788
«Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη» τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρεις άξονες για την καταπολέμηση της φτώχειας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 19:30
«Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη» τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρεις άξονες για την καταπολέμηση της φτώχειας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 19:30

Συναντώντας τους πωλητές του «Σχεδία» του περιοδικού των αστέγων, εικονογράφησε αυτό που θα ακολουθούσε την Τετάρτη το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε ομιλία του στον πολυχώρο «Αθηναΐς» σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, περιέγραψε τους τρεις βασικούς άξονες των δράσεων της ΝΔ για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ηταν μια καλή προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακυρώσει την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα δεν είναι υπέρ του κοινωνικού κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι πιστεύει στο «αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, αλλά όχι στο κομματικό κράτος», το οποίο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να γκρεμίσει ως κυβέρνηση. «Πιστεύω στο κοινωνικό κράτος. Ήταν η μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Πρέπει να βρούμε τους πόρους για να ξαναχτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα οφείλουμε επιτέλους να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος για να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

288054
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αγοράζει τη «Σχεδία» έξω από τον πολυχώρο «Αθηναΐς» (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

288055288057

Σε ό,τι αφορά τους τρεις βασικούς άξονες των δράσεων της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι αυτοί είναι η αντιμετώπιση της σχετικής φτώχειας, η ανακούφιση από την ακραία φτώχεια και το χτύπημα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ππως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, η «σχετική φτώχεια» θα βρει απάντηση μόνο αν η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Έτσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα. Και αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.

«Ανάσχεση φτώχειας μόνο με ανάπτυξη»

«Η ανάσχεση της “σχετικής φτώχειας” μπορεί να γίνει μόνον με ανάπτυξη και νέες δουλειές. Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Θέλουμε να αποφύγουμε μια ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιους που θα έχουν χαμηλότατες απολαβές, όπως οι σημερινές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα καθιερωθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για 800.000 συμπολίτες μας με κόστος 1 δις ετησίως αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα. Στόχος μας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το ΕΕΕ θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία.

288076
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Περαιτέρω, τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. «Με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια που σας προανέφερα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιμένω», προσέθεσε, «ιδιαίτερα στην κατάρτιση και στην απόκτηση δεξιοτήτων με πιστοποίηση. Προτίθεμαι να θέσω σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιήσουμε 50.000 ανέργους σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά εξάμηνα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους. Με αυτό τον τρόπο και θα βοηθήσουμε στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος αλλά και θα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές σε ανθρώπους που σήμερα αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι».

«Κοινωνική πολιτική με στήριξη της οικογένειας»

«Κοινωνική πολιτική δεν υπάρχει χωρίς στήριξη της οικογένειας. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Συνολικό σχέδιο χρειάζεται και για το πρόβλημα που υπάρχει με τους ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι σήμερα συχνά αποκλείονται από τις προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δημόσιο με πλήρη καταστρατήγηση του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου. Επίσης, έχουμε επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων όπως η δωρεάν παροχή τεχνικών βοηθημάτων, η κατοχύρωση νέων ειδικοτήτων -όπως π.χ. των ξεναγών για ανθρώπους με προβλήματα όρασης-, και η μετατροπή όλων των μέσων εκπαίδευσης σε προσβάσιμη μορφή» εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη. Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια. Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News