802
Ο Μανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Ελιζέ | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Πρόγευμα στο Ελιζέ για τον Αλέξη Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 10:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/11/2017, 11:55
Ο Μανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Ελιζέ
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Πρόγευμα στο Ελιζέ για τον Αλέξη Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 10:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/11/2017, 11:55

Μετά τις βραβεύσεις του και τις συναντήσεις με γάλλους επιχειρηματίες, ο Αλέξης Τσίπρας διέβη το πρωί της Παρασκευής το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλισίων στο Παρίσι όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για πρόγευμα εργασίας. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν ξανά κατ’ ιδίαν 50 ημέρες μετά την επίσκεψη του γάλλου ηγέτη στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έσπευσε να σημειώσει πως το πρόγευμα διήρκεσε μια ώρα και ένα τέταρτο, δηλαδή μισή ώρα επιπλέον από τον προβλεπόμενο χρόνο στο πρωτόκολλο. Μετά το πρόγευμα ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις, άλλωστε ήταν μια συνάντηση χωρίς επίσημο χαρακτήρα και χωρίς ατζέντα, απλώς τα είπαν για την Ευρώπη και συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου τον προσεχή Ιανουάριο.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντήσει και τον προκάτοχο του Εμανουέλ Μακρόν, τον Φρανσουά Ολάντ. Στο ραντεβού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και την ευρωπαϊκή Αριστερά. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, καθώς και ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

2017-11-24T082404Z_820168905_RC19D81B9540_RTRMADP_3_FRANCE-GREECE-TSIPRAS-MACRON2017-11-24T082241Z_1838755179_RC1FC73D58C0_RTRMADP_3_FRANCE-GREECE-TSIPRAS-MACRON2017-11-24T084108Z_1085872125_RC1B9702F5D0_RTRMADP_3_FRANCE-GREECE-TSIPRAS-MACRON

Στο μεταξύ –και στο περιθώριο των βραβεύσεων και των συναντήσεων του την Πέμπτη– ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στο κανάλι της εφημερίδας Figaro, η οποία μάλιστα αναδημοσιεύεται από πολλές άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Σε αυτήν δήλωσε τα συνήθη: ότι πιστεύει πως η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018 –«για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο», δήλωσε χαρακτηριστικά–, ότι η χώρα μας «πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια», ότι έγιναν «πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά».

254390

«Οταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 με τη βούληση του λαού, επρόκειτο για μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%. Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η «περιπέτεια» να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι υπερήφανος για το πώς ζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον από τη συνέντευξη στη Figaro είχε το σημείο που αναφέρθηκε στο Προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να δηλώσει «υπερήφανος» για τις συνθήκες διαβίωσης που, όπως ανέφερε, έχει εξασφαλίσει η κυβέρνησή του στους πρόσφυγες τις ηπειρωτικής Ελλάδας. Ακόμη, δεν έκρυψε την ανησυχία που προκαλεί η ασφυκτική κατάσταση στα νησιά. «Τα νησιά μας έχουν σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης. Αυτή η προσφυγική κρίση ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, βοήθησε στο να μπει ένα τέλος στη φρίκη των καθημερινών θανάτων στο Αιγαίο. Σήμερα έχουμε δεχθεί περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα που ζουν σε καλές συνθήκες με πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και οι διαδικασίες παροχής ασύλου είναι χρονοβόρες». Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τα χρήματα «για να βάλουμε σε σπίτια όσους βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες.» και σχολίασε πως «το πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας». 

Αναφερόμενος στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους. Ομως σε μια μάλλον άστοχη διπλωματικά στιγμή, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να ασκήσει –από το Παρίσι– κριτική στη Γερμανία για την πολιτική της στην Ευρώπη, μια κακή χρονική συγκυρία καθώς οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού εγγράφονται ενώ στο Βερολίνο σοβεί κυβερνητική κρίση.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών, όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, την μεγαλύτερη πειθώ επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία. Εχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό. Πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας» εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...