1378
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου την ώρα που καταγγέλλει την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Κοντονής παρακολουθεί από την πρώτη σειρά | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές

Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» κατήγγειλε τον Κοντονή ο Πρόεδρος του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2017, 14:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/12/2017 19:15
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου την ώρα που καταγγέλλει την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Κοντονής παρακολουθεί από την πρώτη σειρά
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές

Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» κατήγγειλε τον Κοντονή ο Πρόεδρος του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2017, 14:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/12/2017 19:15

Ηταν σίγουρα μία δύσκολή μέρα για τον Σταύρο Κοντονή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, όμως οι τοποθετήσεις του εξόργισαν τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης οι οποίοι απάντησαν σε υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» ενώ υπήρξαν και σχόλια «δεν μπορεί ο υπουργός να έρχεται για να μας μαλώσει!».

Αρχικώς, για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατήγγειλε τον κ. Κοντονή ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αναφέρει ο ιστότοπος kathimerini.gr σε ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου. Ο Νίκος Σακελλαρίου που ήταν παρών στη γενική συνέλευση ως προσκεκλημένος, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού -ο οποίος άσκησε κριτική στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το πόθεν έσχες των δικαστικών- έλαβε το λόγο και μίλησε ευθέως για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από τον υπουργό», σημειώνοντας ότι το σχετικό θέμα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα στο ανώτατο δικαστήριο.

Κριτική και μάλιστα έντονη ασκήθηκε στον κ. Κοντονή και από τον πρόεδρο της Ενώσεως Εισαγγελέων, Δημήτρη Ασπρογέρακα, σχετικά με όσα ο υπουργός ανέφερε για καθυστερημένη έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα παιχνίδια από το Συμβούλιο Εφετών, ενώ ο εφέτης Νίκος Σαλάτας, που εκπροσώπησε στη συνέλευση την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφερόμενος στην κριτική του υπουργού σχετικά με τις ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων επί διαφόρων θεμάτων -πέραν των αρμοδιοτήτων τους- αφού δέχθηκε την κριτική ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορεί ο υπουργός να έρχεται για να μας μαλώσει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής (Δ), μιλά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, Δημήτρη Ασπρογέρακα (Α), ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής (δεξιά), μιλά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, Δημήτρη Ασπρογέρακα (αριστερά με τα γυαλιά) (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο κ. Κοντονής στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κυβέρνησης, όπως ισχυρίσθηκε, για στήριξη της Δικαιοσύνης και των δικαστών και άσκησε κριτική τόσο στο ΣτΕ για την απόφαση περί πόθεν έσχες όσο και στις δικαστικές ενώσεις για τις κατά καιρούς ανακοινώσεις τους, όσο και σε δικαστές που μετείχαν στην έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα, λαμβάνοντας θέση ότι το εν λόγω βούλευμα εκδόθηκε με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης και όσα ανέφερε για το ανώτατο δικαστήριο και την απόφασή του περί πόθεν έσχες, έλαβε το λόγο και τόνισε.

«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης – κυβέρνησης. Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά  Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα Μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά  σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει, δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Νωρίτερα , ο πρόεδρος της  Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και στην ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων.

Ο κ. Ασπρογέρακας  αναφέρθηκε επίσης στην κριτική  των αποφάσεων υπενθυμίζοντας ότι η  δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία . Και πρόσθεσε: «Οι δικαστές και οι ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφεύγουν των ορίων των ενώσεων εκθέτουν τη Δικαιοσύνη. Αυτονόητο είναι ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική. Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας». Και απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές πάντοτε κατέθεταν πόθεν έσχες και το ίδιο θα κάνουν μόλις έρθει ο νέος νόμος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία συναδέλφων του από τη συνέλευση στέλνοντας μήνυμα να μην αφήσουν την Ένωση να σιγήσει.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας (4Α), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου (3Α) και ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου (2Α), παρακολουθούν τις εργασίες στην 33η ετήσια τακτική και καταστατική γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αθήνα, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2107. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές
Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας (πρώτος από δεξιά), η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου (στο κέντρο) και ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου (δεύτερος από αριστερά), παρακολουθούν τις εργασίες στην 33η ετήσια τακτική και καταστατική γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτός της κριτικής που άσκησε στο ΣτΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς, τονίζοντας ότι  που είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση.  Και πρόσθεσε  ότι η «κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς», ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικών μέτρων, όπως αυτό της δικαστικής αστυνομίας που έχουν δρομολογηθεί για την βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του έργου των δικαστικών λειτουργών.

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, σταθερός στην κυβερνητική γραμμή, ισχυρίσθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού, αναφερόμενος στον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους».

Η απάντηση Κοντονή: Αναιτιολόγητη επίθεση

Μετά το επεισόδιο και με μία ανακοίνωση μόλις πέντε σειρών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να απαντήσει στην σκληρή καταγγελία του προέδρου του ΣτΕ για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που είχε στην τακτική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, για την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος για το πόθεν έσχες.

«Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία» σχολίασε στην ανακοίνωση.

»Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους» κατέληξε αναφερόμενος στα όσα κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

ΝΔ: Οπουδήποτε αλλού θα είχε αποπεμφθεί

Ανακοίνωση για το σοβαρό επεισόδιο εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Οπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιοιδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είχε αποπεμφθεί από την θέση του.

Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του. Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα – Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».

ΠΑΣΟΚ: Ως εδώ τα παιχνίδια με τους θεσμούς

Με έντονο τρόπο αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ στην στάση του υπουργού Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για «νέα ωμή και προκλητική παρέμβαση».

«Η σημερινή νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη κυβέρνηση» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Οπως επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, «απαντώντας στη νέα εκτροπή του κ. Κοντονή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε αυτό που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν διαπιστώσει με αποστροφή: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί με θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να μεταχειρίζεται τους λειτουργούς της ως μέσα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και σκοπών. Ματαιοπονούν».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «οι έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, όλα αυτά τα χρόνια της θεσμικής κρίσης έχουν αρθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Με σθένος και αξιοπρέπεια, έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού. Το μήνυμά τους είναι σαφές κι αυστηρό: Κανείς δεν διώκεται κατά παραγγελία κέντρων εξουσίας και συμφερόντων. Κανείς δεν παγιδεύεται σε σκηνοθετημένες διώξεις και αναμοχλεύσεις υποθέσεων. Κανείς δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καφκικές ανακριτικές και διωκτικές διαδικασίες».

Και το ΠΑΣΟΚ καταλήγει: «Η Δικαιοσύνη δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και πιέσεις απ’ όσο ψηλά κι αν προέρχονται. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου. Ως εδώ!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...