353
Μέρες του 2008 θύμιζε η πτώση του δείκτη | REUTERS/Brendan McDermid

Τι έφερε την κατάρρευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 09:51
Μέρες του 2008 θύμιζε η πτώση του δείκτη
|REUTERS/Brendan McDermid

Τι έφερε την κατάρρευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 09:51

Τη μεγάλη κρίση που άρχισε πριν από περίπου 10 χρόνια θύμισε σε πολλά η συνεδρίαση της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη όπου ο δείκτης κατέρρευσε, πριν ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών, για να κλείσει πάντως με τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών.

Ο Dow Jones αλλά και ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έχασαν όλα τα κέρδη που είχαν εμφανίσει από τις αρχές του 2018.

Εν τω μεταξύ, επιμένουν οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να κάνει την Federal Reserve, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Ο Dow Jones υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 4,60% ή 1.175 μονάδες και έκλεισε στις 24.436 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει πάνω από 1.600 μονάδες. Είναι, σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Από την πλευρά του, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,1%, κλείνοντας στις 2.649 μονάδες. Σημαντική πτώση κατά 3,78% στις 6.967 μονάδες κατέγραψε και δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Το πρακτικό αποτέλεσμα από την κατάρρευση της Δευτέρας ήταν να χαθούν αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Χάθηκαν επίσης διόλου ευκαταφρόνητα κομμάτια από την περιουσία κάποιων από τους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ και του κόσμου. Περί τα 3,6 δισ. για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, για τον Τζεφ Μπέζος  της Amazon 3,2 δισ., περί τα 2,3 δισ. για τον καθένα από τους ιδρυτές του Google και 2,2 δισ. για τον Μπιλ Γκέιτς.

Η πτώση της Δευτέρας δεν ήλθε ξαφνικά, αν και ήταν κοινή η πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα το ράλι ανόδου των τελευταίων μηνών κάποια στιγμή θα μετριαζόταν.

Όπως σημειώνει ο Guardian οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούσαν ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού θα ανέβαιναν πέρα από το 2%-3%, το οποίο οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν υγιές ποσοστό για ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτού του είδους οι αναταράξεις τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν, προσθέτει, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανώς θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και μάλιστα σύντομα.

Αντιθέτως στην Ευρώπη, και ειδικότερα την ευρωζώνη, δεν αναμένεται αύξηση ενώ θα δούμε και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να αλλάζει υπέρ του ευρώ.

Όλα αυτά, την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων στο τιμόνι  της Fed από τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αντικατέστησε την Τζάνετ Γέλεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...