502
(φωτ. αρχείου) | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι λέει το πόρισμα για την εξαδέλφη του Πολάκη και τον θάνατο της μικρής Μελίνας

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 09:38
(φωτ. αρχείου)
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι λέει το πόρισμα για την εξαδέλφη του Πολάκη και τον θάνατο της μικρής Μελίνας

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 09:38

Σε παρεκκλίσεις από το καθιερωμένο ιατρικό πρωτόκολλο και κακή συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αποδίδει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη τον Δεκέμβριο του 2015 στο Ηράκλειο.

Το πόρισμα που ήρθε το πρωί της Παρασκευής στο φως από το protothema.gr αφορά και την Νεκταρία Πολάκη, αναισθησιολόγο και εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Πρόκειται για την υπόθεση που ήλθε ξανά στο προσκήνιο μετά την αναφορά του Αδωνι Γεωργιάδη κατά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε υπαινιχθεί «κουκούλωμα» της ιστορίας λόγω της συγγενικής σχέσης της κυρίας Πολάκη με τον αν. υπουργό Υγείας, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για χυδαιότητα και να απαντά ότι αν βρεθεί έστω ένα τηλεφώνημα που έκανε θα παραιτηθεί από υπουργός και βουλευτής.

Το πόρισμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι για τη κυρία Πολάκη προκύπτουν «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης, όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία».

Επιπλέον, καταλογίζεται στο ίδιο πόρισμα αμέλεια σε μια καρδιολόγο και μία νοσηλεύτρια εξαιτίας «κακής συνεργασίας μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με ανακόλουθη εκτέλεση ιατρικού πρωτοκόλλου».

Μετά τον θάνατο του κοριτσιού αποκαλύφθηκε πως η κυρία Πολάκη ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών που είχε διαπραχθεί στις 24 Μαΐου 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το ανώτατο πειθαρχικό όργανο του ΕΣΥ, ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα έκρινε ότι δεν επρόκειτο για κλοπή αλλά για «απρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας» και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 1.321 ευρώ, δηλαδή ποσό αντίστοιχο με τις αποδοχές ενός μήνα που παρακρατήθηκε σε δόσεις από τον μισθό της.

Το «Πρώτο Θέμα» σημειώνει ακόμη ότι  η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και σε ό,τι αφορά το συμβάν με την 4χρονη Μελίνα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέταξε ΕΔΕ ένα μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού και ανέθεσε τη διενέργεια της σε πανεπιστημιακή  αναισθησιολόγο του νοσοκομείου «Αττικόν». Η τελευταία, ωστόσο, πέραν της εγνωσμένης επιστημοσύνης της στο αντικείμενο της παιδοαναισθησιολογίας, ήταν στενή συνεργάτρια της διευθύντριας του Τμήματος Αναισθησιολογίας του «Αττικόν» η οποία τυγχάνει και σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, τον Δεκέμβριο του 2016 το πόρισμα, το οποίο είχε διακινηθεί με μυστικότητα, απέδιδε ευθύνες για ό,τι συνέβη στα χειρουργεία του Βενιζέλειου νοσοκομείου στο Ηράκλειο στην αναισθησιολόγο των χειρουργείων, στη νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος αλλά και σε καρδιολόγο του νοσοκομείου.

Οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ ενώ η νοσηλεύτρια στο αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ στο οποίο προϊσταται πρωτοδίκης.

Στη νοσηλεύτρια καταλογίστηκε πως «επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση του υπαλληλικού της καθήκοντος ενημερώσεως ιατρών συγκλινουσών ειδικοτήτων και επιβαλλόμενης συνεργασίας, εφόσον χορήγησε φάρμακα χωρίς εντολή ή ενημέρωση της υπεύθυνης ιατρού αναισθησιολόγου».

Η νοσηλεύτρια απαλλάχθηκε στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο, και κατά πληροφορίες τότε παρενέβη η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου – η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2016- ασκώντας έφεση στην απόφαση και στέλνοντας την υπόθεση στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η νοσηλεύτρια αθωώθηκε και στο δεύτερο πειθαρχικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...