειρήσεις ωφελούνται και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο αλλά μια συνεχή επανεκπαίδευση και εξέλιξη, στην οποία οφείλουν να επενδύσουν όλοι οι εργοδότες».

Καταλήγοντας, σαφής ως προς την πορεία της Ε.Ε. ήταν ο γερμανός καθηγητής, αφού ανέφερε πως την πρόκληση της 4ης Β.Ε. μόνο ως ενιαία αγορά μπορεί να την αντιμετωπίσει η Ευρώπη, με διακρατικές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, καθώς έχει να ανταγωνιστεί τα παγκόσμια μεγαθήρια όπως την Κίνα, την Ιαπωνία αλλά και τις ΗΠΑ οι οποίες καλπάζουν με ταχύτατους ρυθμούς στην αξιοποίηση και εφαρμογή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Οπως συνηθίζεται στα «προγεύματα εργασίας» του Δικτύου, παρευρέθησαν εκπρόσωποι κομμάτων του Κοινοβουλίου, πρυτάνεις, εκπρόσωποι ΟΤΑ, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι think tanks και ινστιτούτων, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...