511
Τα παραβάν θα στηθούν στις 12 Νοεμβρίου. Σε μια ημέρα που όλοι θα τρέχουν... | Alexandros Michailidis / SOOC

«Κλείδωσαν» για τις 12 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 16:12
Τα παραβάν θα στηθούν στις 12 Νοεμβρίου. Σε μια ημέρα που όλοι θα τρέχουν...
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Κλείδωσαν» για τις 12 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 16:12

Την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για τον υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής που επιβλέπει την όλη διαδικασία. Η 12η Νοεμβρίου, αντί της 5ης του μήνα που είχε προαναγγελθεί, κρίθηκε ως προτιμητέα μετά και τις σχετικές διαβεβαιώσεις που έλαβε η επιτροπή από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της διεξαγωγής των εκλογών. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Η 12η Νοεμβρίου δεν είναι μια ημερομηνία που θα περάσει χωρίς αντιδράσεις, μολονότι αποδεικνύεται ότι ήταν η μόνη, δεν γινόταν νωρίτερα, δεν μπορούσε να γίνει αργότερα.

Ομως η διεξαγωγή αυτή την ημέρα, προεξοφλεί ουσιαστικά την απουσία της διαδικασίας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας χωρίς φυσική παρουσία που ζητούσαν πολλοί υποψήφιοι. Μια τέτοιο διαδικασία δεν είναι εύκολο να δρομολογηθεί και να δοκιμαστεί επαρκώς μέσα σε έναν μήνα που μεσολαβεί από σήμερα έως τότε (μολονότι υπάρχουν δοκιμασμένα συστήματα που διασφαλίζουν την αξιοπιστία του αποτελέσματος). Στην επιστολή της η Επιτροπή Αλιβιζάτου κάνει μεν λόγο για «on line ψηφοφορία», όμως κατά τα φαινόμενα θα απαιτεί προεγγραφή του ψηφοφόρου με φυσική παρουσία.

Ηταν ξεκάθαρο ότι μετά και το μήνυμα που εξέπεμψε το Σάββατο η παράταξη του Γιώργου Καμίνη -που αρχικά υποστήριξε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία αλλά ζήτησε να πάψει η συζήτηση για τα διαδικαστικά και να αρχίσει η πολιτική- ο κύβος ερρίφθη και έπρεπε να ληφθεί μια οριστική απόφαση. Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της είχε σπεύσει με δηλώσεις της (στην Real News) να χαρακτηρίσει ανευθυνότητα τη ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου που θα οδηγούσε σε ένα φιάσκο και καταδίκη του όλου εγχειρήματος.

Υπάρχουν βέβαια και πρακτικά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών στις 12 Νοεμβρίου. Εκείνη την Κυριακή θα διεξαχθεί ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας δημιουργώντας σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα και αντίστοιχες δυσκολίες στη μετακίνηση όσων θέλουν να ψηφίσουν. Γι’ αυτό και η επιτροπή ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για παράταση του ωραρίου ψηφοφορίας.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα αναλάβει ρόλο συμβούλου για οργανωτικά ζητήματα.

Ολόκληρη η επιστολή του Νίκου Αλιβιζάτου έχει ως εξής:

«Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της διεξαγωγής της on line ψηφοφορίας για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα διαβεβαίωσαν σήμερα τον καθηγητή Ν.Κ.Αλιβιζάτο ότι το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας επιτυγχάνεται αν η εκλογή πραγματοποιηθεί μετά τις 10 Νοεμβρίου 2017. Κατόπιν αυτού, η διεξαγωγή του 1ου γύρου της εκλογής μετατίθεται για τις 12 Νοεμβρίου και του 2ου, αν χρειασθεί, για τις 19 Νοεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι, έως το τέλος του έτους, δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας, είτε λόγω των εκλογών των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (26.11 και 3.12.2017), είτε λόγω συνεδρίων άλλων πολιτικών φορέων (17.12.2017). Ειδικά στην Αθήνα, πάντως, και για τον 1ο γύρο (12.11.2017), αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων να παραταθεί το ωράριο της ψηφοφορίας, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση αθλητών που επιθυμούν να ψηφίσουν, αλλά και όσων, λόγω του διεθνούς Μαραθωνίου, δυσκολευθούν στις μετακινήσεις τους.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι η προετοιμασία της ψηφοφορίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια, καθώς πολλοί εθελοντές δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν (www.dpekloges.gr). Για την υποστήριξη, πάντως, της Επιτροπής σε οργανωτικά ζητήματα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τ. Υπουργός, δέχθηκε να τη συνδράμει ως Σύμβουλος σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...