974
Η Έλενα Φραντζή |

Πώς πέντε μητροπολίτες απάλλαξαν τον ιερέα-θετό πατέρα της Έλενας Φραντζή

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 15:19
Η Έλενα Φραντζή
|

Πώς πέντε μητροπολίτες απάλλαξαν τον ιερέα-θετό πατέρα της Έλενας Φραντζή

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 15:19

Το παρασκήνιο της υπόθεσης της αυτοκτονίας της Έλενας Φραντζή,  για την κακοποίηση της οποίας καταδικάστηκε ένας ιερέας, έρχεται στο φως στην Κύπρο.

Την Τετάρτη ο «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει τα πρακτικά συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου από τις 25 Ιουνίου 2015, στην οποία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, παίχτηκε ένα παιγνίδι για να προκύψει το αποτέλεσμα της απαλλαγής του κατηγορούμενου, τότε, ιερέα.

Ρόλο στην απαλλαγή του ιερέα διαδραμάτισαν, με τη θέση που πήραν, πέντε ιεράρχες, οι μητροπολίτες Ταμασού, Ησαΐας, Λεμεσού, Αθανάσιος και Κύκκου, Νικηφόρος, όπως και οι επίσκοποι Λήδρας, Επιφάνιος, και Καρπασίας, Χριστοφόρος.

Από τους άλλους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, ο μητροπολίτης Κιτίου δεν φαίνεται από τα πρακτικά να έχει εκφράσει θέση, ήταν όμως επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, η οποία κατέληξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Στην ίδια Επιτροπή συμμετείχε και ο επίσκοπος Λήδρας και ίσως και άλλοι συνοδικοί οι οποίοι, ωστόσο, δεν κατονομάζονται στα πρακτικά.

Εν τω μεταξύ, η εισήγηση του μητροπολίτη Πάφου, Γεωργίου, να επανεξεταστεί η υπόθεση ύστερα από την καταδίκη του πρωτόδικου δικαστηρίου και εν συνεχεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν πέρασε.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά:

Ο μητροπολίτης Πάφου, ως πρόεδρος του Πενταμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αναφέρει ότι το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο συνήλθε και εξέτασε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει επί του θέματος

To Δικαστήριο ζήτησε η Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα σε σχέση και με την καταδίκη του ιερέα σε 18μηνη φυλάκιση από πολιτικό δικαστήριο και την απόρριψη της έφεσης.

Ο μητροπολίτης Ταμασού, γράφουν τα πρακτικά, «εισηγείται όπως η Σύνοδος, επιδεικνύουσα την επιείκειαν αυτής, αποκαταστήσει, κατ’ οικονομίαν, τον ιερέα, ο ίδιος δε εις τοιαύτην περίπτωσιν θα καλέσει τον π. Στυλιανό Σάββα εις μετάνοιαν. “Έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί”, λέγει ο Μητροπολίτης Ταμασού, “τόσον ο ίδιος όσον και η οικογένειά του. Εξάλλου το δικαστήριον απαίτησεν όπως αυτός μη εργάζεται σε χώρους που απασχολούνται ανήλικοι”, θα τοποθέτησει αυτόν ως εφημέριον εις το παρά την κοινότητα Μαλούντας κείμενον Ιερόν Ησυχαστήριον του Αγίου Μάρκου τού Ευγενικού. Ο εν λόγω κληρικός θα καλύπτει παραλλήλως και τας λειτουργικάς ανάγκας προσκυνηματικού ναού παρά την κοινότητα Φικάρδου. Η προτεινομένη λύσις θα συμβάλει, πρώτον εις την συνέχισιν της οικονομικής στηρίξεως του εν λόγω κληρικού, δεύτερον εις την οριστικήν επίλυσιν του δημιουργηθέντος εκ της αναχώρησης ως και της επιστροφής αυτού εις την κοινότητα προβλήματος και, τρίτον, θα απαλλάξει τον μητροπολίτην της φροντίδος της συνεχούς εκ περιτροπής αποστολής ιερέως προς κάλυψιν των αναγκών του εν λόγω ναού.

»Ο μητροπολίτης Πάφου, εν συνεχεία, λαβών τον λόγον λέγει ότι άλλα είναι τα εκκλησιαστικά κριτήρια και άλλα τα κοσμικά και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξετασθεί κανονικώς υπό του εκκλησιαστικού δικαστηρίου η υπόθεσις και εάν δεν στοιχειοθετείται οιαδήποτε εκκλησιαστική παράβασις, τότε να αθωωθεί ο εν λόγω ιερεύς. “Εν κώλυμα ιεροσύνης”, συνεχίζει ο Μητροπολίτης Πάφου, “διά τα πολιτικά δικαστήρια δυνατόν να θεωρείται και ένδειξις νοητικής υστερήσεως, διά την Εκκλησίαν όμως είναι κωλυτικόν της ιεροσύνης”.

«Αν η υπόθεση δεν έχει 2-3 μάρτυρες, είναι σαν να μην υπάρχει»!

