317
|

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 13:12

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 13:12

Με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Paneuropean του ομίλου Λάτση ανοίγει ο δρόμος για την πώληση από κοινού του 51% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ και του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή.

Η συμφωνία αναμενόταν να υπογραφεί -εκτός απροόπτου- την Τετάρτη. Βάσει αυτής οι δύο υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι θα διατηρήσουν από 15% έκαστος στα ΕΛΠΕ, με τον Όμιλο Λάτση να πωλεί ποσοστό 31% και το Δημόσιο 20%.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη συμφωνία μετόχων διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, καθώς η Paneuropean επιδίωκε να υπάρχει ένα διαφανές πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, με σαφώς καθορισμένους τους ρόλους των μετόχων, ούτως ώστε η παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και μετά την πώληση να μην αποτελεί αντικίνητρο για τους δυνητικούς στρατηγικούς επενδυτές. Τελικά, και υπό την πίεση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί με το μνημόνιο, οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο και είναι πιθανό σήμερα να πέσουν οι υπογραφές. Αφού γίνει αυτό, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο προβλέπεται πως η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου.

Με τη συμφωνία μετόχων ανά χείρας, οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs, μπορούν πλέον να ξεκινήσουν τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο στρατηγικός επενδυτής για το 51% και το μάνατζμεντ θα πρέπει να διαθέσει κατ’ ελάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που μόνο ξένοι επενδυτές και μάλιστα πολύ μεγάλου μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, μπορούν να διαθέσουν.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για έναν περιορισμένο αριθμό δυνητικώς ενδιαφερομένων. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το θέμα της ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Ο σχεδιασμός προβλέπει την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής και την πώληση στην ΕΝΙ του ποσοστού που κατέχει η ίδια στη Ζeniθ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...