322
Φιλανθρωπικό γεύμα την ημέρα του Πάσχα | George Vitsaras / SOOC

Eρευνα διαΝΕΟσις: Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 12:43
Φιλανθρωπικό γεύμα την ημέρα του Πάσχα
|George Vitsaras / SOOC

Eρευνα διαΝΕΟσις: Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 12:43

Τα τελευταία χρόνια η «Κοινωνία των Πολιτών» και τα κοινωφελή ιδρύματα φαίνεται πως αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο ως προς την αντιμετώπιση άμεσων κοινωνικών προβλημάτων και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για τις ευάλωτες ομάδες.

Πόσο καλά όμως γνωρίζουν οι έλληνες πολίτες τη δραστηριότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων; Πώς αξιολογούν τη δράση τους; Πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι έννοιες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία;

Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη που δημοσιεύεται σήμερα. Η έρευνα, που εκπονήθηκε από τη Μονάδα Ερευνών ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ τον Ιανουάριο 2018, χαρτογραφεί τις απόψεις των ελλήνων πολιτών σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και της φιλανθρωπίας στη χώρα μας.

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα;

1. Η παρουσία και η δραστηριότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων στη χώρα μας γίνεται εμφανώς αντιληπτή από τους πολίτες.

2. Οι πολίτες σε γενικές γραμμές έχουν θετική στάση απέναντι σ’ αυτά.

3. Θεωρούν πως τα κοινωφελή ιδρύματα προσφέρουν πολύ ή αρκετό έργο στους τομείς που δραστηριοποιούνται.

4. Σε κάποιους τομείς (καταπολέμηση φτώχειας, υποτροφίες για σπουδές) θεωρούν πως τα κοινωφελή ιδρύματα προσφέρουν σημαντικότερο έργο από το κράτος ή τις επιχειρήσεις.

5. Υπάρχει ένα τμήμα της κοινής γνώμης που εκδηλώνει έναν βαθμό καχυποψίας για τον ρόλο τους. 69% των πολιτών δηλώνουν πως εμπιστεύονται τα κοινωφελή ιδρύματα
66% πιστεύουν πως τα κοινωφελή ιδρύματα κάνουν πολλά για τον πολιτισμό, 51% πιστεύουν πως κάνουν πολλά για τους πρόσφυγες όμως 64% των πολιτών δηλώνουν ότι γνωρίζουν λίγα ή τίποτα για τη δράση τους και 56% των πολιτών δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν τη δράση των ιδρυμάτων «επιφυλακτικά».

Οι πολίτες ρωτήθηκαν με ποιους τρόπους θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια κοινωνική δράση:

-64% θα έδιναν υλική βοήθεια (ρούχα, τρόφιμα κ.λπ.)
-58% θα πρόσφεραν εθελοντική εργασία
-30% θα έδιναν χρήματα
-20% θα φιλοξενούσαν άτομα στο σπίτι τους

Η εκδήλωση

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις και του ιδρύματος Μποδοσάκη αποτελεί την αφετηρία ενός διαλόγου για την Κοινωνία των Πολιτών και την φιλανθρωπία στην Ελλάδα. Έτσι, οι δύο οργανισμοί συνδιοργανώνουν μια δημόσια συζήτηση την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο «Theo Angelopoulos» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωφελών Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.