»Ο μητροπολίτης Λεμεσού, λαβών τον λόγον, λέγει, ότι όταν εις μίαν υπόθεσιν δεν υπάρχωσι δύο ή τρεις μάρτυρες, τότε η υπόθεσις θεωρείται ως μη υπάρχουσα. Εφ’ όσον, λέγει η Ανακριτική Επιτροπή περατώσασα το έργον αυτής κατέληξεν εις το συμπέρασμα ότι ουδέν αξιόποινον έπραξεν ο π. Στυλιανός Σάββα, τότε θα πρέπει να αποδεχθώμεν την γνώμην του οικείου επισκόπου, αντί, να αναμένωμεν την τυχόν προσφυγήν του ως άνω καταδικασθεντός κληρικού εις τριτοβάθμιον δικαστήριον.

»Ο μητροπολίτης Κύκκου λέγει ότι το παράπτωμα διά το όποιον κατηγορείται ο π. Στυλιανός Σάββα δεν είναι ούτε μοιχεία, ούτε πορνεία, αλλά “συγκυλισμός” (σωματική επαφή χωρίς συνουσία) και θα πρέπει να εξετάσωμεν τι οι ιεροί κανόνες διαλαμβάνωσιν εις την περίπτωσιν ταύτην.

»Ο επίσκοπος Λήδρας λέγει ότι επειδή ο ίδιος είναι μέλος της Ανακριτικής Επιτροπής, εκ των εξετάσεων και ερευνών αι οποίαι διεξήχθησαν, δεν ευρέθη οιοδήποτε κώλυμα επισύρον την τιμωρίαν του συγκεκριμένου ιερέως.

»Ο επίσκοπος Καρπασίας, εν συνεχεία, λέγει ότι εάν ο οικείος Επίσκοπος δεν αποσύρη την υπόθεσιν, τότε θα πρέπει να αναλάβει αυτήν το Πενταμελές Συνοδικόν Δικαστήριον.

»Κατόπιν τούτων, ο Μητροπολίτης Ταμασού λέγει ότι ως οικείος επίσκοπος αποσύρει την υπόθεσιν από την Ιεράν Σύνοδον και θα την εξετάσει ο ίδιος κατά την κρίσιν αυτού».

Το πόρισμα της Συνόδου

Τον δρόμο για την απαλλαγή του ιερέα άνοιξε η Ανακριτική Επιτροπή υπό τον Μητροπολίτη Κιτίου, που υπέβαλε το πόρισμά της στη συνεδρία της 27ης Ιουνίου 2012. Στα πρακτικά της ημέρας εκείνης αναφέρονται τα εξής:

«Ο Μητροπολίτης Κιτίου και πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής καταθέτει, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, πόρισμα αυτής, διά τού οποίου ενημερώνει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου περί της υποθέσεως του ιερέως Στυλιανού Σάββα εξ Εργατών. Ως αναγράφεται εν αυτώ, η “Επιτροπή, μελετήσασα τον φάκελον των ανακρίσεων και ακούσασα τον ανακριτήν, απεφάνθη ομοφώνως ότι δεν υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις διά την άσκησιν διώξεως και παραπομπής τού εν λόγω ιερέως ενώπιον τού Συνοδικού Δικαστηρίου διά την υπόθεσιν αυτού μετά της κ. Ε.Φ., συμφώνως και τού άρθρου 15, παράγρ. 3, κεφ. Ποινικής Δικονομίας, τού Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Κύπρου”.

»Τα πόρισμα και οι φάκελοι των ανακρίσεων κατετέθησαν υπό τού προέδρου της Ανακριτικής Επιτροπής και ευρίσκονται εν τω αρχείω του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου».

Όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της συνεδρίας της 25ης Ιουνίου 2015, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μητροπολίτης Κιτίου έκρινε ότι δεν μπορεί να επανεξεταστεί η υπόθεση, παρ’ όλον ότι στο μεταξύ εξεδόθη και η επίσης καταδικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Νεκρή για 3-4 ημέρες πριν εντοπιστεί

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία που ήλθαν στο φως από τη νεκροτομή δείχνουν ότι η 29χρονη Έλενα Φραντζή ήταν νεκρή για 3-4 ημέρες προτού εντοπιστεί.

Η ιατροδικαστής ανέφερε ότι η 29χρονη έκανε χρήση διάφορων φαρμάκων, καθώς αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστοπαθολογικών εξετάσεων για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Η Αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Έλενας και συλλέγει πληροφορίες από το περιβάλλον της, ενώ θα αναμένει και την τελική ιατροδικαστική έκθεση για να συμπληρώσει τον φάκελό της.

Η Ελενα εντοπίστηκε νεκρή στον καναπέ του σπιτιού της στις 22 Μαρτίου. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η Φραντζή από τις 16 Μαρτίου δεν ανταποκρινόταν σε κλήσεις ούτε και εμφανίστηκε σε ραντεβού που είχε στις 19 του μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...