247
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας | Nick Paleologos / SOOC

Ο Βίτσας υπόσχεται μείωση του χρόνου της εναλλακτικής θητείας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 10:13
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας
|Nick Paleologos / SOOC

Ο Βίτσας υπόσχεται μείωση του χρόνου της εναλλακτικής θητείας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 10:13

Σε μία ακόμη εξαγγελία που «μυρίζει» εκλογές προέβη η κυβέρνηση εκφράζοντας την πρόθεση να ρυθμίσει το ζήτημα της εναλλακτικής θητείας με μείωση της διάρκειας στα επίπεδα της κανονικής.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σημειώνει ότι «αυτή την στιγμή εναλλακτική θητεία υπάρχει και μάλιστα με τον νόμο έχουν αλλάξει τα σκληρά προηγούμενα μέτρα».

Όπως προσθέτει, «πλέον κάποιος μπορεί να υπηρετεί την εναλλακτική θητεία στις μεγάλες πόλεις, εκεί που υπάρχει και η κρίση κατά κύριο λόγο και μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν για κάποιο ανεξήγητο λόγο.

» Υπάρχει σειρά ζητημάτων που το νομικό μας γραφείο εξετάζει και που κινούνται, νομίζω, σε μια δίκαιη κατεύθυνση. Μειώνεται, ας πούμε ο χρόνος. Γιατί να έχει διαφορετικό χρόνο η εναλλακτική από την κανονική θητεία.

» Σήμερα η κανονική θητεία είναι από 9 έως 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες».

Εξήγησε ακόμη ότι «πρέπει να σπάσουμε πρακτικά και νομοθετικά» την τιμωρητική αντίληψη που ίσχυε ως σήμερα.

Τόνισε μάλιστα ότι «η θητεία δεν είναι τιμωρία. Είναι μια διαδικασία προσφοράς. Οτιδήποτε την επεκτείνει ως τιμωρία κάνει και τη θητεία τιμωρία… Στόχος μας είναι ο νέος άνθρωπος να μη νιώθει ότι η στρατιωτική θητεία είναι βάρος».

Σε ό,τι αφορά την «ωφέλιμη θητεία», ο κ. Βίτσας τονίζει ότι υπογράφτηκε απόφαση με βάση την οποία άλλοι 19 οπλίτες γιατροί υπηρετούν ως αγροτικοί γιατροί και θα πληρώνονται από το υπουργείο Υγείας, ενώ ανακοινώνει την εξομοίωση των επιστημόνων εξωτερικού και εσωτερικού που δικαιούνται να εξαγοράσουν τη θητεία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News