271
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρύβει το πρόσωπό του (φωτογραφία αρχείου) | Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Eurogroup: Πώς δύο προαπαιτούμενα -από τα 110- φρενάρουν τη δόση

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2018, 14:26
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρύβει το πρόσωπό του (φωτογραφία αρχείου)
|Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Eurogroup: Πώς δύο προαπαιτούμενα -από τα 110- φρενάρουν τη δόση

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2018, 14:26

Mε δύο προαπαιτούμενα ανολοκλήρωτα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρευρισκόταν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οπως μετέδιδε από τις Βρυξέλλες η Ελένη Βαρβιτσιώτη για το kathimerini.gr, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης, από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν ανήμερα του Eurogroup, έχουν υλοποιηθεί τα 108, συνεπώς δεν αναμενόταν να δοθεί το πλήρες «πράσινο φως» για την για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Οι  καθυστερήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει επενδυτές και πιστωτές πως σύντομα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με το Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης.

Συγχρόνως, τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτών των προαπαιτούμενων εξαρτάται και από «τρίτα μέρη» οπότε δεν είναι εντελώς υπό τη διακριτική ευχέρεια των Aρχών. Γι’ αυτό παραμένει «σε εκκρεμότητα για την ώρα έτσι ώστε να επιτρέψει μία πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τους Θεσμούς για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ελληνικής πλευράς και την πιθανή ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα».

Οσον αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η έκθεση αναφέρει πως «σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος, όσον αφορά την κοινοποίησή τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα». Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...