362
Διαδηλωτής κατά του Brexit έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου | REUTERS/Peter Nicholls

Την ημέρα (και την ώρα) του Brexit όρισε η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 08:35
Διαδηλωτής κατά του Brexit έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου
|REUTERS/Peter Nicholls

Την ημέρα (και την ώρα) του Brexit όρισε η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 08:35

Σε μια επίδειξη βρετανικής ακρίβειας και τυπικότητας, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα ορίσει διά νόμου την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για τις 23:00 ώρα Γκρίνουϊτς της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019 (01:00 του Σαββάτου στην Ελλάδα).

«Ακούσαμε τους πολίτες και τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και προχωρήσαμε σε αυτή την αλλαγή ώστε να τερματιστεί η όποια σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει ο όρος “ημέρα της εξόδου”», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Μπρέξιτ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η απόφαση να οριστεί η ημερομηνία συνοδεύτηκε από τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλες τροπολογίες, ακόμη και από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή προέκυπτε από το χρονοδιάγραμμα της διετούς διαπραγμάτευσης των δύο μερών, που ξεκίνησε επισήμως την 29η Μαρτίου 2017, με την κατάθεση του αιτήματος ενεργοποίησης του Αρθρου 50 για την έξοδο μίας χώρας από την ΕΕ. Ως τώρα η ημερομηνία δεν αναφερόταν ρητώς στον νόμο (EU Withdrawal Bill).

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με αυτήν την τυπική λεπτομέρεια –αλλά, βέβαια, όχι αποκλειστικά με αυτή- επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες των υποστηρικτών του Brexit ότι ο αργός ρυθμός της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και οι αντιστάσεις στο διαζύγιο μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις ή ακόμη και την ακύρωση του αιτήματος, όπως έχει υπονοήσει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνομιλίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο, αυτό για τους βρετανούς και τους ευρωπαίους πολίτες, πριν μπουν σε αυτό που αφορά την μεταβατική περίοδο ή την μελλοντική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.

Στο εσωτερικό, η Μέι έχει μπροστά της το μεγάλο εμπόδιο του νομοσχεδίου για το Brexit, καθώς θα χρειαστεί να ενώσει τους βαθιά διχασμένους Τόρις για να το περάσει και να μην υποστεί μια ανεπανόρθωτη ήττα.

Η επόμενη σημαντική φάση της διαδικασίας στο κοινοβούλιο αναμένεται να λάβει χώρα την Τρίτη και την Τετάρτη, όταν τα μέλη του θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί πολλών από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ως τώρα, η έκταση των οποίων φθάνει τις 186 σελίδες. Πάντως το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο κι αναμένεται να περάσουν μήνες πριν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...