723
Ο 75χρονος αμερικανός επιχειρηματίας ήταν εξαρχής κατά του Brexit | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ο Μπλούμπεργκ εξηγεί γιατί «το Brexit είναι η μεγαλύτερη ανοησία μετά την εκλογή Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 06:00
Ο 75χρονος αμερικανός επιχειρηματίας ήταν εξαρχής κατά του Brexit
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ο Μπλούμπεργκ εξηγεί γιατί «το Brexit είναι η μεγαλύτερη ανοησία μετά την εκλογή Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 06:00

Η Βρετανία τα πήγαινε τόσο καλά, αλλά μετά αποφάσισε το Brexit, ένα από τα πιο ανόητα πράγματα που έχει κάνει ποτέ μια χώρα. Αυτό υποστηρίζει ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα πρόσωπο πιο κατάλληλο να διατυπώσει έναν τέτοιο αφορισμό από τον πολύπειρο αμερικανό επιχειρηματία των media και αναμορφωτή πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, που έχει επενδύσει τόσα, σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο, στη Βρετανία.

Οπως και πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις, τώρα επισημαίνει ότι η Βρετανία μπήκε από μόνη της σε μια περιπέτεια από την οποία δεν θα μπορεί να βγει εύκολα – και πάντως όχι χωρίς να τραυματιστεί αυτή και η οικονομία της.

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να βγει κανένας από αυτό, γιατί αν δεν υπάρξει τιμωρία, όλοι οι άλλοι θα βγουν από την ΕΕ. Αρα δεν θα μπορέσουν να έχουν μια συμφωνία το ίδιο καλή με πριν», είπε. Σε μια κλίμακα ανόητων πράξεων, συνέχισε ο Μπλούμπεργκ, το Brexit «είναι ό,τι πιο ανόητο έχει κάνει κάποια χώρα, μετά όμως, εμείς το  ξεπεράσμε με τον Τραμπ» (σσ. Η ιδιωματική έκφραση που χρησιμοποίησε ήταν: «we Trumped it», κάτι δηλαδή σαν «εμείς το Τραμπώσαμε).

2017-10-23T115412Z_1033043195_RC1D0C486170_RTRMADP_3_GLOBAL-CLIMATECHANGE-CITIES
Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ήταν στο Παρίσι σε συνάντηση της πρωτοβουλίας 40 πόλεων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην αναμνηστική φωτογραφία (από τα αριστερά) η δήμαρχος του Κέιπ Τάουν Πατρίτσια ντε Λιλ, η κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκε Κόικε, ο δήμαρχος του Λος Αντζελες Ερικ Γκαρτσέτι, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο Μπλούμπεργκ, η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου και ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζιουζέπε Σάλα (REUTERS/Charles Platiau)

Τα σχόλια του Μπλούμπεργκ, τα οποία μόλις τώρα ήλθαν στη δημοσιότητα, όπως γράφει ο Guardian, έγιναν πριν από 15 ημέρες σε ημερίδα τεχνολογίας στη Βοστώνη. Στο ίδιο πνεύμα, επανέλαβε κάποιες από τις παρατηρήσεις του την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι.

«Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις γιατί μια χώρα που τα πήγαινε τόσο καλά να θέλει να το χαλάσει. Δεν ήταν έξυπνο (να ψηφίσουν υπέρ του Brexit) και το να ξεφύγουν από αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και οδυνηρό. Θα πληγούν βιομηχανίες. Υπάρχει κόσμος που αναζητά εγκαταστάσεις σε πόλεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί τους και εμείς», παραδέχτηκε.

Είπε ακόμη στη Βοστώνη ότι κάποιοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του και στις ΗΠΑ και στη Βρετανία (όπου έχει 4.000 υπαλλήλους) σκέφτονται να τις εγκαταλείψουν γιατί οι μετανάστες σε αυτές δεν αισθάνονται πια ευπρόσδεκτοι.

«Αυτές οι συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον, όσα ακούγονται, έχουν επιπτώσεις. Είτε αλλάξουμε τους νόμους για την μετανάστευση στις ΗΠΑ είτε όχι, το γενικότερο αίσθημα στον κόσμο είναι ότι η Αμερική δεν είναι πια ένας τόπος μέρος που σε καλωσορίζει. Πολλοί δεν θέλουν να πάνε εκεί και το ίδιο συμβαίνει στη Βρετανία λόγω του Brexit».

Πάντως «είμαστε δεσμευμένοι με το Λονδίνο»…

Ενώ εκ πρώτης όψεως μοιάζει να έχει απογοητευτεί βαθιά από τη Βρετανία, για τον Μπλούμπεργκ, η δουλειά είναι δουλειά.

Την Τρίτη βρισκόταν το Λονδίνο όπου εγκαινίασε τα νέα, πολυτελή γραφεία της εταιρείας του στο Σίτι, έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Η απόφαση για την κατασκευή τους ήταν φυσικά αρκετά παλαιότερη από το Brexit, σημαίνει όμως αυτό ότι ο Μπλούμπεργκ μετάνιωσε;

Ο ίδιος λέει ότι αν γνώριζε πού θα πήγαιναν τα πράγματα στη Βρετανία ίσως και να το σκεφτόταν καλύτερα, «είμαστε όμως εδώ και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι».

Οι δεσμοί του Μπλούμπεργκ με τη Βρετανία είναι ισχυροί, παραδέχτηκε και ο ίδιος: η πρώην σύζυγός του ήταν Βρετανίδα, όπως είπε, και οι κόρες του έχουν βρετανικά διαβατήρια. Δεν δείχνει μάλιστα να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στη δυναμική του Λονδίνου.

Σε μια τρίτη παρέμβασή του, αυτή τη φορά από το Λονδίνο και έχοντας δίπλα του τον δήμαρχο της πόλης Σαντίκ Καν, είπε ότι η εταιρεία του έχει «ισχυρή δέσμευση στο Λονδίνο». Όποια και είναι η κατάληξη των συνομιλιών για το Brexit, το Λονδίνο θα παραμείνει παγκόσμια πρωτεύουσα.

Πριν από ένα και πλέον χρόνο, όταν λίγο ως πολύ όλοι έσπευδαν να πάρουν θέση για το ζήτημα, ο Μπλούμπεργκ ήταν αντίθετος με την αποχώρηση της Βρετανίας. Επέκρινε τις υπερβολικές και όπως αποδείχτηκε ψευδείς αναφορές των υπερμάχων της εξόδου για τους παράλογους κανονισμούς της ΕΕ. Για την μετανάστευση έλεγε ότι το καλύτερο μέσο ελέγχου για τη Βρετανία είναι ακριβώς η Μάγχη που τη χωρίζει από την Ευρώπη.

Και η επίπτωση; Οπως έλεγε και, από ό,τι φαίνεται ακόμη πιστεύει, το Λονδίνο είναι το κέντρο της Ευρώπης. Εξακολουθεί να είναι, αλλά εξαιτίας του Brexit «δεν είναι πια και τόσο πολύ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...